Witaj Cezary.
W miarę wolnego czasu poprawiam skrypt do neo. I natknąłem się na pewien problem. Otóż aby po utracie ppp0 na nowo je podnieść, chciałem zastosować do tego automatyczne odpalanie skryptu /etc/ppp/ip-down.d/moj_skrypt przez ppp0. Moj_skrypt ma za zadanie ustawienie crona, żeby podnosił ppp0. I tu problem....
Wpisanie wartości do crontabs i restart crona powoduje, że proces crond się NIE odpala (brak go w liście procesów). Najprawdopodobniej zakończenie pppd i /etc/ppp/ip-down.d/moj_skrypt (który jest własnością pppd) powoduje zakończenie procesów odpalonych z /etc/ppp/ip-down.d/moj_skrypt (a crond jest właśnie z niego odpalany).
Doczytałem, że crond (kiedy jest uruchomiony) co 1 min sprawdza zawatość crontabs (załadowane do pamięci) i jeśli jakiś wpis odpowiada aktualnemu czasowi to go uruchamia. Pisze również, że crond przed sprawdzeniem wpisów sprawdza datę pliku crontabs i w przypadku gdy jego data się zmieniła automatycznie aktualizuje sobie wpisy w pamięci.
Zastosowanie tego mechanizmu (autoaktualizacji crontabs) było by rozwiązaniem mojego problemu. Nie musiał bym restartowć crona (czyli odpalać od nowa jego procesu z /etc/ppp/ip-down.d/moj_skrypt), tylko zmieniał bym wpis w crontabs i wszystko by działało.
Niestety wszystkie próby autoaktualizacji crontabs przez crona (które przeprowadziłem) nie dają spodziewanego rezultatu. Może ta wersja crond nie ma autoaktualizacji crontabs?
Modyfikowałem /etc/crontabs/root ale to nic nie daje. Może on sprawdza jakiś inny plik? Tylko jaki?
Jesteś w stanie mi pomóc?
Pozdrawiam Jarek