1 (edytowany przez viper_lasser 2011-12-04 13:14:32)

Temat: Kamera IP monitoring i zapis na hdd

Witam
Na osiedlu którym mieszkam niestety dzisiejszego poranka okazało się że parę samochodów ma pourywane lusterka w tym mój.
Wpadłem na pomysł żeby prostym sposobem zrobić jakiś monitoring.

Zna ktoś jakieś w miarę przystępnie cenowo rozwiązania np kamery ip z jakąś opcją nagrywania.
Poszukałem trochę po sieci i są niby jakieś przystępne cenowo rozwiązania

http://www.edimax.pl/pl/produce_detail. … ;pd_id=324
http://openrouter.info/index.php?option … ;Itemid=55
http://www.foscam.pl/index.php?p8,kamer … 18w-czarny
ale nie wiem jak to w praktyce działa.

Założenie mam takie że kamera będzie ustawiona na parapecie i będzie podglądała przez szybę. Ewentualnie może być jakaś zewnętrzna.

Jest tego tyle że nie wiadomo w czym wybierać.
Mógłby się ktoś wypowiedzieć którymi opłaca się zainteresować - takimi tak do ok 500zł.

2

Odp: Kamera IP monitoring i zapis na hdd

W nocy to jeszcze pewnie jakiś oświetlacz podczerwieni by się przydał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

viper_lasser napisał/a:

Wpadłem na pomysł żeby prostym sposobem zrobić jakiś monitoring.

Kolego tak się składa, że akurat siędzę w monitoringu i w kamerach i powiem ci, że tanim, prostym sposobem to ewentualnie odczytasz o której przyszli, ilu ich było, ewentualnie z jakiego kierunku przybyli i w jaki się oddalili. Nawet w profesjonalnych systemach za kilkanaście tysięcy zł. dochodzi do paranoji, że nie można odczytać tablicy rejestracyjnej nie mówiąc o identyfikacji twarzy. Albo, że nagrań już nie ma bo to było 2tyg. temu - a to są przecież ciężkie terabajty danych.
Jeśli chcesz się pobawić kamerką podpiętą do routerka to jak najbardziej, ale to klatka na minutę i przy ładnej pogodzie. Co do tego jaką kamerkę kupić to nie wiem, ale próbowałem jakąś no name (z 6-cioma diodkami) i zawieszała się nawet na komputerze albo wieszała płytę, a nawet jak działała to obraz był godny pożałowania - więc musi być jakaś normalna (tzn. przynajmniej jakiś logitech albo creative). Lepszy rezultat otrzymałem podłączając kamerkę PAL do karty telewizyjnej (Bt878). Są karty na USB, ale nie wiem jak z obsługą tego pod OpenWrt.

4

Witam,
Ja podłączałem do mr3420, kamery USB 2.0Mpx o rozdzielczości 1600x1200 używana w systemach cctv.
Maksymalne rozdzielczości jakie uzyskałem to 1280x960 1fps, 640x480 8fps.
Przy 640x480 6 fps i jednej kamerze jeden dzień nagrania zajmował około 5GB.
Kamera którą kupiłem działa z oświetlaczami podczerwieni.

I tak jak kolega wyżej powiedział - dowiesz się o której, ilu i z której strony nadeszli.

5

kolego viper_lasser, jeśli chodzi o kamery ip to sprawa nie jest taka prosta,  kamery dobrych producentów czytaj  - takich że będzie coś widać przesyłają obraz w strumieniach zależnych od modelu kamery np.mpeg4, h264 czy np mjpeg .Trzeba wsiąść pod uwagę że nie są to "czyste" strumienie, lecą tam metadane i inne zależne od producenta "śmieci".Kamera h264 jednego producenta nie równa sie kamerze h264 drugiego
Poza tym  jakość obserwowanego obrazu nie zleży tylko od samej kamery, ale też od obiektywu i odległości. przy kamerach megapixelowych do rozpoznania np twarzy czy rejestracji potrzebna jest odpowiednia ilość pikseli na metr kwadratowy.
Myślę że największym problemem będzie wyłapanie strumienia, i później jego odtworzenie. No i ogromne ilości danych np kamera profesjonalna 16mpix przy 3kl/sek wypluwa około 80mbit/sek, i wierz mi że przy kosztach samej kamery w granicach 40-50tys jakość przy słabym oświetleniu daje dużo do życzenie(tzw. szumy)

