26

Odp: O przyszłości i SI

Fantastycznie, widzę że służy. Ja dopiero kilka dni temu odkryłem netdata. Jach chciałem zobaczyć jakie jest wykorzystanie mini pc przy galerii Lychee v7.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

27

Dawno porzuciłem netdata. Za dużo danych wyświetla smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Zgadza się. Jak to Twoje będzie działać na openwrt, to chętnie skorzystam. Aczkolwiek nie ma z tym ciśnienia i potrzeby żebyś specjalnie to robił pod openwrt. Bez tego przeżyje.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

29

To jest pod openwrt smile

30

Z mojego doświadczenie z AI (SI) wynika na razie tyle, że bez wiedzy i weryfikacji z naszej strony AI potrafi ładnie i przekonująco opowiadać bzdury. Natomiast przy odrobinie wiedzy i logiki jest niezłym wsparciem, choć nadal przegrywa z ludzką logiką i doświadczeniem. Największą wadą AI, jest podawanie rozwiązań, kiedy nie posiada wszystkich danych (choć wina w tym przypadku leży tez po stronie użytkownika smile )

31 (edytowany przez Cezary 2026-08-07 22:14:15)

Kilka dni temu pisałem o 2FA w LuCI. LuCI jest jakie jest, wiadomo, ale stwierdziłem że ja też chcę w easyconfig 2FA. Mogłem sobie napisać cały podsystem, ale odpaliłem AI i... powiedziałem żeby to zrobił. Na początek stwierdził że nic z tego, bo to może być problem w bezpieczeństwie itp, więc mi nie pomoże ale może mi wskazać jak to zrobić w C. Więc słowo do słowa, powoli wyjaśniając co chce osiągnąć napisał mi demona do ubusa w C który implementował 2FA tak żebym mógł się autoryzować przez Microsoft Auhenticatora. Ale to był program w C, wymagający kompilacji itp. Poprosiłem więc go żeby zrobił to samo w ucode, czyli całkowicie w skrypcie. Po wielu tłumaczeniach - chciał sprawdzić jak ucoode traktuje tablice, ciągi znaków, jak wykonuje obliczenia - napisał mi gotowy moduł do 2FA w ucode. A ponieważ nie działało, to przez następne 2 godziny przechodziłem proces debugu sprawdzający jak poszczególne funkcje działają. Mylił się bardzo, bo co chwilę wciskał składnię z javascriptu, ale ostatecznie się udało i całą mechanikę liczenia sum, haszy i innych potrzebnych rzeczy ogarnął sam, nawet mu nie pomagałem i nie naprowadzałem na właściwe tory. Wyszedł z tego taki VibeCoding, ale zakończony powodzeniem bo mam ubusowy moduł 2FA, działający jak chciałem i na dodatek - działający poprawnie.

Minął ponad rok od mojego pierwszego wpisu. Zmieniło się wiele, bo teraz AI potrafi bez problemu robić różne fajne rzeczy (jak się wie jak prompta napisać) i robi to co raz lepiej z miesiąca na miesiąc. Ciekawe czy doczekamy się takiego systemu, że podłącza się mu router i mówi: weź go zhakuj, a potem znajdź metodę na zrobienie OpenWrt, wgraj go i jak działa to wyślij PR na OpenWrt.

32

Uwierzytelnianie dwuskładnikowe 2FA w easyconfig, super...

Cezary napisał/a:

Ciekawe czy doczekamy się takiego systemu, że podłącza się mu router i mówi: weź go zhakuj, a potem znajdź metodę na zrobienie OpenWrt, wgraj go i jak działa to wyślij PR na OpenWrt.

Nie próbowałem. Ale wygląda że w pewnym sensie jest już taka możliwość.

1. Claude Code + terminal (najprostsze, działa na planie Pro)
Jeśli masz Claude Code zainstalowany na komputerze (dostępny od planu Pro w górę), to Claude Code ma dostęp do terminala Twojego komputera. Jeśli z tego komputera możesz zrobić ssh root@192.168.x.x do routera, to możesz poprosić Claude Code, żeby sam wykonywał komendy SSH na routerze — logował się, sprawdzał config, edytował pliki UCI, restartował usługi itd.

2. MCP SSH server w Claude Desktop
Istnieją zewnętrzne (community, nie od Anthropic) serwery MCP typu "SSH Server", które podpina się do Claude Desktop. Po podaniu im danych logowania do routera, Claude może przez rozmowę wykonywać komendy SSH, czytać/zapisywać pliki, itd.

33

To wiem. A biorąc pod uwagę co zrobił GPT-6 od openai to właśnie się to spełnia - niech sam szuka dziur w firmware.

2FA w routerze ma jedną olbrzymią wadę - jak nie będziesz miał aktualnego czasu (bo się nie zsynchronizuje lub nie jest podłączony do internetu) to się nie zalogujesz. Także nie wiem czy implementacja tego ma sens.

34

Cezary napisał/a:

To wiem. A biorąc pod uwagę co zrobił GPT-6 od openai to właśnie się to spełnia - niech sam szuka dziur w firmware.

2FA w routerze ma jedną olbrzymią wadę - jak nie będziesz miał aktualnego czasu (bo się nie zsynchronizuje lub nie jest podłączony do internetu) to się nie zalogujesz. Także nie wiem czy implementacja tego ma sens.

To może inna metoda dla 2FA, nie wrażliwa na zmianę czasu tak jak TOTP ?

35

Licznik. I pilnuj żeby to zsynchronizować.

36

awaryjnie - hasła jednorazowe

37

O ile zrobiłem sobie to 2fa o tylko nie ma to sensu bo sam system logowania musi mieć opcję 2fa jak coś tam w systemie jest przestawione. Nie ma potrzeby weryfikowania dwóch metod jak można... tylko jedną wywołać. Ale OT się robi.

38

ja ostatnie miesiące ostro używam w pacy claude code i codex, bawię się też priv w reverse engineering różnych rzeczy np podorabiałem sobie api na podstawie aptek androidowych, zrobiłem backport sterownika dongla BT 5 do stb kernelu 4.1 - no fruwać można jak się wie co się robi wink

I pomyślałem czy się nie pobawić w reverse engineering jakiegoś sterownika co jest zamknięty a bardzo by się przydał do openwrt.  Mój  TP-Link TL-WDR4300 ciągle daje radę ale może pora na zmianę na coś szybszego z małym poborem mocy i koniecznie z usb. Do czegoś takiego brakuje wsparcia ale jest coś na czym można się oprzeć ?
Jakieś propozycje wink ?