Temat: synchronizacja czasu ntpd

Witam, mam takie pytanie, na jakim porcie synchronizowany jest czas przez zainstalowane w openwrt ntpd?

Bo mam taką sytuację, po włączeniu routera MR3220 jest ustawiony serwer w sieci wewnętrznej jako serwer czasu, router nie ma dostępu do netu, czas powinien być synchronizowany z tego serwera wewnętrznego, niestety po odczekaniu ok 15 minut nie synchronizuje czasu.
Po odblokowaniu dostępu do netu, czas jest synchronizowany poprawnie z innych serwerów.

Po zainstalowaniu ntpdate (przy zablokowanym necie) i odpaleniu "ntpdate 192.168.1.1" czas jest synchronizowany (po ok 8s - czyli długo).
Na serwerze z którego ma być synchronizowany czas otwarty jest port 123 na wszystkich interfejsach.

Macie pomysły co trzeba zrobić (prócz użycia cron'a)?

2

Odp: synchronizacja czasu ntpd

/etc/config/system zobacz, tam masz definicję serwerów czasu z których korzysta. Jak nie masz internetu na MR (trasy domyślnej) to nie potrafi nic zrobić z tym adresem wiec i synchronizacji nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez diunida 2012-02-06 14:10:03)

Odp: synchronizacja czasu ntpd

Masz pełną rację, problem był z DNS, wywaliłem pozostałe serwery czasu (zapisane kanonicznie) i już synchronizuje łanie i odrazu, dzięki za pomoc smile