1 (edytowany przez Gdobyl 2026-09-04 15:44:50)

Temat: Jaki rurter dla klienta PPPoe z dobrą zaporą.

Potrzebuje rutera do internetu światłowodowego dla małej firmy. Pod światłowód podłączony terminal Huawei EG8010 z wyjściem 1 Gb . W firmie jest serwer na Linuxie ale chce zewnętrzny ruter. Nie musi być dobre radio bo i tak będzie wyłączone. Bardziej zależy mi na dobrej zaporze. Najlepiej z interfejsem graficznym bo nie ogarnę linii komend. Wystarczy nawet  1 Wan i 1 Lan.  Tak na szybko polecają mi TP-link BE3600 ale może lepiej wejść w omadę lub inną firmę. Chyba bezpiecznie będzie na oprogramowaniu open niż firmowym. Budżet około 500 zł.

2

Odp: Jaki rurter dla klienta PPPoe z dobrą zaporą.

Złe forum wybrałeś na takie pytanie, my tutaj o OpenWrt rozmawiamy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Właśnie chodzi mi ruter dobry ruter z możliwością wgrania OpenWrt. W OpenWrt chyba jest dość dobra zapora.  Tak mi się wydaje że zapora będzie lepsza niż np na oryginalnym oprogramowaniu.

4

No to nie ma co tu dyskutować, bierzesz router na nowym mediateku lub minipci, wgrywasz luci z openwrt i masz.

5

Co dobrego w tych pieniądzach proponujesz, co nie zestarzeje się szybko.

6

Minipc jak wifi nie potrzebujesz. Gotowiec np. z dwoma portami 2.5G lub jakiś terminal z możliwością dołożenia drugiej karty.

7

Wybór padł tymczasowo na TP-link C7 v5 z włączonym tylko Wan i Lan. Chyba spokojnie pociągnie sieć 600 Mb/s. Docelowo zmienię na Cudy WR3000P, mam nadzieję, że nie zmienią pamięci i będzie można wgrywać OpenWrt.

8

Akurat wybrałeś tymczasowo jedno z najsłabszych stworzeń. Zobaczysz co będzie, ale na pppoe raczej za dużo bym od niego nie oczekiwał.

9

Gdobyl napisał/a:

Wybór padł tymczasowo na TP-link C7 v5 z włączonym tylko Wan i Lan. Chyba spokojnie pociągnie sieć 600 Mb/s. Docelowo zmienię na Cudy WR3000P, mam nadzieję, że nie zmienią pamięci i będzie można wgrywać OpenWrt.

Jeden i drugi za słaby do takiego łącza przy autoryzacji PPPoE