1

Temat: TL-MR3220 został cegłą

Nie wiem co dokładnie było przyczyną. Dużo rzeczy zmieniałem w konfiguracji, pakiety aktualizowałem, wszystko chodziło z 30 min, a po reboocie już nie wstał.
Teraz na starcie zaświecają się wszystkie diody (poza wifi) na ok sekundę i gasną (poza power) też na sekundę. I tak w kółko. Failsafe nic nie daje. Obstawiam, że openwrt wcale nie startuje, bo ten router tak się włącza.
Ponieważ jest weekend nie mam konwertera usb-serial na 3.3V, a mam dużo czasu. Czy poza czekaniem na konwerter można spróbować czegoś innego? Da się jakoś przez ethernet wymusić flashowanie? Bo 5v konwertera boję się podłączać.

2

Odp: TL-MR3220 został cegłą

Nie wiem jak w tym tp-linku ale kiedyś próbowałem z innym routerem podpinać się pod serial od IrDY (on właśnie pracuje na +5V) ale niestety to nie zadziałało (tzw. krzaki na ekranie). Niemniej jednak uszkodzeń nie było ani po stronie komputera ani po stronie routera więc myślę, że możesz spróbować.

3

Jeżeli zapalają i gasną to tak bootloader reaguje na uszkodzone firmware - resetuje router w kółko. Dobra wiadomość to to że on żyje, mniej dobra - trzeba go kabelkiem reanimować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

U-Boot 1.1.4 (May 12 2010 - 12:48:53)

AP99 (ar7241 - Virian) U-boot
DRAM:
sri
ar7240_ddr_initial_config(133): virian ddr1 init
#### TAP VALUE 1 = 0xf, 2 = 0x10 [0x0: 0x1f]
32 MB
id read 0x100000ff
sector count = 64
Flash:  4 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7240_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
No valid address in Flash. Using fixed address
Virian MDC CFG Value ==> 4
: cfg1 0xf cfg2 0x7014
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
Virian MDC CFG Value ==> 4
: cfg1 0xf cfg2 0x7214
eth1: 00:03:7f:09:0b:ad
ATHRS26: resetting s26
ATHRS26: s26 reset done
eth1 up
eth0, eth1
Autobooting in 1 seconds

ar7240>

Czyli powinno pójść http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420#ins … bootloader ?

5

Tak, wgraj normalnie soft przez bootloader.

6 (edytowany przez j000 2012-03-05 17:57:20)

Już wgrałem, już działa.
Dzięki wielkie za poradnik i za obrazy =]
P.S.
Wysłałem też w sobotę pytanie do firmy zajmującej się gwarancją (mój router miał 30-miesięczną gwarancję door to door, 19 zostało). Napisałem wprost, że chodzi o problem przy wgrywaniu openwrt i dziś odpowiedzieli, że po router może przyjechać kurier. W warunkach gwarancji stoi jak byk, że inny firmware to problem użytkownika. Czekam na dalszą korespondencję, chciałbym się dowiedzieć jakby to rzeczywiście wyglądało.

Aha, zapomniałem. Da się z tego wywnioskować co właściwie zrobiłem? Skasowałem/nadpisałem firmware?

7

Zgłosił się bezpośrednio bootloader, ale co ciekawego zrobiłeś to już trudno powiedzieć.