Temat: Zyxel NR7103

Witam
Zakupiłem urządzanie typu ODU Zyxel NR7103  z norweskiej sieci "Telia"  urządzenie przyszło praktycznie fabrycznie nowe ale  jest z nim problem mianowicie  w  sieciach WIFI pokazuje się sieć "Teliainstall" nie będe ukrywał nie ma do tego żadnego hasła poprzez Lan też nie da się połączyć  DHCP nie przydziela adresu a wpisywanie adresu z ręki np 192.168.1.1 nie przynosi rezultatu i łączę się z urządzaniem ktoś z was ma jakieś pomysły jak ożywić to urządzenie ? Dodam jeszcze ze dioda na urządzaniu świeci cały czas na czerwono
pozdrawiam

2

Odp: Zyxel NR7103

Akurat NR7103 w przeciwieństwie do NR7101 zbudowany jest na mediateku tym od urządzeń mobilnych, na dodatek firmware producenta jest samo w sobie szyfrowane; do samego systemu jest też trudno dostać. Jeżeli nie masz hasła, nawet usera - to raczej nie jesteś w stanie nic zrobić.
NR7103 mógł działać w passthrough, wtedy możesz nie dostać adresu dopóki on nie podłączy się do internetu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sprawdź też zasilacz POE - Telia na tym przyklejała etykietę z hasłami;
Jeszcze może 192.168.2.1 jako adres

Nasz kolega z forum ma je w swojej ofercie mobilny.... z tego co widzę, ale on nie musiał pewnie ich debrandować z oprogramowania Telia tylko udostępnia czyste producenta

4

Cezary napisał/a:

Akurat NR7103 w przeciwieństwie do NR7101 zbudowany jest na mediateku tym od urządzeń mobilnych, na dodatek firmware producenta jest samo w sobie szyfrowane; do samego systemu jest też trudno dostać. Jeżeli nie masz hasła, nawet usera - to raczej nie jesteś w stanie nic zrobić.
NR7103 mógł działać w passthrough, wtedy możesz nie dostać adresu dopóki on nie podłączy się do internetu.

do okna logowania sie dostałem  ale nie znam loginu i hasła   czy wgranie nowego oprogramowania poprze programator  może sie udać ?

5

pytonlon napisał/a:

Sprawdź też zasilacz POE - Telia na tym przyklejała etykietę z hasłami;
Jeszcze może 192.168.2.1 jako adres

Nasz kolega z forum ma je w swojej ofercie mobilny.... z tego co widzę, ale on nie musiał pewnie ich debrandować z oprogramowania Telia tylko udostępnia czyste producenta

jaki kolega z forum ?

6

mrlukasz83 napisał/a:
Cezary napisał/a:

do okna logowania sie dostałem  ale nie znam loginu i hasła   czy wgranie nowego oprogramowania poprze programator  może sie udać ?

Oryginalny soft jest szyfrowany. Musiał byś mieć drugi działający egzemplarz żeby taki przeszczep zrobić.

7

czyli to nie będzie łatwa zabawa sad  a da się to w ogóle uratować ?

8

Trudno powiedzieć. Kwestia opłacalności bo jak nie masz programatora i umiejętności lutowania to gra nie jest warta ceny jaką musisz za to komuś zapłacić.

9 (edytowany przez mrlukasz83 2026-07-29 20:18:14)

Cezary napisał/a:

Trudno powiedzieć. Kwestia opłacalności bo jak nie masz programatora i umiejętności lutowania to gra nie jest warta ceny jaką musisz za to komuś zapłacić.

programator mam lutownice tez obsługuje smile to chyba nie będzie źle

tylko największy problem skąd wziąsc firmware do tego  ?

10

Już ci napisałem - drugi egzemplarz z którego możesz wylutować flash i zczytać zawartość.

11

Cezary napisał/a:

Już ci napisałem - drugi egzemplarz z którego możesz wylutować flash i zczytać zawartość.

no to będzie problem bo nie mam

12 (edytowany przez Scenic 2026-07-29 22:53:07)

A to nie jest ten co był wystawiony na allegro jako uszkodzony Był w dość dużej cenie .

Jaki on ma nand  ?         Ma jeden czy dwa?                    Mam ale wersje NR7101           to nie podpasuje.          Jeśli ma tylko jedną pamięć to  przeniesienie całości z drugiego  przeniesie również imei         co  jest niewskazane. NIe mogą byc dwa urzedzenia z tym samym numerem imei.

Sa dwie możliwosci
Wspólny nand do oprogramowania routera   i modemu  5G  łatwo to poznać ,bo wtedy jest tylko tam gdzie modem. 
Osobny do routera i osobny do modemu 5G   jesli są osobne to imei jest w tym drugim gdzie modem.

Należy pamiętać ,ze każdy router ma swoje unikalne dane   adresy mac, seryjne ,  te z wifi swoją konfiguracje z kalibracją anten i mocy .      Zostają one wgrywane fabrycznie  pod dane partie przy produkcji.

13

Na forum OpenWrt ktoś miał hasło: 1234 dla użytkownika admin.

14

To jest standardowe hasło generyczne dla softu zyxel'a, ono nie jest tajemnicą. Telia ma swoje hasła i 1234 nie wchodzi.

15 (edytowany przez mrlukasz83 2026-08-01 21:18:07)

Udało się odblokować to urządzanie    big_smile ale pół soboty poszło .....

16

Udało ci się wyciągnąć hasło? Czy ustawiłeś jakoś na swoje?

17 (edytowany przez mrlukasz83 2026-08-01 22:05:47)

Cezary napisał/a:

Udało ci się wyciągnąć hasło? Czy ustawiłeś jakoś na swoje?

ustawiłem swoje hasło jest tak zakodowane ze nie da rady go wyciągnąć oczywiście wszystko przez UART

18 (edytowany przez Scenic 2026-08-01 22:09:59)

To znaczy ,ze  był dostęp przez uart nie zablokowali Inaczej nic by sie nia dało zrobić. Jedynie programator.

Wiadomo ,ze hasło nie jest zapisane w normalnej postaci a jest haszowane.

Coraz częściej sie spotykam ,ze  dostęp przez uart jest blokowany  a nawet specjalnie ukrywają log     Pokazuje tylko do momentu startu systemu . Nie wspominają o secure bocie.

19

Scenic napisał/a:

To znaczy ,ze  był dostęp przez uart nie zablokowali Inaczej nic by sie nia dało zrobić. Jedynie programator.

Coraz częściej sie spotykam ,ze  dostęp przez uart jest blokowany  a nawet specjalnie ukrywają log     Pokazuje tylko do momentu startu systemu . Nie wspominają o secure bocie.

no i co im to daje że tak to blokują ?

20 (edytowany przez Scenic 2026-08-03 20:22:27)

mrlukasz83 napisał/a:
Scenic napisał/a:

no i co im to daje że tak to blokują ?

Producent dba aby nikt poza nim nie miał dostępu do oprogramowania. Z wiadomych względów.

Dziwne ,ze nie dali hasla do uprawnien .         Dzisiaj bawiłem sie zyxelem Nr7101      i tam jest domyslne właczone haslo    I do pełnych uprawnien trzeba sobie wygenerowac haslo  na podstawie SN      Stary algorytm jest dostepny   . W nowszych juz go zmienili.