Temat: nie działa polecenie opkg

Witam, świeżo postawiony obraz gargoyle by obsy. Zrobiony extroot, zainstalowałem pare rzeczy, transmission, sambe, skonfigurowałem, wziąłem się za instalacje minidlna, polecenie "opkg install libffmpeg-full minidlna-cvs" zainstalowałe minidlna. Próba uruchomienia powoduje błąd

/usr/bin/minidlna: can't load library 'libavformat.so.52'

, więc mówie sobie odinstaluje ffmeg i zainstaluje raz jeszcze, przy próbie odinstalowania wyskoczył błąd że są zależnośći i trzeba odinstalować pierw co innego, więc próba odinstalowania minidlna , i błąd opkg

-ash: opkg: not found

teraz nic nie mogę, co się stało jak naprawić , internet mi działa dodam

2

Odp: nie działa polecenie opkg

Zmieniłeś ustawienie zmiennej PATH zapewne (w /etc/profile jest).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

nic nie zmieniałem , jest taki plik ale nie widzę tam nic co może powodować takie zachowanie

4

To wyloguj się i zaloguj jeszcze raz. PATH określa gdzie ma szukać programów, jeżeli jest źle ustawione lub jej nie ma to nie znajdzie programów. Ew użyj pełnej ścieżki w wywołaniu.

5 (edytowany przez kecik18 2012-03-13 22:30:48)

próbowałem pare razy, reboot routera nic nie dawał. Zauważyłem że w folderze /bin nie ma programu opkg. PATH prawidłowo odwołuje sie gdzie ma szukać programów

dobra znalazłem opkg w /rom/bin przekopiowałem do /bin i działa ale pozostaje minidlna

gdzie znajde biblioteke której brakuje??

6

Czyli skasowałeś go?

w libffmpeg. Tym starszym z repo openwrt.

7

właśnie nie skasowałem , nie wiem dlaczego nagle go tam nie było. Odinstalowywałem tylko libffmpeg-full i po tym nagle zniknął

zaraz zajrze do repo smile dzięki

8

Czyli skasowałeś smile

9

Teraz znó brakuje biblioteki : libavcodec.so.52

10

One wszystkie są z libffmpeg.

11

pewnie są ale nie wiem czemu sie nie instalują yikes nie mam ich w /usr/lib

12

Więc wyinstaluj pakiety i zainstaluj jeszcze raz.

13

2 razy już robiłem zainstaluje tylko stare libffmpeg z repo openwrt zobaczymy co się stanie

14

mógłbym Cie Cezary poprosić o to byś wypakował libffmpeg-full i wrzucić gdzieś tych bibliotek, próbowałem już na wszystkie sposoby z róznymi pakietami ffmpeg i nic sad

15

1. No właśnie nie chcesz libffmpeg-full bo tam są nowsze wersje bibliotek. Nie tego szukasz.
2. ipk to zwykłe archiwum tgz jest. Zmień sobie rozszerzenie i rozpakuj po prostu...

16

wczoraj zarwałem nocke na minidlna. Wkurzyłem sie w koncu i recznie instalowałem minidlna i libffmpeg od Ciebie z repo i dalej komunikat:

/usr/bin/minidlna: can't load library 'libavformat.so.52

już nie wiem co mam robić.

17

A ja powiem na to że niemożliwe. Bo u mnie repo nie ma minidlna. Jest minidlna-cvs za to.

18

No dokładnie , przy instalacji minidlna-cvs , od razu instaluje sie w zależnościach libffmpeg-full, po czym jak uruchamiam minidlna to wyskakuje ten komunikat.

19

Miałem ten sam problem ale wystarczyło pobrać z repo openwrt starsza wersje i wszystko działo.
Przejdź np. do /tmp pobierz paczkę za pomocą wgeta czy tam czego chcesz  a następnie daj
opkg install <pełna nazwa pobranej paczki>.ipk

POZDRAWIAM!!

20

@kecik18: masz rację, przez ostatnie zmiany minidlna-cvs było kompilowane z zwykłym ffmpeg. Poprawiłem buildy wygenerowałem nowy pakiet.

21

no teraz wszystko w jak najlepszym porządku smile