Temat: FSTab nie działa automatyczne montowanie

Witam,

Na TPlinku WR-1043RT mam gargoyle i nie działa mi fstab, tzn. nie wiem czy działa czy nie, ale nie dzieje się to co bym chciał. Może najpierw powiem jak bym chciał... żeby po włączeniu się routera i załadowaniu systemu automatycznie dysk został wykryty jako /dev/sda1 oraz zamontowany do /mnt/usb0. Potrzebuję tego, ponieważ (chyba) samba udostępnia mi dysk sieciowy pod /mnt/usb0, w każdym razie tak wyświetla się w gui grgoyle'a, jak wykryje pod np. sdb1 to nie działa mi udostępnianie dysku w sieci wewnętrznej. Montowanie z kolei potrzebne do poprawnego działania konfiguracji FTP, jeśli dysk nie będzie zamontowany to nie mam dostępu do dysku przez FTP. A nie chce mi się za każdym razem wchodzić do konsoli po resecie routera.

Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale fstab powinien zrealizować moje oczekiwania, teraz konfiguracja jaką mam (a testowałem różne przez kilka godzin i nic...):

config global automount
    option from_fstab 1
    option anon_mount 1

config global autoswap
    option from_fstab 1
    option anon_swap 0

config mount
    option target    /mnt/usb0
    option uuid    0FFA-2747
    option fstype    vfat
    option enabled    1
    option enabled_fsck 0

2

Odp: FSTab nie działa automatyczne montowanie

Tak, takie coś. Coś gargoyle samo montuje dyski o ile specjalnie tego nie zmieniłeś. Co w końcu zmieniłeś w systemie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Tak, takie coś. Coś gargoyle samo montuje dyski o ile specjalnie tego nie zmieniłeś. Co w końcu zmieniłeś w systemie?

Nic nie zmieniałem w tej kwestii. Dodałem tylko swój skrypt do init.d który ma tylko komendę montowania /dev/sda1 jako /mnt/usb0, ale to też nie działa (nie wiem dlaczego) i muszę uruchamiać ręcznie. Jak mam szczęście to dysk wykrywa się na sda1 a jak nie to na sdb1 lub nawet sdc1 (ale to jak był pendrive włożony do huba USB, a jużgo nie ma). Wydaje mi się, że albo fstab nie rozpoznaje dysku na podstawie UUID albo proces którym steruje GUI Gargoyle'a coś miesza...

4

Wykonaj polecenie mount. gargoyle samo montuje, więc jeżeli dysk został rozpoznany to powinieneś wiedzieć zamontowany zasób w /tmp/usb_mount/. Wykonaj sobie linka do /mnt/usb0 i masz.

Bez fstaba, bo gargoyle tego nie używa

5

Faktycznie.. montuje mi pod /tmp/usb_mount/0FFA-2747. A jak takiego linka zrobić?

6

rm -r /mnt/usb0
ln -s  /tmp/usb_mount/0FFA-2747 /mnt/usb0

7

A co z problemem, że potrzebuję, żeby dysk wykrywał się jako /dev/sda1? Bo inaczej mi wywala mapowanie dysku na komputerach w sieci? Da się to jakoś wymusić?

8

A co ma widoczność dysku do mapowania w sieci? Dysk udostępniasz po nazwie, to montują komputery w sieci.

9

Nie jest tak jak piszesz. W zależności od tego jak wykrywa dysk w sieci tak nazywa się on w otoczeniu sieciowym w Windowsie.. np. mam nazwę hosta (routera) 'ZASOBY' to w sieci dysk występuje jako \\ZASOBY\sda1 lub \sda2, więc kompy w sieci się gubią, wolał bym oczywiście udostępniać dysk już zamontowany z /mnt/usb0, wtedy było by wszystko jasne i proste, można tak? Za to zamieszanie odpowiada GUI gargoyle'a, ale chętnie to oleję i udostępnię jakoś inaczej. Tylko jak? smile

10

Nie. Przecież tą nazwę sam ustalasz w gui. Nie musi być sda1. To raz. Dwa - to tylko nazwa i ona zawsze jest taka - jaki pod spodem jest katalog udostępniony to całkiem inna sprawa. Więc - /tmp/usb_mount/0FFA-2747 udostępniasz jako sda1. I tyle.

11

Dobra .. teraz powstał poważniejszy problem...

