876

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

Panowie pod kernel 6,18 byly dostosowywane tylko sterowniki Quectel_MHI, sam pakiet quectel_CM_5G_M się nie zmienil więc z zalozenia wszystko powinno działać po staremu.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

877 (edytowany przez lukasz3134 2026-09-02 09:29:53)

A wy wiecie o tym że Orange przydziela ipv6 jak im się żywnie podoba ? To czy się załapiecie czy nie zależy od lokalizacji zasięgu i chyba też od obciążenia sieci. Ja tak samo jednego dnia mam ipv6 a drugiego już nie i tyle.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

878

Wiecie. U mnie przez długi czas nie było ipv6, potem się pojawiło.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

879

A to jajca, czyli wychodzilo by na to ze orange leci w kulki. Tylko tez, przez ponad 2h prob nie wlaczyl ipv6, gdzie telefon od razu to ipv6 lapie.

880

używam od 4+ lat ipv6 w orange mobilnym, na iphone, ipadzie, quectel ec25+openwrt i teraz na d50 - wszędzie ipv6 mam zawsze, zmieniając konfigurację (carrierbundle na ios) także w roamingu w niemczech i chorwacji. wiem, że mam zawsze bo kilka swoich usług jak np. homeassitant mam ipv6 only i nie zauważyłem aby nie działały z telefonu

881

Wczoraj zrobiłem nowe obrazy, ale nie testowałem ich u Siebie z braku czasu (kernel 6.18, aktualizacje pakietów - na minus brak pewności czy wszystko działa). Jeżeli ktoś chce sprawdzić we własnym zakresie to link:

https://filebin.net/a66tz69xpbhrnskz

Ja dopiero w weekend przetestuję na swoim sprzęcie.

Postaw kawę

882 (edytowany przez Kaizen 2026-09-04 20:46:46)

thexerxis napisał/a:

IceG, wczoraj testowalem Twoj najnowszy build. Skonczyly mi sie juz chyba pomysly co zrobic z tym IPV6 zeby poprawnie dzialalo.

Jak poprzednio zainstalowałem i sprawdzałem - działało od kopa wystarczyło ustawić APN.

Teraz w tym samym miejscu z tą samą kartą nie działa. Sprawdziłem na czterech firmware IceG wgrywanych na czysto (w tym z 2 września). Na 99,99% to jakaś zmiana w Orange (i skoro innym działa może jest wprowadzona na części BTSów lub numerów)
Sporo czasu kombinowałem aż zauważyłem, że pojawia się i znika interface modem6.

Edyta. Pomęczyłem trochę inteligencję sztuczną i biologiczną - u mnie działa. Przyczyn problemów jest kilka. MTU, to samo IPv6 dla LAN i modemu, wyłączona maskarada dla IPv6...

cat << 'EOF' > /tmp/setup-ipv6-nat66.sh
#!/bin/sh

echo "==========================================================="
echo " Start konfiguracji IPv6 NAT66 dla OpenWrt / Orange PL"

# 1. Konfiguracja interfejsu LAN w UCI
echo "[1/4] Ustawianie filtrowania prefiksów LAN (ip6class='local')..."
uci set network.lan.ip6assign='64'
uci set network.lan.ip6class='local'

# 2. Włączenie Maskarady IPv6 w Zaporze (NAT66)
echo "[2/4] Włączanie Maskarady IPv6 (NAT66) dla strefy WAN..."
WAN_ZONE=$(uci show firewall | grep "\.name='wan'" | cut -d'.' -f2 | head -n 1)
if [ -n "$WAN_ZONE" ]; then
    uci set firewall.${WAN_ZONE}.masq6='1'
else
    uci set firewall.@zone[1].masq6='1'
fi

# 3. Wymuszenie rozgłaszania bramy domyślnej w odhcpd
echo "[3/4] Wymuszanie ogłaszania trasy domyślnej RA dla urządzeń w LAN..."
uci set dhcp.lan.ra_default='1'

# Zapis zmian do plików konfiguracyjnych UCI
uci commit network
uci commit firewall
uci commit dhcp

# 4. Utworzenie skryptu Hotplug dla interfejsu modemu Quectel
echo "[4/4] Tworzenie trwałego skryptu hotplug (/etc/hotplug.d/iface/99-quectel-ipv6)..."
mkdir -p /etc/hotplug.d/iface

cat << 'HOTPLUG' > /etc/hotplug.d/iface/99-quectel-ipv6
#!/bin/sh

if [ "$ACTION" = "ifup" ] && [ "$DEVICE" = "rmnet_mhi0.1" ]; then
    # Odczekaj chwilę na utworzenie wpisów sysctl w jądrze
    sleep 1

