Temat: MR-3220 i Huawei E169 - problem połączenia USB

Witam! Posiadam Router TP-Link MR-3220 oraz od nie dawna modem Huawei'a, model E169.

Problem polega na tym, że modem nie chce się połączyć z routerem - miga zielona lub niebieska dioda.
Wcześniej wyczytałem na innym forum, że należy zastosować HUB USB z aktywnym zasilaniem do czego oczywiście się zastosowałem - wynik pozytywny.

Dzisiaj uruchamiam Router z podłączonym HUBEM USB ale bez zasilania i normalnie się połączył w tryb 3G (internet działa) - sprawdzałem to kilka razy i normalnie odpala bez podłączonego zasilacza do rozdzielacza.

Czy można w jakiś sposób wykonać bezpośrednie podłączenie modemu do Routera bez zbędnego okablowania?

Poprzedni E173-U2 działał normalnie bez rodzielacza.

Pozdrawiam

Nokia N900 | 600 MHz TI OMAP3430 > Overclocked do 1100 MHz | 3,5" TFT | 5MPx TessarCarl Zeiss | Linux Maemo5 PR1.3 | QWERTY | 32GB

2

Odp: MR-3220 i Huawei E169 - problem połączenia USB

Jeżeli działa Ci na hubie bez zasilana (czyli pasywnym) to tym bardziej bezpośrednio wpięty powinien.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie też mnie to dziwi.

Podpinam go bezpośrednio pod złącze USB w routerze i miga zielona dioda albo niebieska a na hubie od razu łączy się po zapaleniu diody 3G na routerze.

Modem jest niebrandowany - oryginał od producenta.
Czy należy przestawić coś w konfiguracji w linijce urządzenie?

Nokia N900 | 600 MHz TI OMAP3430 > Overclocked do 1100 MHz | 3,5" TFT | 5MPx TessarCarl Zeiss | Linux Maemo5 PR1.3 | QWERTY | 32GB

4

Nie, nic.

Hub wprowadza w sumie tylko rozdzielenie magistrali. W sumie dziwne by było, gdyby modem nie był kompatybilny z tym usb. Jak podłączysz modem bezpośrednio pod router, zrób logread i pokaż co wypisuje.

5

W jaki sposób zczytam tego loga?

Chciałbym prosić o jakieś instrukcje.

6

logread. To polecenie takie.

7

Przepraszam, że głupio pytam ale z jakiej konsoli wywołać te polecenie?

8

faq przeczytaj, na górze strony masz link.

9

Opowiem Ci kawał ale prawdziwy.

Podłączyłem do Routera niedawno wykonaną przedłużkę USB a na jej koniec modem i normalnie połączyło kiedy podłączam modem prosto w złącze USB do routera to nie działa ale może być już tak jak jest tylko zakleję taśmą kabelki i wszystko będzie dobrze.

Złącze USB w routerze wygląda dobrze więc nie wiem co to za głupota.

Pozdrawiam