576 (edytowany przez robert 2026-09-10 11:58:37)

Odp: USB Relay - plugin do Gargoyle

Dwa dni w wolnych chwilach ( czyli nie przespane noce :-) ) i wnioski:
1. Instalowanie przekaźnika jak i radia na MR3220 z Gargoyle 1.6.2.2 działa
2. Z Gargoyle 1.15.0.5 (OpenWrt 24.10) radio zrobiłem i działa ale Przekaźnik nie działa
3. Ai jest głupie z tym swoim eksperymentowaniem i przepraszaniem za to, że źle coś robi 

Ogólnie wiem, że 24.10 standardowo używa musl, a nie uClibc.
-ash: ./RelayBoard: not found
To nie jest zwykły skrypt, tylko stary, skompilowany program MIPS, i widać bardzo wyraźnie problem związany z przejściem na Gargoyle/OpenWrt 24.10. Podmiana usbrelay.sh działa na starym Gargoyle na nowym nie ma prawa.

I tu znowu wrócę do Ai, nie poradziło sobie, Cytat: Potrzebujesz do tego komputera z Linuxem (może być również WSL2 na Windows). Jeśli korzystasz z Windows, mogę podać najprostsze polecenia w CMD/PowerShell + WSL, tak abyś otrzymał gotowy
relayboard_1.0-1_mips_24kc.ipk"
Odpuszczam sobie przekaźniki na WDR3600 , radio ma za to super interfej w GUI, lepsze dla mnie niż to z Gargoyle 1.6.2.2
Dziękuję za pomoc.

577 (edytowany przez Cezary 2026-09-10 12:24:03)

RelayBoard to właśnie program od obsługi przekażników. Nie napisałeś w końcu jaką masz płytkę i przez co ona jest obsługiwana. Przez ten RelayBoard czy przez coś innego?

PS. Trzeba by wprowadzić coś co wyraźnie pozwoli oznaczać wypowiedzi AI bo w takim przypadku j/w robi się mały problem ze zrozumieniem czy to jest cytat z AI czy użytkownik jeszcze nie pił kawy i miesza w wypowiedzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

578 (edytowany przez robert 2026-09-10 13:14:53)

Cezary napisał/a:

PS. Trzeba by wprowadzić coś co wyraźnie pozwoli oznaczać wypowiedzi AI bo w takim przypadku j/w robi się mały problem ze zrozumieniem czy to jest cytat z AI czy użytkownik jeszcze nie pił kawy i miesza w wypowiedzi.

Fakt, trzeba aznaczać te wypowiedzi z Ai bo mącą w głowie. Pierwszy raz tego użyłem w takim celu i potwierdza mnie, że daleko jej do ludzkiego rozumowania i bardzo lubi eksperymentować. Trzeba od razu zaznaczać, że ma być konkretnie i bez eksperymentów a i tak logicznie nie myśli z założenia.

Kawa wypita, jest ok.
Płytka zgłasza:

Producent: jldesigns.eu
Produkt: Relay Board
Układ USB: FTDI FT232R
VID:PID: 0403:6001
Numer seryjny: A9Z82684
Interfejs: USB → UART/FTDI
OpenWrt: /dev/ttyUSB0

A co do Ai jeszcze to podpowiada, że ta płytka nie jest obsługiwana przez obecne OpenWrt 24.10 tylko przez starsze wydanie.

579

I co tą płytkę obsługuje? Wspomniany relayboard czy coś innego?

580 (edytowany przez robert 2026-09-11 03:48:34)

Cezary napisał/a:

I co tą płytkę obsługuje? Wspomniany relayboard czy coś innego?

Tak, Relay Board
Za chwilę zamienię router i potwierdzę jescze tutaj.

zrzut ekranu z Gargoyle 1.6.2.2 gdzie przekaźniki działają na MR3220

https://i.ibb.co/93ds7GHK/MR3220-16-MB-flash-i-60-MB-Ram.png https://i.ibb.co/1f2xkP4S/Screenshot-2026-09-11-034048.png

a po niżej sama płytka
https://i.ibb.co/zVqzN5W4/pcb.png

581

Gdzieś miałem źródła tego, wiec można skompilować na aktualną wersję.

