1 (edytowany przez mdx54 2012-03-05 15:49:37)

Temat: cegiełka mr-3420 na Gargoyle PL 1.5.4

Witam serdecznie,

Mam problem zbootowaniem po instalacji Gargoyle PL 1.5.4 i drobnych zmianach.

Gargoyle Pl 1.5.4 był instalowany przez mtd z wcześniejszego 1.5.3 (cały firmware nadpisany, nie sysupgrade), wartości zostały zresetowane do domyślnych. Bootowanie działało poprawnie.

Ponieważ przestał działać custom preinit script do extroota, zaczałem testować różne zmiany w skryptach preinit i na tym etapie pojawił się jakiś błąd (prawdopodobnie literówka w którymś skrypcie /lib/preinit - przy czym nie był to skrypt 00 button) po czym router odmówił bootowania się.

Cały czas miga dioda sys. Jakiś pomysł jak to rozwiązać? Rozumiem że przyciśnięcie przycisku QSS przy boocie powinien przywrócić oryginalne ustawienia. Boot do failsafe'a nie odnosi skutku, choć router odpowiada na icmp na 192.168.1.1.

Na http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-mr3420 znajduję taką informację:

Failsafe may not work in Backfire before r29661, so it's confirmed to not work at Backfire 10.03.1 launch (r29592). Be extremely cautious on what you're doing or go directly to serial recovery.

Czy ten bug się stosuje do tej wersji Gargoyle PL?

2

Odp: cegiełka mr-3420 na Gargoyle PL 1.5.4

Jak system ma bład na etapie preinit to przycisk nie zadziała.

Natomiast będzie działał failsafe - i wystarczy że uruchomisz go w tym trybie firstboot i masz czysty system.

Failsafe działa w moich obrazach.

PS. Jaki znów custom script zrobiłeś i po co?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jeśli naprawdę działa, to jak uruchomić ten tryb failsafe (nie po serialu)?

Przycisk QSS ani reset u mnie nie działają.

Custom skript jest autorstwa kolegi i służy do montowania extroota na modemach które resetują urządzenia podczas modeswitch'a. Na 1.5.3 działał wyśmienicie i montował extroota na modemach Huawei E353 i Vodafone K3805-z. Na 1.5.4 przestał działać.

4

1.5.4 w żaden sposób nie zmieniło systemu smile

Przy starcie naciskasz przycisk. Zobacz sobie failsafe na eko.one.pl. uruchomi się, bo nie uwzględnia wtedy zmian w jffs, więc o ile nie uszkodziłeś firmware to masz dalej normalnie działający system który da się odzyskać.

5

przez kilka sekund naciskać pulsacyjnie dowolny przycisk na ruterze.

Który? Na http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-mr3420 mowa o QSS ale ani on ani reset nie działa, tzn. nic nie nasłuchuje na porcie telnet/23.

W jaki sposób firmware mógł zostać uszkodzony przez zmianę plików które z definicji zapisywane są na overlay?

O ile nie robię czegoś źle to failsafe na 1.5.4 nie działa.

6

Działa i działał od zawsze. Nie wmawiaj mi tego.

Dowolny. Działa i reset i qos.

7 (edytowany przez mdx54 2012-03-05 16:45:46)

Ok, to po kolei:

0. Ustawiam adres 192.168.1.2/24 na kliencie.
1. Wpinam kabel power do routera.
2. Przyciskam QSS przez ok 30 sekund (od momentu wpięcia zasilania). W tym czasie zapala się PWR i migający SYS. Podczas wciskania QSS nie zmienia się częstotliwość migania SYS.
3. Router zaczyna odpowiadać na pingi. 'telnet 192.168.1.1' zwraca cały czas błąd.

Co więc robię źle?

Probowałem powyższe również z przyciskiem reset - bez efektu.

Nie za bardzo rozumiem jak zmiana na pliku w /overlay mogła zepsuć coś w rom'ie który z definicji jest read only.

