26 (edytowany przez lgolebio 2009-09-26 20:05:30)

Odp: WL-1600GL sd-mod, potrzebne wsparcie :)

Dodałem Cię do jabbera, czekam na Twoją autoryzację smile mój użytkownik to lgolebio@jabberpl.org

27

connect to host xxx port 26: Connection refused...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Odpowiedziałem mejlem. Moduł ładuje się, już ta pierwsza wersja była ok, teraz po prostu ledy posprawdzaj.

29 (edytowany przez lgolebio 2009-09-27 07:44:34)

Po załadowaniu modułu wszystkie lampki te odpowiedzialne za GPIO zaświecają, wyłączyć je można tymi parametrami.

root@OpenWrt:/proc/diag# echo "1" > /proc/diag/led/wps
root@OpenWrt:/proc/diag# echo "1" > /proc/diag/led/power
root@OpenWrt:/proc/diag# echo "1" > /proc/diag/led/connected
root@OpenWrt:/proc/diag# echo "1" > /proc/diag/led/wlan

Tak więc wszystkie działają prawidłowo, poza tym, że zamienione jest tutaj 1 na 0, bo 0 włącza diodę a 1 wyłącza.

EDIT:
Chyba wiem dlaczego sdmod nie chce działać, właśnie ze względu na te 1, 0. Jak myślisz to możliwe ?

30

Ok, dlatego też tez napisałem to tym. Ja nie sprawdzę bo nie widzę diod smile. Wszystkie 4 sa odwrotnie, tak?

31

Jeszcze sprawdź czy działają odpowiednio działają reset i ses(wps)

32

Cezary napisał/a:

Ok, dlatego też tez napisałem to tym. Ja nie sprawdzę bo nie widzę diod smile. Wszystkie 4 sa odwrotnie, tak?

Tak dokładnie.

33

if [ "$BUTTON" = "ses" ] ; then
            if [ "$ACTION" = "pressed" ] ; then
               echo "ses!" >> /tmp/log.txt
            fi
        fi

w /etc/hotplug.d/button/01-test (mkdir -p /etc/hotplug.d/button; touch etc/hotplug.d/button/01-test; chmod 755  /etc/hotplug.d/button/01-test i umieść w nim to co wyżej. Powciskaj przycisk i zobacz czy masz wpisy w /tmp/log.txt)

34

opkg remove kmod-diag
rmmod diag
opkg install http://eko.one.pl/openwrt/kamikaze/8.09.1/kmod-diag_2.4.35.4-brcm-2.4-4.2.3_mipsel.ipk
insmod diag

Po tym diody powinny już reagować normalnie.

35

Działa świetnie. W logu mam coś takiego smile:

Ses!
Ses!
Ses!

36

I tam ma być.

To teraz odpal sdmod i zastanawiamy się co dalej.

37

Loguj się i rób na co masz tylko ochotę, router jest Twój. smile

38

To podeślij mi jeszcze raz hasła. Pamięć mam super, ale pewnych rzeczy nie pamiętam i nie staram się pamietać smile

39

Poddaję się, dzisaj znowu przez parę godzin próbowałem, grzebalem ale kicha, już nawet procesor przetaktowałem na 200mhz, ale i to nic nie dało. Coś mi się zdaje, że w tym ovisie tego sie poprostu nie da zrobić.

40

Wczoraj też próbowałem, niestety bez fizycznego sprzętu nie wiele widzę co i czy działa. Ale trzymaj kciuki, być może będę miał egzemplarz do developerki.

41

Cezary napisał/a:

Wczoraj też próbowałem, niestety bez fizycznego sprzętu nie wiele widzę co i czy działa. Ale trzymaj kciuki, być może będę miał egzemplarz do developerki.

Nie musisz czekać. Jak chcesz to Ci router wyślę do testów, oddasz jak Ci się uda. Nawet zapłacę za przesyłkę w obie strony.

42

Wygląda na to że już w środę będę miał prawdopodobnie sprzęt, więc nie musisz wysyłać. Ale dzięki za chęci.

43

I pamiętaj, żebyś nie popełnił tego samego błędu co ja. Ten sprzęt jest dlatego tak tani, bo na wszystkim co się dało przyoszczędzili, nawet kabla rj45 nie dali wink. Chodzi o to, że obudowa jest z baaaaardzo delikatnego plastiku (aż miękki wręcz). Żeby zdjąc obudowę (a własciwie ją zsunąć) musisz tylko, powtarzam tylko odkleić przedni panel (ten na którym są opisane diody )  zakrywający dwie śruby. Po odkręceniu tych śrub, odklej jeszcze naklejkę z numerem seryjnym i mac adresem, na bocznej ściance. Po tych zabiegach obudowa wręcz rozsuwa się i nic nie trzeba podważać podginać itd itp. Inaczej wyłamiesz plastikowe, cholernie delikatne zaczepy.

44

Tak, już się dowiedziałem smile.

PS. Na openlinksys.info w newsach podkleiłem link do zdjęć płytki fonery, chciałeś - znalazłem.

45

Cezary napisał/a:

Tak, już się dowiedziałem smile.

PS. Na openlinksys.info w newsach podkleiłem link do zdjęć płytki fonery, chciałeś - znalazłem.

OFFTOPIC:
Ok, wielkie dzięki za fotki. smile Jak tylko dostanę kasę to jutro przelewam wam na konto do zakupu.

Wracając do tematu, są dostępne źródła sdhcd moda http://4mul8.ca/openwrt/source/. Ściągnąłem  je sobie, ale że nie jestem programistą to nie znam się na zawartych tam kodach, jednak z tego co pobieżnie zauważyłem, to to, że można tam zmienić domyślne GPIO oraz zamienić sekwencję uruchamiania GPIO (w ovislinku jest odwrotnie, bo 1 gasi diodę a 0 zapala). Może potrafiłbyś skompilować mi ten moduł uprzednio modyfiikując te dwie rzeczy.

46

Ale w standardowym wrt54g(l) też tak jest, power jest normalnie, ale reszta odwrócona. O ile pamiętam power nie była do sdmoda wykorzystywana, więc...

47

Cezary napisał/a:

Ale w standardowym wrt54g(l) też tak jest, power jest normalnie, ale reszta odwrócona. O ile pamiętam power nie była do sdmoda wykorzystywana, więc...

A to zmienia postać rzeczy... No to mi się pomysły skończyły, może to kwestia napisania sterownika pod konkretnie ten model, nie wiem, myślałem, że powinien być uniwersalny i tylko GPIO sie zmienia.

48

Jak tam cezary, coś lutowałeś może w ovisie ? Jakieś nowe postępy/informacje/problemy ? smile

49

Nie, to na jutro. Dziś miałem inne zajęcia w planach smile

50

No i nie działa. Pod ledy jestem podpięty - 0/1/2/5. sdhc powoduje wywrotkę kernela, zwykłe mmc daje hardware init error. Co ciekawsze podczas inicjalizacji w ogóle nie migają diody. Nie wiem, być może rejestr kontrolny od gpio znajduje się gdzieś indziej, ale tego już nie wiemy. Na razie pierwsze testy zakończyły się niepowodzeniem.