Dlaczego podałeś mi polecenie:

rm -r /mnt/usb0

????? To mi usunęło ponad 100GB ważnych danych, użyłem go bo nie sądziłem że usuwa dane tylko jakieś powiązanie czy coś... nie sprawdziłem tego wcześniej licząc na to że wiesz co piszesz.. czy da się to jakoś cofnąć?

12

Nie zrobisz dowiązania jeżeli już taki obiekt istnieje. Ponadto - nie mam pojęcia czy ktoś ma tam dane czy nie, jak ma zamontowane nośniki itd. Ty to wiesz.

Zależy od systemu plików. dos tak, ext2 tak. Generalnie wszystkie narzędzia do odzyskiwania danych.

13

Na przyszłość lepiej uważaj jak podajesz komuś komendy których konsekwencje mogą być tak destruktywne. Nie chcę, żeby to zabrzmiało w tonie pretensji, bo wiadomo że to co robię to biorę za to odpowiedzialność, ale mogłeś mnie ostrzec. Na szczęście dane które się usunęły nie były aż tak ważne, a te ważne nie zdążyły bo zorientowałem się i zatrzymałem wykonywanie komendy rm. Poza tym pomagasz mi całkiem bezinteresownie za co dziękuję.

Podsumowując rozwiązanie które podałeś z pewnością zadziała na serwer FTP - podane są ścieżki do konkretnego dysku a nie miejsca gdzie mi go wykrywa (sda1 / sdb1 / sdc1), jednak na udostępnianie plików w sieci lokalnej nie do końca. Jeśli wykryje mi dysk na sdb1 lub sdc1 (zamiast sda1) to dysk będzie widzialny w sieci, ale mapowanie dysków sieciowych nie zadziała, ponieważ jak już wcześniej pisałem ścieżki do partycji na dysku pojawiają się na zasadzie \\nazwa_routera\miejsce_wykrycia(np.sda1) a to czasami się zmienia i nie wiem od czego zależy. Na szczęście od wielu resetów routera cały czas wykrywa mi dysk jako sda1, więc póki co nie ma problemu. Rozwiązanie nie jest idealne, bo jak mi wykryje dysk inaczej niż zwykle to będzie trzeba zmieniać mapowanie dysków na wielu komputerach... Swoją drogę dziwne, że Gargoyle udostępnia dysk podając ścieżkę sprzętu zamiast miejsca montowania... Można inaczej?

14

UWAGA: MYŚL CO ROBISZ!

Oczywiście nie miej pretensji, ale jak cokolwiek wpisujesz to pomyśl że może to być destruktywne dla Twojego systemu. Ty wiesz jak masz zasoby zamontowane więc czy wykonanie danego polecenie jest bezpiecznie czy nie.

@lichu10: samba udostępnia katalog. Tak porostu. Czy to  będzie /tmp czy /mnt czy /dane/filmy, udostępnia katalog jako zasób pod określoną nazwą, np. "filmy". SAMA tego nie robi, nie ma automatu że jak podepniesz dysk to pojawi się udostępniony sdaX. Sam to w gui robisz i wcale nie musi się to nazywać sda1 a może właśnie "filmy". Całkiem przypadkiem pod udostępniony katalog (którego nazwa nie musi mieć wiele wspólnego z dyskim) może być zamontowany dysk.

Więc - sam sterujesz co jest udostępniane, który katalog i pod jaką nazwą. Powtarzam - nie ma problemu z mapowaniem bo zawsze możesz udostępniać pod jedną nazwą, i nie musi to być nazwa partycji. A że pod udostępnionym katalogiem mogą być zamontowane inne dyski to inna już sprawa.

15

OK! udało mi się zrealizować już wszystko czego chciałem smile

Olałem konfigurację z GUI Gargoyle'a i zrobiłem to za pomocą /etc/config/samba, zmieniłem katalog udostępniany z wykrytego w /tmp na ten zamontowany w /mnt (który wcześniej skonfigurowałem, żeby montował się w zależności od UUID, więc zawsze ta ścieżka będzie poprawna). Plik konfiguracyjny wygląda więc następująco:

config 'samba'
        option 'workgroup' 'Mshome'
        option 'name' 'Zasoby_Cube'

config 'sambashare' 'dysk_usb'
        option 'name' 'dysk_usb'
        option 'path' '/mnt/usb0/0FFA-2747'
        option 'read_only' 'no'
        option 'create_mask' '0777'
        option 'dir_mask' '0777'
        option 'browseable' 'yes'
        option 'guest_ok' 'yes'

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, to w sumie bardzo proste, ale musiałem sobie wszystko w głowie uporządkować smile