Wniosek - failsafe nie działa prawidłowo w Gargoyle 1.5.4 PL.

8

Działa prawidłowo. Nie masz trzymać qos przez 30s tylko wciskać go i puszczać. Zaraz po starcie wejdzie w failsafe.

9

Tak właśnie robię, jak w FAQ czyli 'przyciskam pulsacyjnie' - nie odnosi skutku. Ping ok, telnet nie.

10

Dioda musi zacząć szybko migać. Bez tego nie ma failsafe.

11

Miga w takim tempie jak zazwyczaj podczas normalnego bootu bez względu na przyciskanie.

A czy u Ciebie działa na tym samym firmwarze? Może po prostu zakładasz że skoro działało w wersji poprzedniej. Nie jest przecież wykluczone że coś uległo zmianie.

12

Nie, po prostu używam tego samego softu i sprawdziłem że działa.

13 (edytowany przez mdx54 2012-03-05 17:58:31)

Spróbuj zatem zmodyfikować jakiś plik w /lib/preinit (z literówka, np. pojedynczym "), sync, halt, i reboot. Na wewnętrznym /overlayu (nie extroot).

Co sugerujesz przy braku możliwości telnetowania się na urządzenie?

Dla mnie ten failsafe w 1.5.4 jest po prostu zawodny i tyle!

14

Failsafe jest funkcją openwrt, nie gargoyle. I od początku w backfire działa popranie.

Zmieniając cokolwiek (np. w preinit) zmiany zapisywane są w jffs. Jak startuje system i wchodzisz w failsafe to jffs w ogóle nie jest montowany więc... nie ma zmian i żadnych problemów. Warunek - squashfs musi działać, nie może być uszkodzony.

PS. Tak, zrobiłem to i działa. I co teraz?
PS1. Kabel szeregowy skoro nie umiemiesz/nie możesz wejść w failsafe.

15 (edytowany przez mdx54 2012-03-05 19:00:58)

ad. PS. Dowodzi to jedynie tego że failsafe w Twojej kompilacji raz działa (w Twoim przypadku) a raz nie (u mnie). Kategoryczne stwierdzenie że

Działa i działał od zawsze.

jest więc najmniej nie na miejscu. Ale nie chodzi o udowadnianie czegokolwiek tylko rozwiązanie problemu.

Nie będę wnikał czego dotyczyły zmiany lub też na jakiej rewizji backfire Twoja kompilacja stoi ale nawet oficjalna strona dla tego routera mówi o problemach z failsafe'm na pewnych wersjach.

PS.

temat widzę nie jest nowy.

16

Bo chodzi. Dlatego właśnie używacie moich wersji, bo jest testowana właśnie na okoliczność tego żeby wszystko chodziło sprawnie.

17

Cały czas mówię że korzystam z Twojej wersji Gargoyle PL 1.5.4. Niestety zawiodłem na możliwościach failsafe'a.

Jeśli uda mi się mimo wszystko naprawić w standardowy sposób bez seriala sprostuję od razu.

18

Jeszcze raz - do failsafe jest potrzebny system który się uruchamia. Choć z tego co piszesz że się pinguje to znaczy że system się podnosi, tylko nie umiesz wejść w failsafe.

19

Cezary napisał/a:

Jeszcze raz - do failsafe jest potrzebny system który się uruchamia. Choć z tego co piszesz że się pinguje to znaczy że system się podnosi, tylko nie umiesz wejść w failsafe.

Nagraj mu filmik i wrzuć na YT. :]

20 (edytowany przez mru 2012-03-05 21:22:48)

Cezary

Dokładny opis tego buga w Backfire dla mr3420 jest zamieszczony tutaj:

https://dev.openwrt.org/changeset/29661

Nie znam sie na budowaniu obrazow OpenWrt i nie wiem gdzie znajduje sie pliczek files/arch/mips/ar71xx/mach-tl-mr3420.c ale raczej nie na routerze i chyba jest to używane podczas kompilacji obrazu? Wydaje się, ze obsluga przyciskow jest gdzieś wkompilowa w kernel albo gdzies?