582

Mam jakieś skrypty oraz źródła do Relay Board. I działało mi to. Jak potrzeba to udostępnię. Najpóźniej w niedzielę.
Obecnie zastąpiłem to suplą.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

583

Mam źródła do tego, mogę skompilować jak ktoś chce.

584 (edytowany przez robert 2026-09-11 04:24:59)

Przyznaję, korzystałem z tego wrednego ciągle przepraszającego Chata GPT. Najpierw kazał mi wysyłać pliki relayboard od producenta żeby zmyślić coś dla OpenWrt 24,10- bez efektu, potem samemu coś miałem kompilować bo nie miał dostępu do SDK. Na koniec (w darmowej GPT wersji która jest ograniczona) krok po kroku bo inaczej ciągle się zapętla. Jest duża niezgodność w schemacie działania mojego RelayBoard w 24.10 w przeciwieństwie do OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1

Ale po całym dniu efekt:

https://i.ibb.co/LXDJKFZ7/usbrelay-final.png https://i.ibb.co/8L6wXnMr/usbrelay-wdr3600.png

Ogólnie wszystko działa poprawnie. Drobny niuans: plugin wysyła ramki, ale nie odczytuje/zwraca aktualnego statusu urządzenia. W praktyce po odświeżeniu strony nie wiadomo, czy dane wyjście jest aktualnie ON czy OFF. Trzeba kliknąć przycisk, żeby się upewnić.

Dla mnie  plugin jest wartościowy i chętnie widziałbym go w bardziej dopracowanej wersji. Czy warto poświęcać na to czas dla przyszłych pokoleń?  Szczególnie w czasach, gdy inteligentne i tanie gniazdka z AliExpress kosztują grosze — to już pozostawiam do oceny innym. wink

Fajnie byłoby mieć taki plugin gotowy do użycia, bez konieczności przechodzenia całej ścieżki bojowej. Coś w stylu radia: włączasz i po prostu działa. wink Zdaję sobie oczywiście sprawę, że dopracowanie tego wymaga czasu, a czas — jak wiadomo — to pieniądz.

Mimo wieku człowiek całe życie się uczy. smile Agent z ChatGPT wykonał kawał roboty, ale momentami było widać, że bez ludzkiego myślenia i analizowania tworzy niepotrzebne problemy. Chyba z 500 razy kliknąłem „OK”. i jeszcze więcej razy twierdził "mam rozwiązanie" a po komendzie "podaj wynik" znowu Przepraszam, myliłem się"

Na plus zdecydowanie wygodne Ctrl+C / Ctrl+V.

tongue A `firstboot -f` przez cały dzień poszło chyba ze 3 razy po współpracy z Ai więc uznaję to za sukces. ???? tongue

585 (edytowany przez Cezary 2026-09-11 07:38:51)

Plugin jest dokładnie taki jak piszesz. A trzeba samemu napisać skrypt który będzie odpowiednio zwracał dane, bo plugin to tylko grafika do modułów obsługujących. Relay jest cała masa - i w tym jest cały sekret żeby dopracować skrypt do obsługi danego modułu/programu.

586 (edytowany przez robert 2026-09-11 13:05:49)

Dorobiłem wyświetlanie statusu po odświeżeniu. Status odświeżenia maski zostawiłem celowo, oprócz wyświetlania statusu w kafelkach. W moim wieku wzrok już słaby smile, szczególnie patrząc w telefon. Finalnie wygląda to następująco:

https://i.ibb.co/xKhPJjMN/usbrelayfinal3.png

Pracy dużo bez gotowego pluginu obsługującego stary Relayboard który działał w Gargoyle PL 1.6.2.2 w OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1

587 (edytowany przez smereka 2026-09-11 14:34:53)

Ja ostatnio zamówiłem sobie takie cudo:

https://pl.aliexpress.com/item/10050030 … pt=glo2pol

Na początku z zamiarem poproszenia kolegi żeby mi obsługę tego na pythonie3 zrobił. Ale zawalony jest robotą i żeby płyta nie poszła na elektrozłom sam zacząłem męczyć AI najpierw tego od googla a na końcu projekt skończył mi właśnie czat GPT bo kod był już tak długi że google nie dało rady wygenerować mi gotowego pliku. Mogę zmieniać czasy przekaźników sterować wejściami. Nawet wejście na GUI zabezpieczył mi hasłem. Prymitywnie ale jednak idzie  pomału do przodu ten cały twór....wspomagający ludzi

Koniec końców dzieła to świetnie.

588

Ktoś chyba już napisał: Gdzie Si nie daje rady wtedy Cezary na forum pomoże.

Tylko człowiek potrafi wytłumaczyć po ludzku..... smile

589

Kiedyś trzeba to było po prostu umieć. Obecnie nawet jak ktoś nie zna się na programowaniu to wystarczy że wrzuci screenshota, powie "chcę takie coś" i AI wypluje z siebie coś mniej lub bardziej zbliżonego.
Niedługo ludzie będą patrzeć na programistów jak na dziwaków zajmujących się nikomu niepotrzebną pracą. Ale to temat na inny wątek który już tu jest.

590

smereka napisał/a:

Ja ostatnio zamówiłem sobie takie cudo:

https://pl.aliexpress.com/item/10050030 … pt=glo2pol

Na początku z zamiarem poproszenia kolegi żeby mi obsługę tego na pythonie3 zrobił. Ale zawalony jest robotą i żeby płyta nie poszła na elektrozłom sam zacząłem męczyć AI najpierw tego od googla a na końcu projekt skończył mi właśnie czat GPT bo kod był już tak długi że google nie dało rady wygenerować mi gotowego pliku. Mogę zmieniać czasy przekaźników sterować wejściami. Nawet wejście na GUI zabezpieczył mi hasłem. Prymitywnie ale jednak idzie  pomału do przodu ten cały twór....wspomagający ludzi

Koniec końców dzieła to świetnie.

Cześć, 1 pytanie: czy ten twój RalayBoard da się zaprogramować, żeby z lewej strony według zdjęcia można było użyć wyłączników bistabilnych i/lub monostabilnych? Bo chyba tak one działają w przypadku mechanicznego włączania przekaźników.  Drugie pytanie: czy gdybym został posiadaczem tego ustrojstwa podzielił byś się gotowym rozwiązaniem?

591 (edytowany przez smereka 2026-09-14 00:22:45)

Hmm z tego co pamiętam tak chyba działają że jak zewrzesz dany PIN wchodzący (IN) to w domyślnym wykonaniu producenta załącza się przekaźnik NR 1 na bodajże na sekundę i potem wyłącza. Nie wiem czy czas jest gdzieś w ich sofcie definiowalny. Chętnie bym udzielił Ci odpowiedzi ale po prostu nie pamiętam jak to testowałem. Natomiast wiem jedno soft producenta bruździł mi w moim rozwiązaniu więc całkowicie wyłączyłem logikę producenta (jest taka opcja w ich oprogramowaniu które chyba gdzieś od nich ściągnąłem)  i wdrożyłem swoje rozwiązanie.

Rozwiązaniem nie będę się dzielił bo nie do końca wiem jak to wygląda prawnie jeśli coś jest wygenerowane przez AI w sensie czyją jest to własnością. Dlatego zostawiam to na swój prywatny użytek. Niemniej ja po prostu zrobiłem to w bardzo prosty. Załączyłem AI całą instrukcję tego ustrojstwa i powiedziałem co chcę i on mi to po prostu zrobił. W następnym dniach po prostu kazałem mu zmieniać żeby było tak jak ja chcę. Myślę że dasz radę.

Z ciekawostek jak byłem w sobotę wdrażać już na żywym organizmie tą 8 to się okazało że za mało wejść mam big_smile Już zamówiłem 16 wprawdzie nie na USB bo takiej nie ma (albo ja nie umiałem znaleźć) ale na RS485 i z nią będę teraz męczył AI. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

3 czujki tlenku węgla + 3 czujniki dymu (powiadomienia na sms że coś się dzieje) , sterowanko boilerem (np po 30 minut po załączeniu ma się wyłączyć) żeby ciągle nie wkładać i wyjmować wtyczki, zasilanie budynków gospodarczych załączane przyciskiem ale żeby nie pamiętać o wyłączeniu no to mf286d będzie mi to robił poprzez tą płytkę zresztą jak i resztę, , lampka na dworze sterowana w określonych godzinach no i 8 zabrakło wink

Powiem Ci to zabawa jak z klockami Lego - wciąga smile