1

Temat: Monitorowanie downloadu

Czy istnieje plgi-in do openwrt który pozwala na zarządzanie limitem ściągania danych w periodyku czasowym?
Chodzi mi o to czy można monitorować przepływ danych w wybranych godzinach np:
Pomiędzy 09:00 a 24:00 Tak, a pomiędzy 24:00 a 9:00 Nie

2

Odp: Monitorowanie downloadu

Standardowo w gargoyle to jest. Zwykłe ograniczenie dostępu w danych godzinach. O to chodziło?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Niezupełnie.

Posiadam abonament Plus LTE w którym mam limit 20GB w godzinach od 9:00 do 24:00.
Pomiędzy 24:00 a 9:00 mam nielimitowany transfer danych.
Chodzi o to aby monitorować przesył danych w okresie dobowym w którym mam limit.

4

Zwykłe wykresy zużycia pasma? Też to jest. Choć ręcznie będziesz musiał sumować ile zeszło danego dnia.

5

Nie wiem oco kaman ale w zakładce zużycie pasma nie mam danych ani wykresów.
Sprawdzane na firmowym XP/mnóstwo szpiegującego szajsu/ jak i na lapie żony z win7.

6

W FF zobacz. Pod IE pewnie jakiś dodatek do svg potrzebujesz zainstalować.

7

Dzieki Google chrome załatwił sprawe

8

Witam. Podłączę się do tematu. Potrzebuję ograniczyć transfer w godzinach od 9:00 do 24:00. gdyż mam 5 komputerów w domu i jak każdy korzysta intensywnie to limit starcza na tydzień maks smile Chciałbym w tych godzinach wyłaczyć dostęp do stron z "video" w nazwie oraz "youtube". Do tego wszystkie torrentowe strony zablokować, ale żeby po 24 automatycznie wracało to do normy. Oczywiście chodzi o kilka komputerów tylko w sieci, bo ja nie chcę mieć tego limitu. Dotychczas rozwiązywałęm to tak, że włączałem firewalla na zwykłym (bez openwrt) routerze, ale chciałbym, żeby to działo się automatycznie, na WR1043N, którego do tego celu zakupiłem. Ma ktoś pomysł??

9

Gargoyle i to sobie wyklikasz. Na eko.one.pl masz linki do tego z przykładową konfiguracją.

10

Jednakże wolałbym to na backfire. Mam już zainstalowanego i te wszystkie lirc-e, mpd-y itd. bym musiał na nowo wymyślać, żeby to działało...

11

No zainstaluj moduł weburl i zrób wszystko ręcznie...

12

Witam. Dla szukających informacji smile

Zainstalowałem Gargoyle PL.
Żeby ograniczyć ściąganie dla określonych komputerów w sieci w określonych godzinach, obszedłem brak takiej opcji pewnym sposobem. Przydzieliłem dla puli adresów IP limit ściągania danych 1MB (najmniejszy możliwy) i po jego wykorzystaniu szybkość downloadu zmniejsza się do 256 kbit/s. Jeśli chodzi o blokowanie witryn, zablokowałem wszystkie linki z "video" w nazwie oraz "torrent" (tak, żeby nikogo nie kusiło smile ). Dodatkowo, aby monitorować zużycie limitu na iPlus zastosowałem limit 20GB dla wszystkich komputerów w sieci, po którego wykorzystaniu nic się nie dzieje. Takim sposobem mam wgląd w aktualne zużycie (nie można tego sprawdzić u operatora) - oczywiście działa to w godzinach 09:00-00:00 gdyż w nocy ściąganie jest nieograniczone.

Przedstawiony przeze mnie sposób z powodzeniem działa i odnawia się co 16-y dzień miesiąca:)

Pozdrawiam

13

a czy mógłbyś zarzucić skryptami które to konfigurują??  Dzięki smile

OpenWRT na TP-LINK Archer C7 v2, Korbox Gigabitus (Zbtlink ZBT-WE1326), Xiaomi AIoT Router AC2350 | http://blog.sloniupl.eu/

14

Niestety nie wiem gdzie je znaleźć:(