Temat: SNMP i monitorowanie transefru - mały problem

Witam

Dziś zainstalowałem pakiet snmp do mr3420. Do monitorowania transferów używam aplikacji NetWorx. Udało mi się skonfigurować program i router jest monitorowany przez protokół "br-coś tam". Problemem jest tylko to, że aplikacja odwrotnie nalicza transfer, tzn. download podlicza do uploadów i odwrotnie. Czy jest na to jakieś rozwiązanie w pakiecie snmp czy to może bug w aplikacji monitorującej.?
Przyznam się szczerze, że jeszcze nie sprawdzałem jak to działa z innym programem - więc może piszę trochę przed czasem, ale pomyślałem, że może to jest jakaś znana kwestia.

Pozdrawiam

2

Odp: SNMP i monitorowanie transefru - mały problem

Pierwszy raz słyszę. Zrób snmpwalk i zobacz surowe dane które idą.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

-ash: snmpwalk: not found

4

Słuchaj, przecież system nie jest nieskończenie wielki i nie zawiera wszystkiego co możliwe. Zainstaluj po prostu jak nie masz. Tak samo jak możesz to zrobić z zewnątrz systemu na czymkolwiek innym.

5

Witam.

Przypadkiem udało mi się rozwiązać w/w problem. Napiszę, może się komuś przyda.
W instrukcji instalacji do SNMP nie ma zawartej jednej rzeczy istotnej dla ruterów z obsługą 3g.
W momencie dodawania interfejsów przy instalacji - "# uci set mini_snmpd.@mini_snmpd[0].interfaces=br-lan,wlan0" należy dodać po przecinku jeszcze interfejs "3g-wan". Wtedy po wybraniu tego interfejsu w programie monitorującym dane są naliczane prawidłowo.

Proponuję dopisać do tutoriala.

Pozdrawiam

6

Bez urazy, ale takie dopiski są bez sensu. Trzeba czytać co to robi. Jak chcesz monitorować interfejs to chyba jasne że trzeba go włączyć do monitorowania. A co jak ktoś ma interfejs o nazwie 3g-3g? Lub ppp0? Lub hso0?

7

No, zgadza się, ale nie wszyscy też muszą wiedzieć, że istnieją też jakieś inne interfejsy. Ja na przykład nie wiedziałem. Rzuciło mi się to w oczy zupełnym przypadkiem podczas konfiguracji routera przez www.
No cóż, chciałem być pomocny,a nie tylko wciąż pytać - myślałem, że to istotna informacja.

8

Niestety, konfiguracja jakiejkolwiek usługi sieciowej zraz wiąże się z interfejsami. Więc prędzej niż później i tak na to byś trafił. dnsmasq, dhcp, ssh itd.