Temat: Otwarcie portu na WAN
Witam potrzebuje pomocy jak mogę otworzyć port tcp/udp xxxx na wan tak abym mógł się łączyć z zewnątrz do routera.
Z góry dzięki za pomoc.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Otwarcie portu na WAN
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam potrzebuje pomocy jak mogę otworzyć port tcp/udp xxxx na wan tak abym mógł się łączyć z zewnątrz do routera.
Z góry dzięki za pomoc.
zakładka system --> i masz tam zdalny dostęp włącz go i Tyle, jeśli masz jakąś neostrade bądz netie ze zmiennym IP musisz pierw ustawić na routerze ADSL dyndns
Nie nie chodzi mi od dostęp do samego routera tylko do programu pracującego na nim na danym porcie.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … estronywan
Piękne dzięki wiedziałem że gdzieś jest ten artykuł ale go nie znalazłem.
Hmm, to jeden z podstawowych...
@Cezary
A czy jest możliwość że tak powiem zarezerwowania łącza dla usługi na routerze np torrenta, nie całego ale np 100KB/s a resztę dla podpiętych komputerów? Słyszałem o czymś takim jak priorytet na port jak to działa?
czekajcie, bo ja się pogubiłem czym rozni sie przekierowanie portu a otworzenie ?? Do czego słuzy jedno a do czego drugie?? i Mam pytanie gra Starcraft wymaga i tu własnie otwartego bądź przekierowanego portu 6112 by można była tworzyć gry na serwerze BattleNet. Zrobiłem to ale niestety stawiać gier nie mogę
@bl4ck: tylko po poprzez zabawę z qos w tej chwili.
@kecik18: dotykasz innych tablic w iptables (do poczytania masz). "Otwierasz" w naszym rozumieniu dla usług dzialających na routerze, "przekierowanie" do przeniesienia tego na inną maszynkę w sieci. Chociaż oczywiście można przekierować port na samym routerze np. w 443 na 80.
czyli powiedzmy, mam otwarty port 55555 dla usługi BitTorrent, i teraz mogę zrobić sobie przekierowanie portu 6112 na port 55555 tak?? dla IP odpowiadającego , gdy przydziela go router komputerowi tak?? Np 192.168.0.100, tak??
tylko po poprzez zabawę z qos w tej chwili.
Będzie to działać jak należy czy nie masz doświadczenia związanych z tą funkcja?
@kecik18: ale o co pytasz?
55555 otwierasz na routerze dla torrenta. I teraz możesz 6112 przekieować na sam router na port 55555 lub przekierować go do komputera .100
@bl4ck: ludzie na qos zęby zjadają. Jak ustawisz to odpowiednio - tak, będzie działać. Większość ludzi używa qos w takiej czy innej postaci, inaczej potrafi całkiem nieźle sieć zamulić.
no bo chciałbym przekierować tak port żeby był otwarty, ten 6112 , mam otwarty 55555 dla torrenta. i Teraz wchodze w Gui Gargoyle i jest w firewallu przekierowanie portu wpisuje pierwszy port czyli 6112 ten chce przekierowac, dalej mam dl jakiego IP tu wpisuje własnie ip Wan routera czy komputera?? no i port na jaki chce to 55555?? tak mam zrobic czy myle tu jakies pojecia??
Pytasz się jakie IP masz wpisać. A na co chcesz przekierować: na router czy do innego komputera? Sam sobie odpowiedz ![]()
oke dzieki, przetestuje jak wrcoce z pracy czy działa, a jest może jakieś polecenie które sprawdzi czy dany port albo jakie porty sa otwarte??
Będąc za routerem: http://eko.one.pl/host.php?p=55555
teraz tak bedzię wyświetlało bo siedze w pracy tu jest wszystko poblokowane
zajade do domu bedzie inaczej, a jak to zrobiłes ze tak wyskoczyło, jak bym chciał jakis inny port sprawdzic??
no to masz p=xxxx, wstaw tam sobie inny port.
