1 (edytowany przez mark3k 2012-02-10 17:58:16)

Temat: mpd segmentation fault

Witam
Router TL-WR1043ND
Zainstalowana najnowsza wersja:
Gargoyle 1.5.3                                               |
| Wersja Gargoyle: 63071b4                                     |
| OpenWrt Backfire 10.03.1                                     |
| Wersja OpenWrt: 30012                                        |
| Zbudowano: 2012-02-03 17:54 CET

Zainstalowany exroot, mpd i lcd4linux.

Problem polega na występowaniu komunikatu :
root@Gargoyle:~$ mpd
Segmentation fault

Po kilku godzinach od reinstalacji całego systemu (dwukrotnie w okresie 2 dni) mpd i mpc działa poprawnie.
Po zamknięciu mpd przez polecenie: /etc/init.d/mpd stop i próbie ponownego uruchomienia mpd otrzymuję taki komunikat: Segmentation fault.

Reboot pomaga, ale znów tylko do zamknięcia mpd i próbie ponownego uruchomienia.
Czasami udaje się ponownie uruchomić mpd bez reboot, ale to tylko kwestak minut lub godin do komunikatu błędu.
Sądziłem, że problem leży po stronie lirca, ale podczas drugiej reinstalki lirca już nie instalowałem, a problem pozostał.

Dodatkowo próba otwarcia pliku: mpd.conf
scp: /etc/mpd.conf: Input/output error

root@Gargoyle:~$ lcd4linux -Fvvv
-ash: lcd4linux: Input/output error

NETGEAR R6220 + TL-WR1043ND + radio USB + słuchawki bezprzewodowe SONY + HDD-USB (NAS)

2

Odp: mpd segmentation fault

Błędy w systemie plików, jffs lub extroota jeżeli taki masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Exrot jest jak wyżej napisałem.
Czyli system się sypie od pendriva na którym jest swap i exrot ?
Kara mikrosd firmowa Kinston ???

NETGEAR R6220 + TL-WR1043ND + radio USB + słuchawki bezprzewodowe SONY + HDD-USB (NAS)

4

logread zobacz i pewnie będziesz miał masę informacji o błędach mini_fo lub/i ext.

5

logread
Feb 10 20:30:01 Gargoyle cron.err crond[2851]: USER root pid 3615 cmd /bin/3gtester
Feb 10 20:31:01 Gargoyle cron.err crond[2851]: USER root pid 3629 cmd /usr/bin/set_kernel_timezone >/dev/null 2>&1

pierwszy wpis - ok
czy drugim trzeba się marwić?

6

Nie, żadnym z tych.

7

Ok. Dzięki. Czekam na zgon mpd.

8

Problem tkwił w problemach odczytu karty micoSd przez router w czytniku uSD-USB.
Widać router nie potrafi prawidłowo współpracować z niektórymi przejściówkami uSD-USB.
Pozdrawiam.

9

Proponuje używać HDD jakiegokolwiek na usb, a na nim extroot, SWAP i reszta  co sprawi na pewno najmniej problemów.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

10

Masz rację oczywiście.
Mam dysk hdd (jedyne 640GB) na USB podłączony na stałe do routerka, ale nie musi non stop kręcić talerzami gdy z niego nie korzystam. Stąd pendrive USB załatwia sprawę. Kwestia dobrania takiego, który pracuje bezproblemowo. Z torrentów nie korzystam wcale - to i swap prawie nie jest używany.

11

W sumie mam chyba że 6 różnych od noname do markowych i żaden nigdy nie sprawił problemu smile

12

W takim razie mam "szczęście" big_smile i big_smile  do firmowego badziewa, choć przypuszczam, że problem stwarza chiński  mikroczytnik kart microsd.

13

Tak też mam, za jakieś 1.99 smile. Też działa.