1

Temat: Wysyłanie wiadomości jabber przez konto gmail.

Czy da się jakoś zmusić skrypt opisany tutaj do współpracy z kontem gmail? Ustawiłem server=talk.google.com, user i pass jak dla konta google, to=mój_adres@gmail.com i w odpowiedzi dostaję

<stream:stream from="talk.google.com" id="FFEEF3612BDA2988" xmlns:stream="http://etherx.jabber.org/streams" xmlns="jabber:client"><stream:error><host-unknown xmlns="urn:ietf:params:xml:ns:xmpp-streams"/><str:text xmlns:str="urn:ietf:params:xml:ns:xmpp-streams">Set the 'to' attribute of stream element to the domain part of the user's JID. Example: to='gmail.com'.</str:text></stream:error></stream:stream>Connection closed by foreign host

Zastosowanie się do tej odpowiedzi z serwera też nie pomaga.

2

Odp: Wysyłanie wiadomości jabber przez konto gmail.

Najprościej to zainstaluj sobie dowolny komunikator z gtalkiem, wyłącz ssl, uruchom dowolny snifer (tcpdump pod linuksem) i zobacz jak transmisja leci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chyba się nie da "pogadać" z talk.google.com przy pomocy samego telnetu:

3. I am a developer of an IM client. How do I connect to the Google Talk service?

As long as you adhere to the requirements of the XMPP specs, you will be able to connect to the Google Talk service.

You need to know the following:

The service is hosted at talk.google.com on port 5222
    TLS is required
    The only supported authentication mechanism is SASL PLAIN

Wymagane jest szyfrowanie wiadomości.

4

Może jakiś tunel szyfrowany do nich...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

stunnel ?

6

A zobacz sobie jak to realizuje projekt podobny do Jabber-SH o nazwie Robotito:
https://github.com/formigarafa/robotito

Używam tego, aby dostać się do maszynki będącej za LANem.

7 (edytowany przez zigi 2012-02-22 00:22:12)

rpc napisał/a:

stunnel ?

Próbowałem tego użyć ale nie wiem jak powinna wyglądać konfiguracja. Masz może jakieś doświadczenie ze stunnelem?

edit: wydaje mi się, że w obecnej formie stunnel nie za bardzo nada się do tego. Z tym patchem można by było coś kombinować ale (jeszcze) nie został włączony do kodu.

8

Cezary, czy przy najbliższej kompilacji obrazów mógłbyś skompilować taką testową wersję stunnela z tym patchem, który wskazałem w poprzednim poście (dla ar71xx)? Chciałbym się tym jeszcze pobawić i spróbować to uruchomić.