1

Temat: Wolne pobieranie Transmission

Cześć,

mam problem z wydajnością Transmission na Banana Pi BPI-R3 z OpenWrt. Pobieranie torrentów jest wyraźnie wolniejsze niż na komputerze w tej samej sieci i przy tym samym torrencie/tych samych peerach.

### Sprzęt i system

- Router: Banana Pi BPI-R3
- OpenWrt: 25.12-SNAPSHOT
- Target: mediatek/filogic
- Architektura: aarch64_cortex-a53
- LuCI: openwrt-25.12 branch
- Transmission: 4.1.3-r1
- Dysk do pobierania: NVMe, ext4
- Łącze internetowe: około 730 Mb/s w speedteście

Problem

Transmission na BPI-R3 pobiera zwykle z prędkością około 20–30 MB/s.

W lepszych przypadkach widziałem maksymalnie około 43 MB/s, ale Transmission długo dochodzi do wyższych prędkości i często utrzymuje się w okolicach 8–10 MB/s.

Dla porównania:

- ten sam torrent,
- ci sami / podobni peerzy,
- ta sama sieć i to samo łącze,

na komputerze z Fedora i qBittorrent osiąga około 700 Mb/s, czyli praktycznie pełną prędkość łącza.

Testowałem również pobieranie z torrenta hostowanego na serwerze dedykowanym i tam transfer również potrafi wykorzystać pełne łącze. Wygląda więc na to, że ani samo łącze internetowe, ani NVMe nie są oczywistym wąskim gardłem.

Obecne ustawienia i testy

Na routerze włączyłem:

- Packet Steering: `Enabled (all CPUs)`;
- RPS: domyślne / brak;
- `cache-size-mb` w Transmission: 512MiB.

Nie jestem pewien, czy ma to sens, ponieważ NVMe powinien bez problemu obsłużyć zapis rzędu 80–90 MB/s. Rozważam też utworzenie swapu na NVMe, ale rozumiem, że swap nie powinien zwiększyć prędkości pobierania — może jedynie pomóc, jeśli systemowi realnie brakuje RAM-u.

Dzięki za odp!

2 (edytowany przez ambrozy5 2026-09-15 13:31:11)

Odp: Wolne pobieranie Transmission

Zainstaluj istoreos nakładkę i qbittorrent-nox zdaje się, r4 śmiga z tym znakomicie.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3

Wolałbym jednak zostać na bazowym OpenWRT tongue

4

A czy na pewno działa poprawnie przekierowanie portu? Można to sprawdzić przez canyouseeme.org lub port.tools.
Zainstaluj htop i sprawdź czy rdzenie są równo obciążone.

5

nicefile napisał/a:

A czy na pewno działa poprawnie przekierowanie portu? Można to sprawdzić przez canyouseeme.org lub port.tools.
Zainstaluj htop i sprawdź czy rdzenie są równo obciążone.

Przekierowanie portu czego? Nie rozumiem.

Odnośnie wykorzystywania rdzeni, transmission korzysta z jednego rdzenia na 100% a reszta się nudzi. Ale uznałem, że transmission tak działa na openwrt na jednym rdzeniu po prostu.