Przyznam otwarcie  ze bardzo bym chciał żeby dało się wyłapać strumień i zapisać i odtworzyć go na linuxie. Jeśli ktoś czuje się na siłach jestem w stanie wystawić jakąś kamerę ip na zewnątrz oczywiście dobrego producenta

6

Podaj proszę producenta i model kamerki. Czasu brak ale mnie zaciekawiłeś.

7

Witam!
Podsunę mały pomysł na usprawnienie "projektu". Kiedyś ze znajomymi bawiliśmy się w coś takiego, ale zmiana adresu zakończyła mój udział. Do ograniczenia ilości danych zastosowaliśmy mały trik zwany potocznie podziałem obowiązków - czyli ustalasz harmonogram dla dajmy na to 8 osób i każda nagrywa godzinę (z założenia nagrywanie od 20 do 6). Czas można konfigurować dowolnie - jest to tylko uzależnione od ilości osób biorących udział. W harmonogramie ustalasz sensowną ilość kl/sek oraz nadpisywanie co jakiś czas i wszystko powinno banglać. Trzeba tylko opracować odpowiedni algorytm, usiąść i pomyśleć chwilę - to nie jest wyższa matematyka wink .Co do rozpoznawalności sprawców - wszystko zależy od tego czy policji "będzie się chciało", bo czasami są w stanie wydobyć kluczowe info nawet z kierunku nadejścia, bądź oddalenia sprawców. Więc nie ma co się zniechęcać i powodzenia smile

8

kolego rpc, jeśli pytasz o kamere 16mpix to producentem jest kanadyjski avigilon tu masz link do pdf http://avigilon.com/products/datasheets … -PRO-C.pdf

mają tez kamere 29mpix, obraz żyleta...

pozdrwiam

9

tipsntrix napisał/a:

Przyznam otwarcie  ze bardzo bym chciał żeby dało się wyłapać strumień i zapisać i odtworzyć go na linuxie.

Nie bardzo rozumiem... każda szanująca się kamera ma jawnie wystawiony strumień w postaci np:
rtsp://adres.kamery/live.sdp lub podobnej - więc w czym problem? Oczywiście są kamery, do których nie idzie się inaczej dostać jak instalując active-x pod wiadomo czym, ale tutaj metodą reverse engineering zwykle dowiadujemy się, że wszystko działa podobnie, tyle że jest ukryte przed (głupim z założenia) użytkownikiem.

P.S. teraz dopiero załapałem, że autorowi tematu chodziło o kamery IP... tylko czemu w dziale OpenWrt?

10 (edytowany przez rav_bt 2011-12-14 23:41:45)

viper_lasser napisał/a:

Witam
Zna ktoś jakieś w miarę przystępnie cenowo rozwiązania np kamery ip z jakąś opcją nagrywania.
http://www.foscam.pl/index.php?p8,kamer … 18w-czarny
ale nie wiem jak to w praktyce działa.
Mógłby się ktoś wypowiedzieć którymi opłaca się zainteresować - takimi tak do ok 500zł.

