1

Temat: wyłączanie routerów na noc ?

Czy wyłączanie routerów na noc - może im to jakoś szkodzić ?
choćby ze względu na to, że stygnie i się grzeje na przemian ?

2

Odp: wyłączanie routerów na noc ?

Tak samo jak zwykle wyłącznie i włączanie elektroniki. Generalnie raczej nie ma znaczenia bo po 10  - 15 latach to i tak mamy już złom technologiczny

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Raczej wydłuży życie. To nie samochód spalinowy gdzie każde uruchomienie to od kilkudziesięciu do 300km życia.
Ja mam usługi np stacja bazowa rtk z której dane udostępniam kolegom, to nie wyłączam.

ZTE MC889, GL.iNet GL-MT6000, serwer na N100 16GB 2.5G
Pozdrawiam Andrzej

4

Wyłączenie routera to firewall nie do pokonania + oszczędność prądu smile
Wyłączanie raczej nic nie zepsuje.

PS.
U mnie routery chodzą 24h/dobę.

5

U mnie też, jedyne co wyłączam do sprzęt do backupu (który nie jest NASem tylko maszynką do backupowania danych)

6

U mnie też wszystko zawsze chodziło 24h, ale kupiłem ostatnio kilka takich wyłączników :
https://allegro.pl/oferta/programator-c … 5794368000

i tak mi przyszło do głowy, że można by też i routery na noc wyłączać...:)

7

I teraz wyobraź sobie że budzisz się w środku nocy i masz ochotę na natychmiastowe sprawdzenie co nowego jest na forum eko.one.pl i nie możesz tego zrobić bo routery masz wyłączone. Smutne to, prawda? I musisz czekać do rana, a przecież czas leci...

8

Na telefonie brak WiFi spowoduje ,że dane komórkowe się włączą , wiec się sprawdzi wink
No chyba ,że trzeba użyć inny sprzęt...

9

A czy częste wyłączanie i włączanie nie ma negatywnego wpływu na urządzenia, ich żywotność, bo są skoki napięcia i jest wysoki prąd w momencie uruchomienia (taki rozruch), niektóre komponenty chwilowo mocno się nagrzewają a potem ich temperatura normalnieje, no i pewnie dla softu to też nie jest dobre bo wyłączanie (zdecydowanej większości) routerów polega na po prostu odcince zasilania i tyle - nie jest to bezpieczne wyłączanie jak zamykamy (prawidłowo) np. system operacyjny na komputerze.

10

Cezary napisał/a:

I teraz wyobraź sobie że budzisz się w środku nocy i masz ochotę na natychmiastowe sprawdzenie co nowego jest na forum eko.one.pl i nie możesz tego zrobić bo routery masz wyłączone. Smutne to, prawda? I musisz czekać do rana, a przecież czas leci...

spię w nocy na szczęście, nie mam takich pomysłów, żeby odpalać kompa w nocy smile

MiG25 napisał/a:

Na telefonie brak WiFi spowoduje ,że dane komórkowe się włączą , wiec się sprawdzi wink
No chyba ,że trzeba użyć inny sprzęt...

a komórki też się wyłączają całkiem na noc, więc jest spokój w eterze smile

11

Ja tam nic nie wyłączam na noc , głupie to by było żeby nasa wyłączać i włączać degradując mechanikę dysków, stąd pewnie takie ilości godzin pracy powyżej 100 tyś godzin+... Pv jeet i magazyn też . No ale co kto lubi... Na działce to samo, 3W poboru w spoczynku niewiele zmieni skoro słońce doładuje akumulator za darmo rano.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

12

mam tam 3-4 routery w tej lokalizacji..

13

Jak chcesz oszczedzać, to lepiej wyłącz prąd w całym domu na noc. tongue Routery projektowane są do całodobowej wieloletniej pracy.

14

Telefony wyłączam  by nie dostawać głupich  sms typu: „UWAGA! UWAGA! UWAGA! ….. Sledz komunikaty.. „ ????????????
WiFi też off na noc

Pozdrawiam Andrzej

15

Telefony wyłączam  by nie dostawać głupich  sms typu: „UWAGA! UWAGA! UWAGA! ….. Sledz komunikaty.. „ ????????????
WiFi też off na noc

Pozdrawiam Andrzej

16

Telefony wyłączam  by nie dostawać głupich  sms typu: „UWAGA! UWAGA! UWAGA! ….. Sledz komunikaty”
WiFi też off na noc.

Pozdrawiam Andrzej

17

W telefonie, ktoś wymyślił: "Tryb nie przeszkadzać", ktoś poszedł dalej i dodał harmonogram, można taki tryb włączyć wg swojego uznania. Ktoś poszedł dalej i dodał, że tylko kontakty dodane do "ulubionych" mogę ten tryb zakłócać.

A jeśli chcesz mieć totalny spokój, to albo izolatka, albo ustal z energetyką, aby co noc odłączali Ci prąd.
Ewentualnie może Relanium - tak tylko gdybam sobie ;-)
lol lol lol lol lol lol

A tak poważnie, zastanawiam się, czy Ty tak na poważnie??

18

Około 20 lat temu byłem świadkiem pożaru u sąsiadów w bloku. Był Sylwester, już dobrze po północy, więc już Nowy Rok, jeszcze strzelali petardami. Wyszli dosłownie na chwilę odprowadzić znajomych do taxi i zostawili włączony telewizor. Wybuchł kineskop i zaczęło się palić. Nikt nie zwrócił uwagi, bo strzelali na dworze. W zasadzie ucierpiał tylko stolik pod tv, w ścianie było wbite szkło z kineskopu. Ale wszystkie ściany i sufity były do malowania. No i ten wszechobecny smród spalonych plastików. Tak że tego... uważajcie, nie wiem nawet jak to z ubezpieczeniem potem.

19

a samoloty spadają z nieba z niewiadomych przyczyn... wink

20

Czasem cegła w drewnianym kościele na łeb spadnie.
Żeby nie było, że całkiem nie na temat - wszelkie routery i telewizory na noc wyłączam.

21 (edytowany przez nicefile 2026-09-18 22:43:56)

Przy notorycznym odłączaniu zasilania problem może być z pamięcią NAND (routery z większą ilością flash). Urządzenia gdzie masz pamięć SPI (zwykle 8-32MB) jak np. Cudy WR3000 są w zasadzie nie do zepsucia o ile nie zabije je padnięty zasilacz.

22

Dobierać sprzęt do swoich potrzeb/budżetu (są sprzęty które zużywają niewiele więcej od 5W, a są takie co biorą 3-razy tą wartość), wyłączać można w opcji oprogramowania (np. WiFi w nocy). Z mechanicznego wyłączania wszelkiego sprzętu elektronicznego z mojego doświadczenia jest więcej szkód niż pożytku.