1

Temat: BlackBerry + OpenWRT

Mam problem z stabilnym działaniem BlackBerry z WR1043ND z OpenWRT na pokładzie. Otóż gdy łączę się z telefonu przez wifi to przez chwile otwiera strony www, ale po kilku minutach przeglądarka informuje, że nie może wyświetlić strony (mimo, że jest aktywne połączenie). W logach nie ma nic ciekawego:

Feb 18 11:39:01 crond[2554]: USER root pid 3096 cmd /bin/3gtester
Feb 18 11:41:01 crond[2554]: USER root pid 3100 cmd /usr/bin/set_kernel_timezone >/dev/null 2>&1
Feb 18 11:42:01 crond[2554]: USER root pid 3102 cmd /bin/3gtester

Na innym sprzęcie (2 laptopy) działa stabilnie. Czasami się zdarza (bardzo sporadycznie), że zerwie na N95 (ale to raz na miesiąc). Nie mam pomysłu co może przeszkadzać w połączeniu. sad

2

Odp: BlackBerry + OpenWRT

A inne komputery mają wtedy dostęp do sieci?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez qwerty 2012-02-18 12:23:13)

Mają. Gdy traci połączenie (mimo, że telefon wskazuje, że jest połączenie). sad Po kilku próbach wejścia na stronę - ta się odpala i po kilku minutach znowu pada połączenie.

4

Sprawdź trunka. Jak to będzie występowało zgłoś na dev.openwrt.org że Backberry ma problemu. W ciągu ostatniego czasu było parę poprawek dla urządzeń z Androidem. Może Blackberry też na coś cierpi i trzeba łatki robić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Sprawdziłem oryginalny soft - to samo ale trochę rzadziej występuje problem.

6

Powiedz tak czy BB ma w tym czasie dostep do sieci gsm , 3g?
Mozesz miec w bb problem ze nie zestawia poprawnie tunelu do serwera bb, a co masz na laczu pppoe czy lan normalnie? a jeszcze jedno jak sciezka przez router w bb bedzie dluzsza lub gorsza od tej z gsm/3g moze wariowac i rzucac na tel, zobacz tez stabilnosc lacza i jaki soft w bb?