Witam
Nie chce zakladac kojenego wątku, dlatego podpinam sie tutaj.
Mam problem z otwarciem portu na ruterku z zewnatrz, oczywiscie mam openwrty by obsy (chwala u podziekowanie autorom i wklad pracy Obsy za ten soft)
postepowalem zgodnie z instrukcja co dodało odpowiednie wpisy w pliku
# uci add firewall rule
# uci set firewall.@rule[-1]._name=ftp
# uci set firewall.@rule[-1].src=wan
# uci set firewall.@rule[-1].target=ACCEPT
# uci set firewall.@rule[-1].proto=tcp
# uci set firewall.@rule[-1].dest_port=9998
# uci commit firewall
/etc/config/firewall jego fragment poniżej
config 'rule'
option '_name' 'transmission'
option 'src' 'wan'
option 'target' 'ACCEPT'
option 'proto' 'tcp'
option 'dest_port' '51413'
config 'rule'
option '_name' 'ftp'
option 'src' 'wan'
option 'target' 'ACCEPT'
option 'proto' 'tcp'
option 'dest_port' '9998'
/etc/init.d/firewall restart
nie pomaga, jak rowniez restart urzadzenia,
sprawdzenia portu 9998 dokonuje przez ta strone oraz z innego pc spoza mojej lokalnej sieci
http://eko.one.pl/host.php?p=9998 -wciaz komunikat o zamknięciu, w przeciwieństwie do sprawdzenia portu 51413.
Probowalem wyhaszowac np cala rule transmission i resetowac firewalla, co przynosi rezultat bo zamykalo otwarty port 51413.
Gdy po odchaszowaniu rule transmission, zresetowałem firewall, port 51413 zmienił sie na otwarty.
Nastepnie zmieniłem port 51413 na 9998 (chaszując rule ftp) i restart, 9998 nadal pozostaje zamkniety.
Niby banalna sprawa a nie wiem co moze byc tego przyczyną, prosze Was o pomoc i pomysły.
Pozdrawiam
swiezop
Na pocie 9998 musi coś słuchać. Przestawiłeś ftp żeby słuchał na tym porcie?
Na pocie 9998 musi coś słuchać. Przestawiłeś ftp żeby słuchał na tym porcie?
Tak naprawdę to jest serwer oscam, ktory po sieci wewnetrznej smiga bez zadnego problemu na tym porcie...
@Cezary
A czy jest możliwość że tak powiem zarezerwowania łącza dla usługi na routerze np torrenta, nie całego ale np 100KB/s a resztę dla podpiętych komputerów? Słyszałem o czymś takim jak priorytet na port jak to działa?
Są opcje w samym transmission do zarządzania pasmem.
To jeszcze w konfiguracji oscama powiedź że ma słuchać na tym ip.
To jeszcze w konfiguracji oscama powiedź że ma słuchać na tym ip.
Jak zawsze trafna uwaga, faktycznie w konfiguracji oscama precyzowanie IP (serverip = 192.168.1.254) nie było konieczne, po usunięciu tego opcjonalnego parametru wszystko ruszyło.
Dzieki śliczne Obsy!
Podbije temat, żeby nie zakładać następnego.
Starałem się otworzyć port od strony WAN i przekierować ruch na dany port od strony LAN.
Zmiany wykonuje w /etc/config/firewall
config redirect
option target 'DNAT'
option src 'wan'
option dest 'lan'
option proto 'udp'
option dest_ip '192.168.1.100'
option name 'P2P'
option src_dport '49151'
option dest_port '49151'
config rule
option target 'ACCEPT'
option src 'wan'
option proto 'udp'
option dest_port '49151'
option src_ip '192.168.1.100'
option name 'P2P'Czy ta pierwsza reguła nie powinna wystarczyć do otworzenia portu z WAN i przekierowania ruchu do LAN ?
Moje oprogramowanie zaczęło działać dopiero z drugą regułą ..
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Otwarcie portu na WAN
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc