1 (edytowany przez 8850 2012-01-28 21:54:03)

Temat: Router padł po wgraniu najnowszego Gargoyle wersja polska

Cześć. Wiele razy wgrywałem oprogramowanie na rózne routery w różne strony: oryginał <-> dd-wrt <-> oryginał <-> gargoyle i rózne kombinacje i nigdy nie miałem żadnych problemów.

Dziś wziąłem linksysa wrt160NL z oryginalnym softem, ściągnąłem najnowsze gargolye by obsy: http://ecco.selfip.net/gargoyle-
pl/ar71xx/openwrt-ar71xx-wrt160nl-squashfs-factory.bin podłaczyłem kabel i dałem wgraj firmware. Podczas wgrywania wywalil komunikat: upgrade failed i router nie wstaje.

Po włączneniu linksys mruga tylko niebieską diodą power. Podłaczam kablem, na 192.168.1.1 nic nie ma na porcie 80, nie żyje ssh, nie żyje telnet. Właczyłem router i naciskałem przycisk wifi, niestety nic.
Przeczytałem opis: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wrt160nl#i … bootloader i mam pytania:  Czy muszę mieć kabel szeregowy? Skąd go wziąść? Jak wygląda z konwerterem napięć? Jak podłaczyć piny wychodzące z rj do rs?

Czy ten plik wystawiony do ściągania przypadkiem nie jest uszkodzony?

2

Odp: Router padł po wgraniu najnowszego Gargoyle wersja polska

8850 napisał/a:

Czy ten plik wystawiony do ściągania przypadkiem nie jest uszkodzony?

A sprawdzałeś sumę kontrolną ściągniętego pliku?

3 (edytowany przez marko_max 2012-01-28 22:04:07)

W tym tyg. mój znajomy z firmy miał podobnie .... też nie mógł się dostać do routera z tego co pamiętam to :
router nie odpowiadał na ping'a nie nadawał adresu IP.

Wiec przypisał sobie do komap'a adres na satałe 192.168.1.10

ściągnął oryginalny firmewar ze strony linsysa zmienił nu nazwę na code.bin i użył tftp
tftp -i 192.168.1.1 put code.bin  podobno ważne żeby użyć rozszeżenia (code.bin) .

On i ożył .... jak to nie pomoże to mogę go zapytać w poniedziałek i rano ci odpisze.

A i pamiętaj że jak przechodzisz na OPENWRT to najpierw na oryginalne poniżej 4MB

Wszystkie posty dotyczą: TOTOLINK A7000R

4 (edytowany przez 8850 2012-01-28 23:20:00)

System 30/30/30 czyli wrzucanie softu przez tftp nie działa, router nie odpowiada na pingi 192.168.1.1 podczas czy po wykonaniu tej procedury.

Dobra, już wiem dlaczego gargoyle zabił mi router: wgrałem soft > 5 MB gargoyle by obsy . Do tej pory używałem bodajrze angielskiego gargoyle lub z ddwrt wrzucalem pod shellem openwrt i nie było problemu.

Znalazlem wskazówki, więc ogólnie kicha, bez oryginalnego kabla z telefonu noki nie da się nic zrobić i router i tak straci gwarancję bo rzeba go otworzyć. Co z tego że ma jtag na zewnątrz jak nie da się ich użyć. Na jednym z śrubek router ma plombę, trzebą ją zerwać bo inaczej nie dostanę się tam. I teraz wskazówki:
http://blog.sloniupl.cba.pl/?p=335
https://sites.google.com/site/redtechmo … in/recover
http://wiki.openwrt.org/toh/linksys/wrt160nl

Do zobaczenia w nowym gargoyle smile.

5

Nie, wrt160nl ma rsa wyprowadzonego w złączu RJ45 WAN i LAN1. Nawet go rozkręcać nie musisz.

Napisał o tym ze najpierw trzeba wgrać obraz mniejszy niż 4MB. Później można dowolnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez 8850 2012-01-29 18:03:18)

Cezary: masz schemat wrt160NL złacza rsa w wan, lan1 (nie mogę nigdzie tego wygooglać)? To złącze jest pod LAN1 i WAN, jak się tam dostać, czym to przytrzymać?

7

Opisane jest. Odwróć router do góry nogami, zobaczysz złącze (opisane!) w RJ smile

8

Witam

Podpinam się pod temat ponieważ też mam podobny problem.

Wgrałem dzisiaj firmware  openwrt-brcm47xx-squashfs.trx na asusa wl500w, po kilku minutach od zakończeniu wgrywania przez firmware restoration zapaliła się dioda zasilania, zmieniłem adresowanie na automat, niestety komputer nie dostał ip.  Po ustawieniu adresu na sztywno nie pinguje bramy, brak kontaktu, restart nie pomaga.
Router wprawdzie wchodzi w diag mode ale nie można wgrać innego pliku przez tftp ani firmware restoration.

Proszę o sugestie czy jest jakaś opcja na rozwiązanie tego problemu.

Pozdrawiam

9

Przez tftp  możesz wgrać znów wgrać oprogramowanie.

10

Na ubuntu działa przez www i ssh, widocznie mam problem z windowsem wink

P.S. Jak uruchomić wifi na wl500w ? Z panelu nie da się (brak reakcji na włączenie wifi) a podane tu paczki się nie instalują http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=216 (Unknown package 'kmod-brcm-wl-mimo')

wifi detect nic nie zwraca ;(

11

A co w końcu zainstalowałeś brcm47xx czy brcm-2.4?

12

brcm47xx

13

To nie ma takiego modułu. On dla brcm-2.4 był.

14

A czy jest jakikolwiek moduł do uruchomienia radia na wl500w dla brcm47xx ?

Prawdę mówiąc zainstalowałem ten soft głównie dla obsługi modemu 3g (Huawei E367) i on działa tu doskonale, tyle że chciałbym rozprowadzić sygnał po wlan a na razie działa tylko po lan.

15

Dla backfire nie, masz tylko kmod-b43.

16

Linki chyba wygasły... http://eko.one.pl/?p=openwrt-mod 

Bez kamikaze w moim przypadku się raczej nie obejdzie

17

Tak, moje wersje były bardzo stare już. 10.03.1 używaj.

18

Downgrade brcm47xx -> brcm-2.4 pójdzie przez mtd ?

19

tak

20

No i pozamiatane...

Podczas downgrade z bcm47xx na kamikaze (przez mtd) teoretycznie wszystko zakończyło się poprawnie (na konsoli stanęło rebooting...) więc po kwadransie uruchomiłem router ponownie.
Niestety nie dał się spingować, brak dostępu przez telnet, całkowity brak kontaktu.

Po wejściu w diag mode dioda power miga normalnie, ale pomijając fakt że nie pinguje bramy (adresy na karcie ustawione raz na 192.168.1.100 raz na 192.168.2.100 (taki oktet miał przed downgrade), inne karty off) to nie mam możliwości upgrade przez Firmware Restoration (xp) czy tftp (ubuntu).

Na Firmware Restoration  próbowałem ponad 100 razy (nie żartuję). W sumie na trzech kompach to samo a router zachowuje się od włączenia na sprawny, po włączeniu dioda power zapala się potem gaśnie na pół minuty, diag mode teoretycznie działa ale nic nie da się przesłać.
Ciągle wyszukuje połączenie bezprzewodowe w trybie odzyskiwania (FR) lub pokazuje Timeout (tftp). Ping na żadną bramę nie idzie.

Kabel eth zmieniony, nowy zasilacz 3A, firewall i antywirus wyłączony, inne karty wyłączone, próbowałem wgrywać bezpośrednio po wejściu w diag mode (tylko tak się wcześniej dawało wgrywać openwrt) i nic.

Potraktować go kabelkiem ? Skończyły mi się pomysły....

21

W diag może ma taki adres jak w nvram miał ustawione.

22

Wkur.. zostawiłem go na noc w dial mode, rano zaczął pingować bez zmiany ustawień....

Teraz mam inny problem - brak karty wifi, próba instalacji pakietu kmod-brcm-wl-mimo kończy się md5sum error (z parametrem --force-downgrade to samo), /etc/network/wireless wypełniony z palca (disabled=0) bo 'uci set wireless......'  zwraca błędny argument (pewnie dlatego że karty nie widać), wifi detect -nic, ,  po prostu załamka z tym routerem.

P.S Dotyczy Asus WL500W na  openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx

23

Jak masz błędy w uci to literówkę zrobiłeś lub użyłeś windowsa do edycji tego pliku.

24

Niestety to problem wersji - mialem10.03-rc3, po zainstalowaniu stabilnej 10.03.1 udało się uruchomić  wifi.
Szkoda tylko że na jajku 2.4 działa wifi a nie działa modem E367 a na 2.6 jest odwrotnie ;]
P.S. Czy to rozwiązałoby moje problemy? http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash … amp;pro=16

25

Wymiana karty wifi - tak.