1

Temat: host usb 2.0 - przyspieszenie transmisji

Witam. Do hosta USB 2.0  w moim module pracującym na OpenWRT mam podłączony dysk twardy. Całość pełni funkcje serwera FTP. Moduł linkuje się do sieci na 100Mbit full duplex. Niestety mam transfer, przy wysyłaniu plików po lanie rzędu 1100kbit/s. Czy istnieje jakaś możliwość przyspieszenia tego transferu? Np. zwiększenie  rozmiaru buforów hosta USB czy Ethernetu?.

2

Odp: host usb 2.0 - przyspieszenie transmisji

napisz jaki masz ruter ?

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

3

Mam moduł internetowy firmy propox MMnet 1002
http://www.propox.com/products/t_232.html

4

Może być tak, że fizycznie ten usb więcej nie potrafi.

Skombinuj jakiś szybki pendrive i zrob zwykle kopiowanie danych z usb do /dev/null. Będziesz wiedział na ile usb pozwala.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

W dokumentacji wyraźnie napisano

Procesor AT91SAM9260 (AT91SAM9G20) posiada wbudowany Host USB z dwoma portami, zgodny ze standardem USB 2.0 (full-speed – 12Mbps). Porty te są doprowadzone do podwójnego złącza USB A znajdującego się na module MMnet1002.

6

No to szczeliłem gafę...  Zakładałem że skoro USB2.0 to 480 Mbps wyciągnie...  Mogłem od razu zajrzeć do dokumentacji procka.. dziękuję za zwrócenie uwagi.

7 (edytowany przez KeFaS 2009-10-06 04:34:21)

Ale tam też jest błąd, bo 12Mbps to jest standard dla USB 1.1, a nie 2.0.

8

KeFaS napisał/a:

Ale tam też jest błąd, bo 12Mbps to jest standard dla USB 1.1, a nie 2.0.

W dokumentacji jest poprawnie, co nie znaczy, że intuicyjnie :>
Standard USB 1.1 dopuszcza dwie przepływności: low-speed - 1,5 Mbps i full-speed - 12 Mbps.
Standard USB 2.0 dopuszcza trzy przepływności: low-speed - 1,5 Mbps, full-speed - 12 Mbps i hi-speed - 480 Mbps.

9

Czyli procesor blokuje wydajność tego USB (tak jak w Asusie WL-500gP), albo po prostu to jest USB1.1, a w dokumentacji jest błąd z "2.0", albo pomylili się w oznaczeniu i chcieli napisać 12 MB/s.

10

Nie ma błędu - full-speed oznacza zawsze 12 Mbps (czyli Mbit/s, nie MB/s), niezależnie czy mowa jest o USB 1.1, czy 2.0. Inna sprawa, że osiągi wskazują raczej na działanie interfejsu w trybie low-speed, ale być może chodzi o obciążenie generowane przez sterownik Ethernetu. Tutaj wiarygodny powinien być test zaproponowany przez Cezarego, czyli kopiowanie z użyciem dd do /dev/null. Jeżeli nadal będzie wolniej niż ~12 Mbps, to "winny" jest w łańcuchu USB.