51

Odp: Różne pytania (WL500gP + OpenWRT i Linux)

Wielkie dzięki za odpowiedź

52

Niestety PIDy dalej się nakręcają. Tym razem przez sleep 60 - jest on uruchamiany za każdym razem jako nowy proces....

53

No tak, bo to oddzielne polecenie jest.  Ale tak zawsze będziesz miał, bo co byś "zewnętrznego" nie uruchomił to będzie z nowym pidem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

54

Cezary napisał/a:

Faktycznie modyfikacja crontab  z palca nie działa, wymagany jest restart crond. Ciekawe czy to związane jest z jffs (jak niemozliwość zamontowania nfs z jffs) czy to bagol w openwrt...

To chyba nie jest problem z jffs. Przeniosłem crontabs na /tmp i crond też nie aktualizuje. Może pooglądać źródła? Gdzie można znaleźć źródła OpenWRT dla S60cron i crond?

55

cat /etc/init.d/S60cron smile

a crond jest częścią busyboxa, więc ściągnij źródła i masz.

56

Chdziło mi o stronę www. Kiedyś udało mi się znaleźć.

57

https://dev.openwrt.org/browser
http://www.busybox.net/cgi-bin/viewcvs. … k/busybox/

58

Mam jeszcze jeden pomysł odnośnie nie nakręcania PIDów.....

Użyć crona z zadaniem co 1 min. Cron działając sam nie nakręca PID. Dopiero odpalenie zadania powoduje uruchomienie nowego procesu. Definicja zadania może zawierać nie tylko nazwę uruchamianego programu, ale także krótki skrypcik. Ważne żeby był napisany w 1 linijce i nie był dłuższy niż 256 znaków.

Więc napisanie definicji w stylu (posłuże się przykładam z VB):

* * * * * * if (not file_exist(file_name)) or (not file_exist(file_name)) then run_progs

nie powinno nakręcać PID. Sprawdzenie istnienia plików i komenda warunkowa if nie uruchomi chyba nowego procesu. Dopiero odpalenie run_progs będzie nowym procesem, a w moim przypadku dzieje się to sporadycznie.

Mam prośbę. Czy możesz mi napisać ten warunek podany wyżej jako skrypt linuxa, tak żeby zawierał się w jednej linii? Tu wychodzi mój brak doświadczenia z linem.......... Ale dużo się już nauczyłem smile

59

if [ ! -e file_name -o ! -e file_name2]; then run_progs; fi

Ale i tak nici z tego, bo cron wywoła Ci shella, a na dodatek [ to też polecenie (test się nazywa smile), więc dostaniesz nowego pida.

Twoje problemy z poniesieniem interfejsu nie wiążą się z przekręceniem pidów, jak tam by było, to by system nie mógł chodzić 24/7 bo coś by się wykrzaczało. Lepiej spójrz jeszcze raz na skrypty; może czegoś nie przewidziałeś i nie podnosi się.

60

Propo: http://www.ss64.com/bash/test.html ...

61 (edytowany przez jkdobro 2007-02-18 17:47:52)

Chyba znalazł się winowajcę. Właśnie dzwoniłem do swojego opa i okazało się, że od ponad 2 tygodni jest przebudowywana sieć szkieletowa dla strefy numeracyjnej 17. Przypuszczam, że to jest powodem zrywania połączenia nawet kilka razy dziennie i czasami niemożliwości podniesienia się. Wszystko rozstrzygnie się jak skończą przebudowę.

Masz rację z tymi PID dalej sie nakręcają sad Trudno, zrobiłem wszystko na cronie i czekam na efekty smile

Na forum było pytanie o skrypty automatyzacji do ST330. Mógłbym umieścić obecną wersję (choć wymaga jeszcze testów czasowych). Czy dobrym pomysłem będzie podpięcie do wątku HOWTO?

62

Po prostu wyedytuj posta, napisz co trzeba itd. Później przerzucę to na wiki openwrt.pl

63

OK

Na wiki może dopiero po pomyślnych testach......

64

Gotowe. Prosze o sugestie co do kodu smile

pozdrawiam Jarek

65

Strasznie skomplikowanie to wygląda smile

Zaciekawiło mnie takie coś:

getPID(){
    echo `ps -elf | grep '/usr/local/modem_run' | grep -v grep | awk '{ print $1 }'`

mam rozumieć, że to ma zwracać pid procesu? No to zobacz:

echo `pidof  modem_run`
Oszczędzasz życie dwóch grepów i awk. Chociaż zamiast tego echa lepiej by było to do zmiennej wsadzić.

Masz też w kodzie znaki "???" a nie konkretne SXX. Jak ktoś to skopiuje bezrozumnie to będzie problem smile

66

Co ma robić "killall cośtam 2>&- >&-" Bez piśnięcia to zrobić tak? To może  "killall cośtam > /dev/null 2>&1"

67 (edytowany przez jkdobro 2007-02-18 21:21:39)

Cezary napisał/a:

echo `pidof  modem_run`
Oszczędzasz życie dwóch grepów i awk. Chociaż zamiast tego echa lepiej by było to do zmiennej wsadzić.

Masz rację skróce i wpakuję do zmiennej.

Cezary napisał/a:

Masz też w kodzie znaki "???" a nie konkretne SXX. Jak ktoś to skopiuje bezrozumnie to będzie problem smile

Te ??? sa specjalnie. Chodzi o to, że gdyby zmienił się numer z przodu, to i tak odpali właściwy program. Tak miałem z S65neostrada. Wcześniej nazywoało się S51neostrada. ??? dotyczą tylko plików z /etc/init.d i dają pewną uniwersalność.

Cezary napisał/a:

Co ma robić "killall cośtam 2>&- >&-" Bez piśnięcia to zrobić tak? To może  "killall cośtam > /dev/null 2>&1"

Jeśli proces nie istnieje, to nie wywala informacji o tym. Czy to co mam jest błędne?

68

Nie, nie jest błędne, ale ... zakręcone. "Na codzień" robi to się właśnie w ten sposób: wysyla się na /dev/null i standardowy kanał błędów tam gdzie wyjście, czy na /dev/null.

69

Poprawki naniesione smile

70 (edytowany przez Tom0000 2007-02-19 22:44:44)

Mialem olega od dluzszego czasu. Zainstalowalem na moim 500g delux openwrt. Zaraz po instalacji zglosil sie www pod adresem nadanym mu pod olegiem. Zdefiniowalem password. Teraz w ssh zrobilem przywrocenie wartosci domyslnych:
$ mtd erase nvram && reboot    (za strona http://openwrt.pl/)
restart, tym razem wstal z ip 192.168.1.1
No to tym razem  w ssh:
$ nvram set sdram_init=0x0009
$ nvram set sdram_ncdl=0
$ nvram set vlan1ports="0 5"
$ nvram set wan_ifname=vlan1
$ nvram set lan_ifnames="vlan0 eth2"
$ nvram set lan_ifname=br0
$ nvram commit && reboot

no i po reboocie nie wstaje. Power nie zapala sie. W zasadzie tylko pali sie dioda lan do ktorego podlaczylem ethernet. Po wlaczeniu zasilania na chwile zapalaja sie tylko WAN i 4ry lany.
Ma ktos pomysl co sie stalo?

Pomiedzy asusem i kompem mam switcha 100M. Po wlaczeniu zasilania 2 s i wcisniecie przycisku reset na 10-15s nie powoduje niczego.
Nie wchodzi w failsafe mode, nie pinguje po tym 192.168.1.1 . Rowniez metoda opisano jako wcisniecie ktoregokolwiek przycisku (chyba reset) kilka razy zaraz po boocie nie powoduje wejscia w failsfe mode.

71

Nie potrzebne to ustawiałeś, bo interfejsu ustawią się same podczas startu. A teraz przeczytaj http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/Har … us/WL500GD i wróć go do życia.

PS. Masz nacisnać reset i trzymając go podłączyć zasilanie, ale nie na odwrót.

72 (edytowany przez Tom0000 2007-02-20 10:26:05)

Ustawienia te zapodalem bezmyslnie, zakladajac ze na stronie http://artekw.suwalki.kom.pl/wiki/doku. … instalacja , gdzie jest opis instalacji openwrt WhiteRussian 0.9 wiedza co pisza.
Co do podnoszenia sprzetu znalazlem dwa opisy:
http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=8705 dla RC6+ - nie zadzialalo
http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/Troubleshooting :
- 2.1.1. All Models (RC5+) po udp nie zlapalo nic
- 2.1.3. Non-Linksys models
Plug in the power, wait 2 secs, then press and hold the reset button for 10-15 seconds. - tez nic

Zaraz zabieram sie za przeczytanie twojego linka. Dzieki za odzew.

Edit.

Ruter dziala mi w chwili obecnej w trybie bidgowania LAN1-4 i WAN , taki drozszy switch. Jak go wlaczam na 3s zapalaja sie tylko diody LAN1-4 i WAN.
Wlaczajac go z trzymaniem reset i zwolnienie po 15s nie powoduje , ze power zaczyna migac. Nawet nie zapala sie. Router nie pinguje sie na 192.168..1.1.
Jak wlaczam go trzymajac reset i zwalniam reset jak tylko diody LAN1-4 i WAN gasna , nic sie nie dzieje. Power nie zapala sie , nie pinguje 192.168.1.1.

73

Delux ma inaczej interfejsy niż Premium  (http://artekw.suwalki.kom.pl/wiki/doku. … iterussian), więc wpisanie tej konfiguracji mogło przynieść więcej szkody niż pożytku. Tym bardziej że ArteQ ma wl-500gP i pisał to pod to (u mnie na stronie zresztą też jest p wl-500gp).

Jeżeli nie Ci oryginalny soft asusa do flashowania, to zostaje Ci chyba tylko kabel rs232c. Podłącz się i powinieneś zrobić czyszczenie pamięci.

74

Nie mam dorobionego rs-a. Dolozylem sobie tylko wewnetrzne usb z pamiecia flash. Nie przypuszczalem ze rs bedzie do czegokolwiek potrzebny.  Czy po rs jest konsola i to czyszczenie jest opcja z menu konsolowego?

Premium i delux maja wan na vlan1 wiec ok, lan na vlan0 oraz wifi eth1/eth2. Wiec do lanu przyporzadkowalem istniejace lany i nieistniejacy wifi ? To nie powinno wplynac na to co sie stalo. Pozostal jeszcze nvram set sdram_init=0x0009 ...

75

Po RS po prostu mozesz sie zalogowac do systemu. A jak już tam jesteś, to nvram clear i gotowe.