Temat: Blkid nie widzi exfat

Witam czy to normalne że komenda blkid nie widzi dysku exfat ?

2

Odp: Blkid nie widzi exfat

Akurat system plików nie powinien mieć znaczenia. Chyba że dysk jest partycjonowany z GUID (co tak zapewne jest przy extfat) i blkid tego nie widzi po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Można to jakoś naprawić lub też uruchomić ? Ponieważ mam dysk 1TB pod WR1043ND z NTFS i przy wielkich plikach 10GB+ po prostu się sypie. ExFat się montuje tylko gdy podepnę dysk na uruchomionym routerze w momencie restartu już się nie montuje niestety;/

4

Na backfire? Może instalując aktualnie blkid (nie to co jest z busyboxa).

5

Tak backfire od obsego (Zaktualizowane), czyli z komendą force-reinstall ? smile

6

Czyli ode mnie. Zobacz czy blkid masz już z pakietu zainstalowany, bo jeżeli tak to nic Ci to nie da.

7

Mam tak :

- blkid - 1.41.11-1
- libblkid - 1.41.11-1cj
- libuuid - 1.41.11-1cj

To mam i chyba to wszystko co odpowiada za "widzenie" UUID.

8

btw. dobrze wiedzieć że to ty, miło mi smile Nie wiem czy to przeoczenie czy też nie ale adres do paczek oficjalnych jest jeszcze z RC6 smile

9

Jaki adres?

Więc masz aktualne. Możesz samodzielnie co najwyżej zbudować nowe paczki.

btw. To zawsze byłem ja i nigdy tego nie ukrywałem.

10

W konfiguracji przy zakładce "software" jest src/gz packages http://downloads.openwrt.org/backfire/1 … /packages/
a już może być chyba src/gz packages http://downloads.openwrt.org/backfire/1 … /packages/ , w sumie róznicy nie ma już ale ja zmieniłem u siebie smile Hmm budowa o nowe paczki pozwoli prace na ExFat ?

11

Jak używasz starego softu to masz własnie taki adres z jakiego on powstał. Przecież samo się nie zaktualizuje. Zainstaluj nowszą wersję bedziesz miał 10.03.1 domyślnie.

Sam system plików jest wspierany po instalacji pakietu exfat. Natomiast czy blkid zobaczy te dyski - nie wiem. nie używam extfat.

12

System jest zaktualizowany z dnia 2012-02-03 ze strony http://eko.one.pl/?p=openwrt-backfire . Ok to wielka szkoda może z czasem będzie jakiś update pozwalający na automount po UUID ExFat'a smile

13

Więc zostawiłeś konfigurację podczas upgrade. Bo w obrazach jest od dawna nowy adres repozytorium.

14

Fakt zostawiłem, czy w/g Ciebie stworzenie obrazu z obsługą GUID może dać szanse na pełną obsługę ExFat ?

15

Obrazy obsługują exfat. blkid nie widzi Ci identyfikatorów, a to już sprawa softu tylko.

16

Hmm ale po wpisaniu UUID do fstab'a on nadal nie chce się zamontować do danej lokalizacji po restarcie, a przy podłączeniu go na pracującym routerze montuje się tak samo jak w /dev .

17

Więc wykrywa Ci blkid dysk czy nie w końcu?

18

UUID zobaczyłem na innym kompie i go wpisałem do fstaba, myśląc że po porstu blkid nie potrafi tego zobaczyć (No i faktycznie nie potrafi) ale nawet po wpisaniu UUID do fstab ten nie stosuje się do tego.

19

Czyli blkid nie widzi uuid dysku. Zostaje Ci co najwyżej aktualizacja blkid do czegoś nowszego.

20

Możesz zasugerować cokolwiek ?

21

Zbuduj paczki, sprawdź czy działa.

22

Tego chyba nie dam rady (używam Mac'a) chyba że jest jakiś soft do tego ?

23

Na macu możesz normalnie budować openwrt. Przecież bliżej macos do uniksa niż do windows.

24

Hmm ok skoro tak mówisz to będę czytał powiedz mi tylko chodzi o paczki blkid ? Bo trochę się zgubiłem.

25

Tylko blkid. Reszta Ci działa z tego co pisałeś.