# Ustawienie MTU 1280 (Ochrona przed PMTUD Black Hole)
    ip link set dev rmnet_mhi0 mtu 1280 2>/dev/null
    ip link set dev rmnet_mhi0.1 mtu 1280 2>/dev/null

# Włączenie przekazywania pakietów IPv6 (Forwarding)
    echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/forwarding
    if [ -e /proc/sys/net/ipv6/conf/rmnet_mhi0.1/forwarding ]; then
        echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/rmnet_mhi0.1/forwarding
    fi

# Akceptacja Router Advertisements w trybie routingu (accept_ra=2)
    echo 2 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/accept_ra
    echo 2 > /proc/sys/net/ipv6/conf/default/accept_ra

if [ -e /proc/sys/net/ipv6/conf/rmnet_mhi0.1/accept_ra ]; then
        echo 2 > /proc/sys/net/ipv6/conf/rmnet_mhi0.1/accept_ra
    fi

if [ -e /proc/sys/net/ipv6/conf/rmnet_mhi0/accept_ra ]; then
        echo 2 > /proc/sys/net/ipv6/conf/rmnet_mhi0/accept_ra
    fi

# Przeładowanie usług zapory i odhcpd
    /etc/init.d/firewall reload
    /etc/init.d/odhcpd restart

# logger -t quectel-ipv6 "Zastosowano MTU 1280 oraz accept_ra=2 dla $DEVICE"
fi
HOTPLUG

chmod +x /etc/hotplug.d/iface/99-quectel-ipv6

# Przeładowanie usług systemowych
echo "-----------------------------------------------------------"
echo " Przeładowywanie usług: network, firewall, odhcpd..."
echo "-----------------------------------------------------------"
/etc/init.d/network restart
/etc/init.d/firewall restart

echo " GOTOWE! Ustawienia zapisane trwale w UCI oraz w LuCI."
EOF

chmod +x /tmp/setup-ipv6-nat66.sh
/tmp/setup-ipv6-nat66.sh

883 (edytowany przez IceG 2026-09-06 19:16:40)

OK wrzuciłem nowy obraz na github.

Dodałem do pliku DTS:

serial_0_pins: uart0-state {
    rx-pins {
        pins = "gpio20";
        function = "blsp0_uart0";
        drive-strength = <8>;
        bias-pull-up;
    };

tx-pins {
        pins = "gpio21";
        drive-strength = <8>;
        bias-disable;
    };
};

zgodnie z sugestią na forum OpenWrt, mam nadzieję że o to chodziło, jak nie jestem otwarty na sugestie / poprawki.

Postaw kawę

884

@IceG, tak o to chodziło. Dzięki temu oba moje egzemplarze bootują normalnie bez podpiętego UART-a. BTW, NSS już działa w pełni na 6.18. Ethernet, Wi-Fi, Modem, wszystko jest offloadowane przez NSS. Mam problem tylko ze sterownikiem Quectela. Zbyt wcześnie startuje w systemie i musze ręcznie robić rmmod a później insmod aby się dobrze podpiął. Ale to do ogarnięcia jest smile

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

885

lukasz3134 napisał/a:

@IceG, tak o to chodziło. Dzięki temu oba moje egzemplarze bootują normalnie bez podpiętego UART-a.

Taka ciekawostka, przy tych ustawieniach nie ma co podpinać UART bo będzie bootloop. Dlatego nie wiem czy czegoś nie pomerdaliśmy i tak ma zostać.

lukasz3134 napisał/a:

BTW, NSS już działa w pełni na 6.18. Ethernet, Wi-Fi, Modem, wszystko jest offloadowane przez NSS. Mam problem tylko ze sterownikiem Quectela. Zbyt wcześnie startuje w systemie i musze ręcznie robić rmmod a później insmod aby się dobrze podpiął. Ale to do ogarnięcia jest smile

WOW Super! A jak zegary przy NSS, zostają na 1,3GHz?

Ja może i bym się podjął budowania obrazów i udostępniania, ale jestem mega do tyłu w tym temacie. Nic do tej pory z NSS nie budowałem.

Postaw kawę

886 (edytowany przez lukasz3134 Wczoraj 09:00:35)

O kurde, no popatrz. U mnie na moich jednostkach wszystko gra po tych zmianach... Normalnie bootują z UART czy bez. Czyli co, wynika z tego że to zależy od konkretnego egzemplarza ? A co do NSS to łatka na 1.3GHz też działa, mam ją już na 6.12 i 6.18. Jak ogarnę ten sterownik to może wstawię jakiś podstawowy obraz na Github do potestowania. Ale będzię to podstawowy obraz bez żadnych wodotrysków.

887

lukasz3134 napisał/a:

O kurde, no popatrz. U mnie na moich jednostkach wszystko gra po tych zmianach... Normalnie bootują z UART czy bez. Czyli co, wynika z tego że to zależy od konkretnego egzemplarza ?

Albo ja coś pomerdałem.. mój dts wygląda jak poniżej
https://pastebin.com/NffsUDya

lukasz3134 napisał/a:

A co do NSS to łatka na 1.3GHz też działa, mam ją już na 6.12 i 6.18. Jak ogarnę ten sterownik to może wstawię jakiś podstawowy obraz na Github do potestowania. Ale będzię to podstawowy obraz bez żadnych wodotrysków.

@lukasz3134 Zrób poradnik co i jak, wystaw wymagane pakiety na github i niech sobie każdy kompiluje we własnym zakresie pod siebie (Nie ukrywam, że sam bym chętnie też spróbował smile).

Postaw kawę

888

Cała sekcja &tlmm u mnie w dts wygląda tak:

&tlmm {
    mdio1_pins: mdio-state {
        mdc-pins {
            pins = "gpio36";
            function = "mdc";
            drive-strength = <8>;
            bias-pull-up;
        };

mdio-pins {
            pins = "gpio37";
            function = "mdio";
            drive-strength = <8>;
            bias-pull-up;
        };
    };

leds_pins: leds-pins {
        pins = "gpio1", "gpio27", "gpio28", "gpio30", "gpio33", "gpio34", "gpio35", "gpio46";
        function = "gpio";
        drive-strength = <8>;
        bias-pull-down;
    };

/* Modem Control Pins: GPIO 31 (Power) */
    modem_pins: modem-pins {
        mux {
            pins = "gpio31";
            function = "gpio";
            drive-strength = <8>;
            bias-pull-up;
        };
    };

button_pins: button-pins {
        pins = "gpio22", "gpio38";
        function = "gpio";
        drive-strength = <8>;
        bias-pull-up;
    };

qpic_pins: qpic-state {
        clock-pins {
            pins = "gpio9";
            function = "qspi_clk";
            drive-strength = <8>;
            bias-disable;
        };

cs-pins {
            pins = "gpio8";
            function = "qspi_cs";
            drive-strength = <8>;
            bias-disable;
        };

data-pins {
            pins = "gpio4", "gpio5", "gpio6", "gpio7";
            function = "qspi_data";
            drive-strength = <8>;
            bias-disable;
        };
    };

serial_0_pins: uart0-state {
        rx {
            pins = "gpio20";
            drive-strength = <8>;
            bias-pull-up;
        };

tx {
            pins = "gpio21";
            drive-strength = <8>;
            bias-disable;
        };
    };
};

889

lukasz3134 napisał/a:

Cała sekcja &tlmm u mnie w dts wygląda tak(...)

Oki, thx. Podmienię to u siebie bez porównywania.

Postaw kawę

890 (edytowany przez Kaizen Dzisiaj 18:38:45)

IceG napisał/a:

OK wrzuciłem nowy obraz na github.

Wielkie dzięki smile

Po włączeniu opcji "Napraw konfigurację IPv6" (możesz w następnej wersji zaznaczać domyślnie? Wielu pewnie nie zauważy tego checkboxa) tam, gdzie się wpisuje APN niby działa, ale...

Problem 1:
Tue Sep  8 08:36:54 2026 daemon.notice netifd: modem (3192): [09-08_08:36:54:514] change mtu 1500 -> 1252
Tue Sep  8 08:37:31 2026 daemon.notice netifd: modem (2943): Applying IPv6 fix on rmnet_mhi0.1 (base: rmnet_mhi0): MTU 1280, forwarding=1, accept_ra=2

I przez to pakiety  o rozmiarze > 1252 bajty są cicho odrzucane przez modem. Drobny ruch (ping, zapytania DNS) działa, ale sesje przeglądarki zawieszają się, zmuszając system do powrotu do IPv4.

Rozwiązanie

mkdir -p /etc/nftables.d
cat << 'EOF' > /etc/nftables.d/10-custom-mss.nft
chain custom_mss {
    type filter hook forward priority filter; policy accept;
    tcp flags syn tcp option maxseg size set 1180;
}
EOF
/etc/init.d/firewall restart

Problem 2:
Tue Sep  8 08:37:45 2026 daemon.warn netifd: You have delegated IPv6-prefixes but haven't assigned them to any interface. Did you forget to set option ip6assign on your lan-interfaces?

Orange przydziela na połączeniu mobilnym tylko pojedynczy prefiks /64 na interfejsie modemu bez delegacji podsieci (PD). Próba delegowania tego samego prefiksu na LAN wywołuje ostrzeżenie w netifd i kolizje tras.

Rozwiązanie:

uci set network.globals.ula_prefix='fd00:1337:1337::/48'
uci set network.modem.delegate='0'
uci commit network
uci commit dhcp

891 (edytowany przez lukasz3134 Wczoraj 20:05:40)

IceG, jak chcesz zrobić obraz NSS na 6.18, to musisz mieć wszystkie pliki Xunisona pod 6.18. Następnie klonujesz to repo:

git clone -b ipq50xx-rebase https://github.com/kuncy7/openwrt-nss-edma.git

Dodajesz do feeds-conf.default tą linię: src-git nss https://github.com/kuncy7/nss-packages. … 0xx-rebase. I robisz update i install: ./scripts/feeds update -a && ./scripts/feeds install -a

W moim repo masz pliki do modemu: https://github.com/LS3434/Quectel-mhi-N … .18-kernel. Masz tam też opisane co masz wybrać i gdzie w make menuconfig. Z pozostałych rzeczy w make menuconfig to w wireless devices upewnij się że memory profile jest 1gb. W DTS od Xunisona musisz dodać tą linijkę:

#include "ipq5018-nss.dtsi"

I zmienić też w DTS qcom,ath11k-fw-memory-mode = <1>; na <2>.

Dodatkowo jak sklonujesz repo edma to tam w package/nss/nss-tools/files otwierasz plik nss-dwmac.defaults, szukasz wpisów:

xunison,exigo-hub-d50-5g)
        # WAN is GMAC0's own GE PHY (netdev 'wan'), so GMAC1 - the switch
        # trunk - comes up as eth1 and carries LAN only: port 0 = CPU
        # (SGMII), 1-3 = lan. No VTU: one untagged LAN, br-lan on eth1.
        # GMAC0 is not armed yet, so routed LAN<->WAN flows stay on the
        # host; the NSS plane still serves the LAN side and rmnet.
        fw_mask='0x2'
        trunk='eth1'
        wan_on_trunk=0
        switch_args=''
        vtu=''
        ;;

I dodajesz tą linijkę pod trunk:

wifi_offload='1'

I to chyba tyle. W moich repo jest jeszcze ten patch od pamięci nand jak go nie masz. Jak coś to pytaj, postaram się pomóc. Aha, port WAN nie jest offloadowany, reszta działa normalnie. Może być tak że będziesz musiał ręcznie załadować sterownik Quectel, ale u mnie po dodaniu wifi_offload='1' wszystko gra. A, no i jak chcesz zobaczyć statystyki NSS to logujesz się przez SSH i robisz nss_stats.

Jak będziesz flashował obraz to przez u-boot recovery factory image. Sysupgrade nawet bez zachowywania konfiguracji może nie wyczyścić wszystkiego. Po flashu może być potrzebny jeszcze jeden reboot aby wykryło modem i wi-fi poprawnie. No i oczywiście podłącz serial w razie W aby mieć wgląd w to co się dzieje. Jak sterownik Quectela się podepnie to powinieneś mieć wpis:

rmnet NSS context created

To znaczy że sterownik rmnet_nss się podpiął i offload modemu działa.

892

@lukasz3134 thx za referat smile Trochę tego jest.. to zabawa na dłuższe popołudnie. Jak coś podziałam to dam znać. Tylko wpierw muszę sobie zrobić miejsce na dysku.

@Kaizen dzięki zerknę na to. Widzę że zabawa z IPv6 będzie wymagać więcej czasu.

Postaw kawę

893

Kaizen napisał/a:

Problem 2:
Tue Sep  8 08:37:45 2026 daemon.warn netifd: You have delegated IPv6-prefixes but haven't assigned them to any interface. Did you forget to set option ip6assign on your lan-interfaces?

Orange przydziela na połączeniu mobilnym tylko pojedynczy prefiks /64 na interfejsie modemu bez delegacji podsieci (PD). Próba delegowania tego samego prefiksu na LAN wywołuje ostrzeżenie w netifd i kolizje tras.

Rozwiązanie:
uci set network.globals.ula_prefix='fd00:1337:1337::/48'
uci set network.modem.delegate='0'
uci commit network
uci commit dhcp

Jeśli korzystasz tylko z 1 lan (nie masz osobnych podsieci dla IoT itd.), można przestawić się w tryb relay i przekazać /64 do lanu: https://forum.openwrt.org/t/ipv6-config … ix/53461/7
Gdyby taka konfiguracja Ci nie poszła, mogę odgrzebać mój router do łącza mobilnego i sprawdzić jak to mam ustawione, w każdym razie działało dobrze z internetipv6 w Orange.