Wszystkie kamery z kodowanie MJPEG z oferty www.foscam.pl lub www.dericam.pl posiadają funkcje nagrywania *.avi pod warunkiem, że masz załączony podgląd na PC w przeglądarce internet explorer, ale...dla hobbystów i znawców openwrt nic trudnego ;-)

Wystarczy, że masz router z openwrt z wyjściem na USB aby podpiąć jakiś większy dysk 1TB.

skrypt: uruchamiany z CRONA co 1h

pkill -9 wget
nohup wget http://<cam1_ip>/videostream.asf?user=<username>\&pwd=<password> -O /cameras/cam1_`date +%F_%T`.asf > /dev/null 2>&1 &
rm /cameras/cam*_`date --date="5 days ago" +%F_`*.asf

http://ipcam_url/videostream.asf?user=username&pwd=password
gdzie:
ipcam_url – to IP lub adres naszej kamery
username – nazwa użytkownika
password – hasło

Na dysku HDD, który zamontowany jest w tym przypadku jako /cameras/ będą powstawać filmy z datą w nazwie .asf o wielkości ok 500MB/h 20kl/s przy 640x480

P.S. Do monitorowania auta kamera musi być zewnętrzna, gdyby postawić kamerę wewnętrzną z didami IR po wewnętrznej stronie okna przy szybie, to w nocy będziesz miał biały obraz, bo diody IR będą świecić w obiektyw odbijając się od szyby.

11

Witam, podłącze się pod temat. Czy ktoś uruchomił zapis z kamery analogowej na OpenWrt ? Są karty na USB czy to będzie działać z OpenWrt a dokładniej z WR1043nd. Mam 1 kamerę wewnętrzna i z niej chciałbym nagrywać. Komputer nie wchodzi w grę, a widziałem mini rejestratory na SD ale koszt ok 700zł.

12

A masz sterownik do tej karty usb?

13

No raczej to wszystko chińczyk i chyba nie ma bo pisze windoza. Chyba ze ktoś widział coś podobnego pod linuxa  ?
http://allegro.pl/karta-dvr-na-usb-4x-v … 27223.html

14

Cezary napisał/a:

A masz sterownik do tej karty usb?

Na pewno są sterowniki do linuksa na i386 do kart typu "EasyCap" - ale uwaga - są dwie wersje - na tą lepszą są wbudowane w większość dystrybucji, na tę gorszą podobno można sciągnąć i doinstalować. Na allegro są same śmieci czyli tylko te najgorsze wersje.
Pytanie tylko czy mając źródła na peceta można łatwo przeportować na routery?

15

Jeżeli to standardowe w jądrze to po prostu się kompiluje. Tylko trzeba uważać to na routerach zwykle mamy inną kolejność bitów (big endian) i czasami paskudnie to pomijają w kodzie.

16

Podepnę się pod temat

Może ktoś wie, jak uruchomić multicasting? Sytuacja wygląda tak - jest rejestrator, podpięty pod świat, na łączu UPLOAD 0,5 Mbit/s 4 kamerki działają sprawnie (w sieć idzie z jednej kamery około 3 kl/s obraz CIF, zapisuje na HDD w D1 w okolicach 6 kl/s).

Wszystko chodzi ładnie, jak jest podpięta jedna osoba, w przypadku zalogowaniu się drugiej osoby obraz "haczy" - po prostu jest tragedia.

I tutaj zaczyna się temat multicast - wie ktoś jak to skonfigurować - dodam, że mam do dyspozycji tylko:
IP
PORT

Nawet jak wklepie jakieś adresy lokalne, to czym to odtworzyć?

17

multicast działać będzie w sieci lokalnej.

18

Ok, mam siec 192.168.10.0 z maskę 255.255.255.0
Ustawię sobie IP multicastu 192.168.10.99 na porcie 555

Dwa pytania
- czym otworzyć (strumień?)
- jak przeforwarduję port 555 z rejestratora na świat to nie będzie działać?

19

www.google.pl wpisz adresy multicastowe  wink multicast to inna bajka i na adresach z klas wykorzystywanych normalnie nie odpali Ci multicast bezie Ci dzialal tylko po local chyba ze masz sieci w ktorej mozesz odpalic routing multicastowy to bedzie jak nie to zewnetrzny serwer i i przez niego do wielu klientow

20

Rozumiem, że adresy multicastowe to jakby sieć klasy D z adresami 224.0.0.0 - 239.255.255.255

http://tldp.org/HOWTO/Multicast-HOWTO-2.html

Normalnie nie jest to rutowane w sieć, no chyba, że router wspiera multicasting - z tego względu mówisz, że nie pójdzie w sieć. A nawet jak mój router będzie to wspierać, to nie mam pewności, że inne po drodze będą.

