Temat: [archeo] Zyxel NBG6616
Piwnica była miejscem, o którym zapomniał nawet człowiek, który ją zbudował. Pośród ton pudeł, palet i tajemniczych przedmiotów o nieznanym przeznaczeniu informatyk ruszył na wyprawę, uzbrojony jedynie w latarkę, kawałek sznurka i głębokie przekonanie, że gdzieś tam musi być to cholerne pudło.
Przedzierał się przez kolejne warstwy cywilizacji: kartony z 2019 roku, zapomniane faktury, trzy niesprawne drukarki i pudełko opisane tajemniczym napisem „NIE RUSZAĆ - WAŻNE”. Każda przeszkoda zdawała się być kolejną próbą godną największych herosów. Gdy w końcu osunęła się na niego lawina kartonów, wydostał się spod niej zakurzony, ale zdeterminowany.
I wtedy je zobaczył.
Na najwyższej półce, w promieniu światła wpadającym przez jedyne okno piwnicy, spoczywało PUDŁO. Sino-brązowe Pudło z napisem ORLEN Paczka. Święty relikt. Przedmiot, którego szukano od pokoleń - a przynajmniej od poniedziałku.
Z drżeniem rąk informatyk zdjął pudło z półki. Wieko skrzypnęło złowieszczo. W środku, owinięty folią bąbelkową i zabezpieczony przed kurzem, spoczywał bezcenny artefakt.
Router.
Przez chwilę panowała cisza.
Informatyk spojrzał na router. Router spojrzał na niego.
- Wreszcie - wyszeptał.
W tej samej chwili gdzieś za jego plecami runął cały stos pudeł.
Nie odwrócił się.
Z Graalem pod pachą ruszył ku wyjściu.
Nie wiedział jeszcze, że największa próba dopiero przed nim.
Musiał znaleźć zasilacz.
AI, koloryzowane, oparte na faktach.
Piwnicy nie było - był przedpokój, sznurka też nie było, ale była za to paczka przysłana przez jednego z forumowiczów (za co serdecznie dziękuję!) a w niej - tytułowy ZyXEL NBG6616 (jeszcze właśnie pisane w ten sposób). I jak na sprzęt sprzed ponad dekady to naprawdę jest w niezłym stanie.

Co może być ciekawego w 12 letnim routerze? Zaskakująco dużo. Mamy jednordzeniowy procesor Qualcomma taktowany 720MHz, mamy radio AC (tak!), mamy pięć ethernetów 1Gbps oraz dwa porty USB 2.0. Pamięci nam starczy - mamy 128MB RAM oraz 16MB flash. Czyli mamy sprzętowo porównywane do TP-Linka Archer C7 v2 urządzenie.

I już chciałem kończyć opis - oryginalne oprogramowanie wiadomo że do wyrzucenia bo producent już nie robi aktualizacji (czyli naturalnie traktuje sprzęt jako EoL), myślałem że wgram sobie OpenWrt, sprzęt dostanie drugie życie i szybko zakończę ten temat. Otóż nic bardziej mylnego.
Wgrałem swoje 25.12 - nie działa. Tzn. nie uruchomiło się w ogóle, nawet nie w wpadł w bootloopa. Podłączyłem uart żeby zobaczyć co się dzieje:

I dostałem coś takiego:
### JFFS2 loading '/boot/vmlinux.lzma.uImage' to 0x80400000
Scanning JFFS2 FS: , Scanning whole partition done
Loading file: done
### JFFS2 LOAD ERROR<0> for vmlinux.lzma.uImage!
!!! Fail to booting kernel !!!
Reset your board! system halt...Myślę sobie że nie fajnie, mam za duży obraz po prostu. Sięgnąłem więc po oficjalnie wydanie OpenWrt 25.12.5, wgrywam przez recovery - nie działa, taki sam rezultat. Pobrałem 24.10.8 - też nie działa, to samo. Sprawdziłem wszystkie oficjalnie wersje - 23.05, 22.03, 21.02 - nic nie działa. Dopiero zadziałała wersja 19.07.10, więc niewiele młodsza od samego sprzętu. Sprawdziłem też swój pierwszy odruch - zbudowałem najmniejsze jakie się dało obrazy ze swoich buildów i żaden nie zadziałał. Działa tylko 19.07-SNAPSHOT. Skoro działa 19.07 to co będzie jak zrobię sysupgrade nowszym softem? To samo - przechodzi i się nie nie uruchamia.
Nie sądzę że był jakiś problem sprzętowy (bo przecież 19.07 działa poprawnie) i nie wiem czy chcę robić sprawdzenie co tak naprawdę jest przyczyną braku uruchamiania się nowszych obrazów bo to może być sprawdzanie 6 lat commitów. Sprawdziłem też zgłoszenia na OpenWrt odnośnie tego modelu i najnowsze są z 2020r...
Na razie odkładam sprzęt na półkę (oczywiście do pudełka
) i niech czeka na jakieś dłuższe zimowe noce. Szkoda że jego drugie życie skończyło się już 7 lat temu i nie wygląda na to żeby była możliwość reanimacji staruszka.
EDIT: Działa! Widocznie upał źle na mnie wpływa. Zobaczcie jaki staruszek jest jeszcze żwawy:
Warning: Permanently added '192.168.1.1' (ED25519) to the list of known hosts.
BusyBox v1.37.0 (2026-02-28 13:37:55 UTC) built-in shell (ash)
_______ ________ __
| |.-----.-----.-----.| | | |.----.| |_
| - || _ | -__| || | | || _|| _|
|_______|| __|_____|__|__||________||__| |____|
|__| W I R E L E S S F R E E D O M
-----------------------------------------------------------------------------
| |
| OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, r33141-9495b6e74a Dave's Guitar |
| |
| Build time: 2026-07-31 14:57 UTC |
| Cezary Jackiewicz, https://eko.one.pl |
| |
=== WARNING! ================================================================
There is no root password defined on this device!
Use the "passwd" command to set up a new password
in order to prevent unauthorized SSH logins.
| Machine: Zyxel NBG6616 |
| Uptime: 0d, 00:03:33 |
| Load: 0.89 0.82 0.35 |
| Flash: total: 4.5MB, free: 4.2MB, used: 7% |
| Memory: total: 117.9MB, free: 91.3MB, used: 22% |
| Leases: 1 |
| lan: static, 192.168.1.1 |
| wan: dhcp, ? |
| wan6: dhcpv6, ? |
OpenWrt recently switched to the "apk" package manager!
OPKG Command APK Equivalent Description
opkg install <pkg> apk add <pkg> Install a package
opkg remove <pkg> apk del <pkg> Remove a package
opkg upgrade apk upgrade Upgrade all packages
opkg files <pkg> apk info -L <pkg> List package contents
opkg list-installed apk info List installed packages
opkg update apk update Update package lists
opkg search <pkg> apk search <pkg> Search for packages
For more information visit:
https://openwrt.org/docs/guide-user/additional-software/opkg-to-apk-cheatsheetProblem został rozwiązany przez ustawienie odpowiednich zmiennych bootloadera, ponieważ zmienił się rozmiar kernela. Najpierw wgrywamy 19.07, później ustawiamy zmienne:
fw_setenv boot_openwrt bootm 0x9F120000
fw_setenv bootcmd run boot_openwrtnastępnie wykonujemy aktualizację sysupgrade i mamy OpenWrt.
A to wszystko jest opisane na wiki OpenWrt.org. Wystarczy przeczytać. Eh... czas chyba wracać do piwnicy...