Temat: Gargoyle PL startuje i... działa, ale bez graficznego GUI
Witam
Mam delikatny problem z instalacją Gargoyle PL dla TP-Link TL-WR1043ND
Mianowicie, po pobraniu właściwej binarki: openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin spod adresu: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/ aktualizacja z dnia: 2012-03-02 18:17:04
Instalacja przebiegła pomyślnie, zastępując oryginalne firmware
Po restarcie routera, wiadomo - człowiek świeży w tej materii - więc Chrome i 192.168.1.1
Fajnie strona prosi o hasło - wiadomo "password" i...
... no właśnie - przeglądarka mrugnęła ekranem i pojawiło się okno o niemożości wyświetlenia strony, pod spodem ERROR 324 i konec zabawy - tzn. Internet działa, ale nie ma WiFi (co jest oczywiste) i brak jest konfiguracji sprzętu (to także nie budzi zdziwienia)
Dodam, że pod IE jak również Operą sytuacja jest identyczna - nie zwraca błędu, tylko informuje o braku strony do wyświetlenia
Z powodu braku wiedzy na temat Linuxa - wiele zrobić nie mogę
Ale... Putty -> zalogowałem się do routera bez problemów, jednocześnie przeszukując fora z informacjami na podobny temat - albo źle szukam, albo nie bardzo jest odpowiedź na mój problem
Niestety potrzebuję routera ciągle, ponieważ nie tylko ja jestem użytkownikiem sieci i urządzeń w niej spiętych ;-)
Dlatego korzystając z instrukcji zainstalowałem czystego OpenWrt backfire-ar71xx pobierając odpowiedni plik stąd: ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire/ar71xx - na 100% najnowszy i właściwy
Po restarcie - uruchomiła się LuCI - dokonałem szybkiej konfiguracji tego czego mogłem i sprzęt działa (WiFi także)
Ale... nie wiem czy słusznie - chciałbym Gargoyle PL - z racji, m.in. polskiego języka i prostoty klikania - należy czytać szybkości działania ;-)
Czy byłby ktoś łaskaw pomóc rozwiązać ten problem?
Potrzebne mi są funkcje takie jak:
- ograniczenie dostępu do internetu któregoś z komputerów, również w określonych porach
- ograniczenie dostępu do kilku stron www
- monitor sieci - wyświetlający nazwy domen, a nie ich IP i kto z tego korzysta
- printserwer dla HP Color LJ
- możliwość czasowego podłączenia dysku HDD/pena/karty z aparatu
Będę zobowiązany za pomoc
A może zostać przy OpenWrt, ale akurat tego języka dobrze nie poznałem, by móc "swobodnie" coś w tym zrobić
Pozdrawiam