1

Temat: Napisy w minidlna

Czy jest jakiś sposób na uruchomienie filmu z napisami w minidlna. Mój telewizor odtwarza tylko sam film bez napisów. Czy minidlna obsługuje pliki rmbv i mkv?

2

Odp: Napisy w minidlna

No to nie ma możliwości. Chyba że uruchmisz transkodowanie materiału w locie (ale tego minidlna nie robi a wymaga to też niezłej mocy obliczeniowej)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zobacz czy napisy w formacie .srt zamiast txt będą czytane. U mnie TV spokojnie odtwarza mkv przez minidlna.

4

hmmm u mnie na ps3 przy odtwarzaniu mkv mam komunikat unsupported data. co zrobic zeby mkv dzialaly? podmienic nazwe na avi? smile

5

PS3 chyba nie łapie mkv. Nie przypominam sobie, żebym odtwarzał jakikolwiek mkv w ten sposób.

6 (edytowany przez macka 2011-02-05 14:39:07)

Mam TV soniacza, ale minidlna zainstalowane na routerze dziala z nim tylko z jpegami, zadne avi, mpegi, a tym bardziej mkv nawet nie pojawiaja sie na liscie. Moze robie cos zle, ale tak jest.

W kazdym razie do odtwarzania uzywam PS3 Media Server (oczywiscie na kompie), a tam idzie wszystko: avi, mkv, rmbv, wmvhd, flv, mov, i moze cos jeszcze, choc oczywiscie zdarzaja sie wyjatki, ze jakis plik sie nie otworzy. Na kompa polecam wlasnie ten program. Prawdopodobnie bedzie dzialal tez z Plejka.

7

Masz niekompletną wersję biblioteki libffmpeg.

A ja polecam "sprzętowy" odtwarzacz typu WD HD TV smile. Zero problemów z czymkolwiek wink

8

macka napisał/a:

Mam TV soniacza, ale minidlna zainstalowane na routerze dziala z nim tylko z jpegami, zadne avi, mpegi, a tym bardziej mkv nawet nie pojawiaja sie na liscie. Moze robie cos zle, ale tak jest.

W kazdym razie do odtwarzania uzywam PS3 Media Server (oczywiscie na kompie), a tam idzie wszystko: avi, mkv, rmbv, wmvhd, flv, mov, i moze cos jeszcze, choc oczywiscie zdarzaja sie wyjatki, ze jakis plik sie nie otworzy. Na kompa polecam wlasnie ten program. Prawdopodobnie bedzie dzialal tez z Plejka.

Sony wymaga transcodowania do mpeg-ts. Odpuść sobie dlna na routerze, bo jest on do tego po prostu za słaby.

9

dalej nie ma mozliwosci odtwarzania napisow ?

10

Minidlna nie jest tanskoderem materiału, więc on sam w sobie nie nie ma do rzeczy. Jeżeli odtwarzacz umie pobrać sobie napisy w srt to to zrobi, jak nie to nie.

PS. Są łatki do minidlna które pozwalają na transkodowanie materiału, ale na sensowną wydajność na routerach tego raczej bym nie liczył.

11

mam wr1043nd wiec pewnie za slaby na to. No wlasnie problem w tym ze moj TV ponoc odtwarza napisy, w katalogu mam srt i txt ale nic nie pokazuje hmm

12

Mój tv też nie potrafi smile

13

Tylko ze wedlug jego specyfikacji obsluguje te formaty i jeszcze jakies dwa inne. Wiec nie wiem o co kaman, na twojej stronie bylo tez napisane ze przewijanie nie dziala, a u mnie  dziala. Dlatego myslalem ze moze z napisami bedzie podobnie.

14

Wszystko zależy od klienta dlna.

15

No wlasnie czyli wychodzi na to ze w minidlna przewijanie dziala, ale niestety napisy nie sad

16

A jest jakiś inny dlna pod openwrt co napisy czyta?

17

minidlna obsługuje napisy. O ile tv chce je pobrać tylko...

18

Witam
U mnie w minidlna napisy chodzą jak burza, przewijanie również działa. Niezależnie, czy to mkv czy avi. TV to LG 42LV5500

TL-WR1043ND Gargoyle:
1.6.2.2 (r42647),  by obsy oraz NAS z MiniDLNA i Transmission

wcześnej: HUB aktywny + drukarka + USB 2,5" + miniDLNA z napisami + torrent

19

Potwierdzam słowa pana Cezarego to zależy od TV , mój Samsung widzi tylko napisy w formacie *.srt  ale chodzi z nimi jak burza ani przewijanie ani zatrzymywanie filmu mu nie straszne.

Jeśli ktoś jest zainteresowany pobieraniem napisów bezpośrednio na router i ich konwertowanie to polecam przeczytać: http://pronas.pl/skrypt-pobierania-adk … -t897.html

20

Trochę daleko do szukania smile tu też jest:

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1672
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=34194#p34194

21

Cezary możesz napisać coś o łatkach do minidlna, które pozwalają na transkodowanie materiału. Mam raspbarry pi na bodhilinux jako serwer mediów i mi nie dziają napisy. A na raspbarry pi ma trochę lepszą wydajność niź router smile

22

Na stronie projektu masz łatki do tego, na githubie jest też gdzieś fork minidlna z nałożonymi łatkami. Kompilujesz, do tego potrzebujesz mplayera lub ffmpeg i tyle. Z pewnymi ograniczeniami działa to bez problemu.