Czyli plan jest taki - ustawiam tunel od mojego routera do komputerów-odbiorcach sygnału i wszyscy są jakby w jednej sieci - pytanie czy coś to da? Multicasting zadziała, ale co z wydajnością? Zajętością pasma?

PS. "www.google.pl wpisz adresy multicastowe" - nie wiem o co chodzi - pewnie na pytanie czym odtworzyć sygnał. W sumie to dalej nie wiem czy (albo inaczej - jak).

21

Kolego oneiro - przede wszystkim pytanie czy ten rejestrator obsługuje multicast? Jeśli tak to wpisz adres z zakresu muliticast i jakiś port i po sieci lokalnej powinno śmigać - spróbuj normalnie programem od rejestratora, ewentualnie możesz próbować np. VLC.
Tunel nic ci nie da, bo łacząc się np. z dwóch miejsc to będziesz miał dwa tunele. Jeżeli te dwa komputery są w jednej sieci lokalnej to można kombinować z jednym tunelem. Z resztą dla dwóch odbiorców ta cała zabawa mija się z celem, no chyba że musisz to zrobić do stałego podglądu. Jeżeli chcesz podgląd dla większej ilości osób to może zainteresuj się serwisami typu justin.tv.

22

Przypuszczam iz tu bedzie problem raczej wydajnosci lacza dla 2 user a multicast na tunelach tez da sie zrobic jak nie bridge to pim router to zalatwic moze ale i tak braknie CI pasma na up  ... jak cos to mozesz wystawic na zewntrzn serwer i tam retransmitowac to na leprzym laczu robilem to kilku klientom cos takiego czy to do jednej lub wielu kamer przez zew serwer i dziala ok po kilkanascie user naraz czasami wink

23 (edytowany przez Cezary 2014-06-02 12:57:08)

Brakuje mi tam tej strony - ...

(EDIT przez cezary: IMO dość paskudna reklama)

24

Myslę że przy obecnych cenach to lepiej rejestrator i kamera po kabelku.

25 (edytowany przez Kicarz 2014-06-06 14:55:35)

Od kilku miesięcy używam kamer IP WIFI D-link 930L i 932L , kamery wykrywają ruch całkiem elegancko i wysyłają mejla ze zdjęciem ruchu. Póki Aero2 nie wprowadziło kodów Captcha, kamery poprzez standardowego Tp Linka MR3220 z Gargoyle i Huawei E169  łączyły się z netem i nawet (mimo blokowania portów przez Aero) pozwalały na podgląd na żywo w chmurze Mydlink.

Naturalnie nie jest to jakiś super HI FI monitoring, ale do trzymania pieczy nad domkiem letniskowym sprawdzało się super. Sprawdzało, ponieważ od kiedy weszły kody skończyło się automatyczne podtrzymywanie łącza internetowego i skończył się mój wymarzony monitoring.

Jako że kamery mają możliwość wysyłania zdjęć na serwer ftp, to chciałbym podłączyć  pendrive USB (zamiast modemu) do MR3220 i skłonić kamery do bezprzewodowego wysyłania zdjęć z wykrytym ruchem na pendrive. 6 klatek z wykrytym ruchem zajmuje 320kB.

Dlatego zwracam się z prośbą i pytaniem. Jak to najprościej zrealizować? Naturalnie szukałem odpowiedzi na forum, ale nie potrafię ocenić, czy te informacje, które znalazłem, są cząstkowymi odpowiedziami na moje pytanie. Nie wchodzi w grę modyfikacja hardware w sensie lutowania, itp.