Z opisu w powyższym linku wynika, że przyciski były źle zdefiniowane.

Z jaką wersją obrazu robiłeś swoje testy? Czy to możliwe, że Ty testowałeś z najnowszą wersją zawierającą powyższego fixa, a wersja użytkownika mdx54 była bez tego fixa? Czy możesz potwierdzić kiedy powyższy fix został dołączony do Twoich obrazów?

Pozdrawiam

21

Ten bug nie istnieje. Budowałem swoje obrazy zanim jeszcze backfire doczekało się oficjalnego wsparcia dla mr3420. I ten błąd nigdy u mnie nie występował. Ponadto, jak zauważyłeś, został on poprawiony dwa miesiące temu.

Panowie - ma takiego problemu. Failsafe dla MR3420 działa i szukajcie na siłę prób wyjaśnienia czegoś, co w ogóle nie ma miejsca. Mam zrobić tak jak @daniel napisał żeby sami zobaczyli?

22

Cezary napisał/a:

Panowie - ma takiego problemu. Failsafe dla MR3420 działa i szukajcie na siłę prób wyjaśnienia czegoś, co w ogóle nie ma miejsca. Mam zrobić tak jak @daniel napisał żeby sami zobaczyli?

Nie, nie trzeba. Dzieki. Wierzymy Ci, ze to działa u Ciebie:)

Inne wytłumaczenie może być takie, ze przycisk QSS na tym routerze jest walnięty. Właśnie go testuje i mdx54 ma racje. Przyciskanie czy przytrzymywanie QSS czy resetu wogóle nic nie daje. Zupełnie tak jakby zdefiniowane były źle przyciski w Backfire.

Objawy też by się zgadzały z opisem mdx54 w jaki sposób został uszkodzony. Router jest pingowalny ale nie wstaje. Moze to sugerować, że 'zawiesił się' w fazie preinit. Wielokrotnie tak miałem podczas testowania skryptów do usb_modeswitcha w preinicie. Ale u mnie na mr3220 failsafe zawsze działał na Twoich obrazach:)

23

Nie istnieje. Zresztą - jeżeli ktoś tu na forum ma mr3420 niech zainstaluj obraz i sam zobaczy.

Wytłumaczenie jest jedno - ubiłeś soft i system nie wstaje lub wykłada się zaraz po starcie.

24 (edytowany przez mdx54 2012-03-05 22:31:15)

Cezary - Podaj może wersję routera z której korzystasz, może problem jest od niej zależny. Mój MR-3420 jest w rewizji 1.2.
Z informacji na http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-mr3420 wynika że różne rewizje różnią się flash chip'em.

Czy Twoim zdaniem można ubić ten router zmianami w /overlay na routerze?

A jeśli system się wykłada po starcie to dlaczego? W jakich okolicznościach/sposób squashfs może ulec uszkodzeniu?

Może coś powiedzą Tobie okoliczności zaistnienia problemu:
Po zmianie zawartości wewnętrznego /overlaya (modem z extrootem był odpięty) i rebootem puściłem dla pewności sync a potem halt. Po tym odpiąłem i wpiąłem zasilanie, po czym router już niestety nie wstał. Odczekałem chwilę (router potrafił wstawać ze 2-3 minuty). Dioda SYS migała przez cały czas jednostajnie. Przeprowadziłem (nie udaną) próbę resetu firmware'u, odpinając zasilanie i pulsacyjne przyciskając QSS przez dobre 20 sekund od momentu wpięcia zasilania.

25

1.1 wg obudowy.

Nie można, bo to zwykła zmiana w jffs jest. Natomiast zdarzały się przypadki na innych modelach, że zrobienie czegoś w systemie powodowało uszkodzenie obrazów ze squashfs.