Temat: Automatyczne wł./wył. TRANSMISSION

Witam.

Mam router TP-Link WR1043ND z Gargoyle PL 1.3.8-3G (by obsy) i chiałbym aby router co 10 minut wykonywał następujące czynności:

- aktualizacja godziny
- jeżeli transmission jest włączony, to jeżeli jest godzina od 9:00 do 24:00, to wyłącz transmission
- jeżeli transmission jest wyłączony, to jeżeli jest godzina od 24:00 do 9:00, to włącz transmission

Czy takie coś jest możliwe? Jeśli tak, to czy mogłby mi ktoś podesłać link gdzie coś takiego jest opisane.

Pozdrawiam.

2

Odp: Automatyczne wł./wył. TRANSMISSION

Cron, opisany na eko.one.pl, a włącz/wyłącz robisz standardowo:

/etc/init.d/transmission start

/etc/init.d/transmission stop

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Z tego co wiem to w obrazach pana CEZAREGO godzina sama się "aktualizuje"

Jeżeli chodzi to możesz dodać go do cron`a , ale z tego co pamiętam to samo w sobie transmission posiada funkcje włączania/ wyłączania pobierania

POZDRAWIAM!!

4

Wszystkie obrazy mają klienta czasu.

5

Chodziło by mi bardziej jak napiać taką funkcję jeżeli coś to coś... No i z tymi godzinami czy jest taka możliwość że router ma  coś zrobić jak jest godzina z jakiegoś tam przedziału?

6

Można ale po co? o 00:00 włącz transmission, o 9.00 wyłącz. Nie komplikuj sprawy przedziałami czasowymi smile

7

No i właśnie o to chodzi, bo tak właśnie mam ustawione, ale w mojej okolicy są częste zaniki prądu i router często się resetuje. I kilka razy miałem tak że w ciągu dnia transmission był właczony i cały transfer mi poszedł bo mam internet 3G. Nie wiem też od czego to zalezy czy transsmision jest domyślnie włączony po resecie. Bo raz jest raz nie jest. I dlatego pomyślałem o tym przedziale czasowym żeby router sobie sam sprawdzał która jest godzina i czy transmission może być o tej porze włączony.

8

/etc/init.d/transmission disable

i transmission nie powinien sam wstawać po restarcie. Może dla pewności zrób najpierw

/etc/init.d/transmission stop

zanim wprowadzisz tamtą linię. Zauważyłem, że jak zmieniam coś w konfigu przy włączonym transmission to przy wyłączaniu się zawsze mi nadpisze starymi ustawieniami.

9

j/w. Po prostu nie uruchamiaj transmission jak nie masz czasu ustawionego.

10

Moje 3 grosze w temacie transmission: w konfiguracji można ograniczyć do zera pasmo dla transmission w określonych godzinach.

11

napisz sobie skrypt sprawdzający godzinę o które ma się uruchomić transmission lub nie i dodaj go do autostartu

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

12 (edytowany przez kris79 2012-03-16 18:00:24)

mysle ze najprostszym sposobem bedzie uzycie pgrepa w cronie tzn

#wlaczane transmission 0-8 rano to:
* 0-8 * * * * pgrep -x transmission-daemon >/dev/null || /etc/init.d/transmission start(czy jakakolwiek komenda ktora go uruchamia)

#zatrzymywanie to process dokladnie odwronty
* 9-24 * * * pgrep -x transmission-daemon >/dev/null && /etc/init.d/transmission stop(czy jakakolwiek komenda ktora go zatrzymuje np killall)

smile

13

kris79 napisał/a:

mysle ze najprostszym sposobem bedzie uzycie pgrepa w cronie tzn

#wlaczane transmission 0-8 rano to:
* 0-8 * * * * pgrep -x transmission-daemon >/dev/null || /etc/init.d/transmission start(czy jakakolwiek komenda ktora go uruchamia)

#zatrzymywanie to process dokladnie odwronty
* 9-24 * * * pgrep -x transmission-daemon >/dev/null && /etc/init.d/transmission stop(czy jakakolwiek komenda ktora go zatrzymuje np killall)

To chyba i tak nie rozwiązuje problemu nieprawidłowej godziny. Najpierw trzeba zrobić update z serwera czasu.

14

daniel napisał/a:

To chyba i tak nie rozwiązuje problemu nieprawidłowej godziny. Najpierw trzeba zrobić update z serwera czasu.

Moze i nie ale update czasu to chyba rozwiazanie jest banalne a kiedy to sie odbywa to juz msyle kwestia fantazji.

smile