Temat: Jak? Nie wyłączyć sieci a wyłączyć jeden komputer?

Mam kilku klientów wifi. Na PS/3 film leci, na jednym kompie ściąga się coś, na innym skype chodzi itp. Potrzebuję jeden konkretny komputer z sieci wyłączyć (a potem włączyć), ale tak, aby nie zakłócić funkcjonowania pozostałych - nie zerwać sesji Wszystkie znane mi schematy to zmiana czegoś w konfiguracji (sieci, wifi, firewalla), a potem restart (czyli wyłączenie i włączenie) jakiejś usługi.

Akcja będzie się dziać z crona, znam MAC adres delikwenta, mogę mu nadać znane IP, mogę go wręcz wsadzić do dedykowanego SSIDa. Konfiguracja sieci taka, jak opisana http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2937.

Albo podpowiedzcie proszę jaką usługę można by tak bezboleśnie restartować, albo jakąś inną drogę.

2

Odp: Jak? Nie wyłączyć sieci a wyłączyć jeden komputer?

Tzn co chcesz właściwie zrobić? Wywalić go z wifi, zerwać mu połączenie tcp?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Tzn co chcesz właściwie zrobić? Wywalić go z wifi, zerwać mu połączenie tcp?

Najchętniej: na czas odrabiania lekcji zostawić tylko http://pl.wikipedia.org. Albo w całości go wywalić z sieci na jakiś czas.

4

To po prostu możesz ograniczenia zrobić czasowe. Gargoyle ma w standardzie to

5

Cezary napisał/a:

To po prostu możesz ograniczenia zrobić czasowe. Gargoyle ma w standardzie to

Nie mam Gargoyle. To jest bardzo dobry projekt - widziałem go przez chwilę - QoS mnie urzekł. I parę innych wynalazków godnych uwagi. Ale jak usiłowałem cokolwiek dotykać gargulcem mając kilka wifi - cała konfiguracja szła się dymić.
Za to mam LUCI i UCI.

6

Jak masz moje wydanie to doinstaluj sobie moduł weburl u możesz to wykonać to samo.

7

Cezary napisał/a:

Jak masz moje wydanie to doinstaluj sobie moduł weburl u możesz to wykonać to samo.

Mam. Thx.

8

Cezary napisał/a:

Czy to oznacza przy okazji, że zmiany w iptables są natychmiast odwzorowane w funkcjonowaniu sieci? Nic nie trzeba restartować?

9

To zależy jakie. Te na forward pakietów tak.