Odp: Router już za słaby... co dalej?
kurde nie wiem, co mam zrobić boje sie dużego wzrostu opłat za energię elektryczną ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Router już za słaby... co dalej?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
kurde nie wiem, co mam zrobić boje sie dużego wzrostu opłat za energię elektryczną ![]()
Pozostaje mała, własna elektrownia wiatrowa ![]()
no nigdzie nie moge znależć informacji na temat poboru prądu. Kurde Poprzednik routerstation pozeral maksymalnie okolo 10 W ale mial zasilanie 24 V, ten pewnie bedzie pozeral 2 x tyle, o ile nie wiecej
Tak sobie przeliczam i jak by pobierało 50W i pracowało 24/h to rachunek wzrósł by o jakieś 22zł licząc 0.60zł za 1KW
raczej nie majątek, a na pewno tyle nie bierze
Jakby coś to T5515 + hdd 2,5 bierze 11W
doliczyc do tego dysk zewnetrzny 1TB na zewnetrznym zasilaniu, było by sporo.
ja mam zlozony skladak atom d510 jakis komplet intela + 500GB dysk do tego picopsu chyba 60W. calosc w stresie - czytaj gdy dziala dvd - bierze 21W. gdy dvd off to jakies 17W. dysk wd eco green. a i jeszcze karta dvb-s.
T5500 bierze mniej niz T5515, nawet jak ma 512 MB RAM.
Jedyna wada - USB w wer. 1
Witam
A ja nie moge się zdecydować - serwer NAS, odtwarzacz HD typu np WD TV, czy netbook na portach 1000Mbit lub np Iomega Iconnect. Interesuje mnie DLNA i magazynowanie na tym dysku rodzinnych zdjęć i muzyki (nie rodzinnej) aby był dostęp do tego po sieci.
@dorado
Jak wyczaisz Iconnecta tanio i masz jakis dusk zewnetrzny USB to masz potem wszystko zalezy od urzadzenia, na ktorym ogladasz/sluchasz.
Zakladajac, ze miejsce nie ma znaczenia.
Musisz sie tylko zastanowic wczesniej, w ktora strone chcesz pojsc... a w ktora moze pojdziesz.
To nie zawsze jest tak jak sie zaplanuje.
Jak kupisz Iconnecta, to masz juz server NAS, bez RAIDu, ale jest. Trza tylko znalezc miejsce pod szafa. ![]()
Odtwarzacze HD maja pewna wade... po jakims czasie zaczynasz sie rozgladac za jakims HTPC, bo rozszerzalnosc takich odtwarzaczy jest znikoma. Ale sa tanie.
Netbook... pewnie trza cos z klapka zrobic. W sumie nieeleganckie roziwazanie. Uszkodzony laptop jest, ale w koncu nie zdecydowalem sie na niego.
No i zostaje opcja kupic/zlozyc gotowy HTPC. Ceny ida od Apple TV w gore. Ale pamietajmy, ze czeka nas jeszcze Raspberry Pi. Ma byc w okolicy 25$.
Itd itp. A jeszcze kwestia routera. I moze sie okazac, ze skonczy sie na jakims kompie tower czyli all-in-one.
Pamietaj, ze HTPC moze byc od razu (wbudowany) tuner TV-SAT.
Zaplanuj ile materialu bedziesz mial. Bo gdy tylko zainstalujesz jakis wygodny front end, to zaraz bedziesz mial przyrost materialu z sieci. Zwlaszcza jak uzywasz SABnzbd.
A to zaraz kieruje Cie na NAS. I tutaj, trza inwestowac w dyski, jakies pudelko i Linuxowy RAID.
Wtedy masz dwa centra. HTPC jako dekoder video/muzyka/zdjecia i miejsce skladowania plikow.
A jeszcze stoim przeciez TV i HiFi.
Policz przyszle koszty. Znajdz miejsce. Mozliowsci rozwoju jest kilka.![]()
Pozdrawiam.
No tak, to jest odp, którą trzeba było przemyśleć
Raczej skłaniałbym się na NAS. Zastanawiałem się jeszcze nad printserwerem i podpiąć do niego dysk. Problem tylko że nie widziałem printserwera z portem 1000Mbit ![]()
To już stanowczo nas - chociaż by synology.
A po ci printserver z 1000Mbit???
Teraz sie drukuje bezprzewodowo.
Jesli w ogole. ![]()
Pozdrawiam
Witam.
Też się włączę do dyskusji. Myślałem nad zmianą na Netgear WNDR3800-100PES ale to troche sporo ~500zł. Terminal tez wchodził w grę choć nie wiem jakie one są duże (modem od Vectry + Tplink i dysk są w sypialni) tylko ciche urządzenia wchodzą w grę. Jak na razie skończyło się na tym ze mini mac chodzi 24h (85W w stresie tak to nie całe 21W)
Czekam tez na Raspberry Pi może to będzie dla mnie idealne rozwiązanie.
Pozdrawiam i chętnie prześledzę pomysły innych. ![]()
Ale pytanie brzmi? ![]()
Co lepsze od 1043ND ![]()
Zależy do czego.
Głownie torrenty. Ile może pobierać prądu taki Acer 5100 w którym padła matryca?
Weź miernik i sprawdź...
Printserver z 1000Mbit jest mi potrzebny po to, aby wyciągnąć max transfer po sieci z dysku podpiętego do niego;)
Z definicji printserver nie służy do udostępniania danych z dysku ![]()
hyhy wiem
Znalazłem na allegro jakiegoś Asmaxa, który może udostępnić również dysk. Ale, że z definicji printserver, to boję się go kupić
Jeżeli takiego o nazwie Asmax GigaNAS to sobie daruj, mam taki w domu ![]()
Dokładnie ten, czyli odpada.
dzieki
Tam jest 180MHz procesor. Nie sądzisz chyba że potrafi wysycić USB i gagabit jednocześnie ![]()
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Router już za słaby... co dalej?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc