1,401

Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?

Poszukuje wsadu flash ESMT F50L1G41LB
Mam AX3000t RD23, ale stoi na ciągłej niebieskiej diodzie, nie działa na niego reset nie mam komunikacji uart, pomyślałem ze mogę jeszcze spróbować wgrać cały obraz flash. Kupiłem go w takim stanie. Ktoś może pomóc ?

1,402

Nawet z totalnie wyczyszczonym flashem taki AX3000T ( i generalnie Filogic ) mógłby i tak przez UART dostać bootROM ... Możliwe nawet , że z wylutowanym flashem możnaby taki bootrom odpalić ( nie wiem , nie sprawdzałem). Więc jeśli przez uart programik mtk_uartboot nic nie robi , to wg mnie to nie jest wina flasha... ( no chyba tylko jakby zwarcie fizyczne robił nie pozwalając prockowi się uruchomić).

1,403

Czyli myślisz ze nie ma już czego ratować ? Mydłem że niebieska dioda daje nadzieje, ale faktycznie nie przechodzi w żaden inny stan nie da się go wywołać resetem.

1,404

Uruchom ten mtk_uartboot,.może cpu jeszcze działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,405

Może i jest co ratować , ale nie zaczynając od flashowania nanda... Po prostu jego da się zflashować bez jego wylutowywania , poprzez uruchamianie boota bezposrednio z UARTA...

1,406

Chyba nie wiem jak to zrobić, spróbuje poczytam. Choć nadziej mam niewielkie.

1,407

A pierwszy z wyszukiwarki temat: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24227

Tam w pierwszym poście koledze normalnie udało się wgrać po uarcie boota do ramu...

1,408

Chyba nie rozumiem jak to zrobić , powinienem mieć pliki bl2.bin i .fip ale nie wiem skąd to wziąć, korzystam z Windows, a solucje które widzę są dla Linux. Za niska wiedza i umiejętność. Dzięki za zainteresowanie moja sprawa, ale nie warto za 50zł.

1,409

mtk_uartboot też jest dla windowsa , a te pliki bierzesz stąd na przykłąd: https://downloads.openwrt.org/releases/ … k/filogic/
(tylko dla AX3000T....)

1,410 (edytowany przez nicefile 2026-08-28 14:10:57)

mtk_uartboot -s COM5 --payload mt7981-ram-ddr3-bl2.bin --aarch64 --fip openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-bl31-uboot.fip && putty.exe -serial COM5 -sercfg 115200,8,n,1,N

po uruchomieniu mtk_uartboot na sprawnym adapterze i dobrze wybranym porcie włączamy router. Teraz pliki zaciągają się na urządzenie i uruchamiają
mtk_uartboot pod windę sciągnięty z jakiegoś githuba rozmiar bajtów: 2 254 848
pliki *bl2.bin i *uboot.fip pobierasz z  https://downloads.openwrt.org/releases/ … k/filogic/
Na flash zapisujesz xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-preloader.bin do partycji BL2 oraz ax3000t-ubootmod-bl31-uboot.fip do partycji FIP
lub po zbootowaniu initramfs.

insmod mtd-rw i_want_a_brick=1
mtd -e BL2 write /tmp/xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-preloader.bin BL2
mtd -e FIP write /tmp/ax3000t-ubootmod-bl31-uboot.fip FIP

1,411 (edytowany przez Altara 2026-08-28 10:49:07)

Zrobiłem to przez cmd w windowsie, ale otrzymuje tylko

mtk_uartboot - 0.1.1
Using serial port: COM3
Handshake...

I nie ma reakcji na włączenie zasilania. Tylko niebieska dioda, być może procesor jest uszkodzony, czuć ze jest ciepły w dotyku.
Nie wiem czy to dobrze ale musiałem połączyć pliki bl2 i fip, w payload.bin

1,412

Jak kupiłeś za 50 złoty się nie baw dalej, chyba że w długie zimowe wieczory i dla własnej satysfakcji chcesz go ożywić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,413

Właściwie to kupiłem drugi nowy i wgrałem OpenWrt, ten to trochę taki dla sportu dla własnej satysfakcji i zabawy, ale i umiejętności mi brakuje. Wydaje mi się ze ten procesor jednak jest uszkodzony, choć wiedzy specjalistycznej nie mam więc pewności tez brak. Po wykręceniu płytki widać ze pomarańczowa dioda również się zapala, ale jej światło jakby się nie przebija i na obudowie widać niebieski kolor.