1

Temat: D-Link M60 AQUILA PRO AI

Witam,

jakie macie zdanie na temat tego routera
D-Link M60 AQUILA PRO AI

CPU Cores: 4
CPU MHz: 2000
Flash MB: 128
RAM MB: 512

W jaki sposób wgrać OpenWrt do tego D-Linka  ?

2

Odp: D-Link M60 AQUILA PRO AI

A1 nie AI smile, za dużo internetów.

Zwykły router na mediateku. Przez recovery ponoć można wgrać: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … c053b1100b

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Model ma faktycznie w nazwie AI.
A1 to wersja.

Pełna nazwa to D-Link AQUILA PRO AI M60 A1

4

Jest ciężki (jeszcze nie rozbierałem, ale obstawiam radiatory).
Oczywiście od razu poszedł Openwrt, nawet z build'a od Pesy (troche dodatkowych opcji).
Natomiast może ktoś ma jakies przypuszczenia co konkretnie odpowiada za 10-20% spadek wydajności frameworka mt76 vs MTK (mt_wifi - buildy chasey'a 25.12 - na bazie immortala) - ten sam majowy firmware. Tzn nie jest źle - w takim praktycznym teście przepustowości od klienta (karta mt7925 - windows) osiągam powiedzmy okolice 2 Gbps downloadu w orange.speedtescie. Jak się przełącze na build openwrt to mam okolice 1600 Mbps.
Szkoda troche bo idealnie byłoby pożenić FastRoaming z mt76 z wydajnością mediatekowego frameworka, ale jak na razie albo jedno albo drugie (w zamknietym sterowniku maja cos co sie nazywa Easymesh).
Niby kompiluje wsparcie dla r/k/v ale nic z tego nie wychodzi, albo trzeba włączyć inną linijka w /etc/config/wireless...

Wracając do sprzętu - za tą cenę do zrobienia sobie kilku urządzeń w domu - brać!

5 (edytowany przez adreskontaktowy 2026-07-08 00:39:24)

Pamięci dla usera mało, extroota nie zrobisz, bo USB nie ma.
Więc nie poszalejesz zbytnio z pakietami.
Jest w 'eko' coś takiego jak 'D-Link AQUILA PRO AI M30 (OpenWrt partition layout) A1'.
Może to mod z połączeniem partycji i zdublowaniem wolnego miejsca?
Może dałoby się to skompilować dla M60?

Napisz jak zasięg (w porównaniu z czymś innym).
Czytam i wydaje się, że da się zrobić agregację 2xLAN 1Gbps (switch i cpu takie samo jak w Asus AX4200, który ma agregację).
Jak masz rozłożone dwa routery, to mógłbyś sprawdzić, czy miedzy routerami da się przesyłać 2 Gbps po dwóch LANach 1 Gbps?

6

Cezary napisał/a:

Przez recovery ponoć można wgrać: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … c053b1100b

Tj. duży + dla D-Linków- recovery dostępne z przeglądarki, OpenWRT bez rozbierania sprzętu smile . P.S Trzeba trzymać się Twojego opisu, bo to co Google podaje tj. dramat- korzystam z sieci bez świadomości jaki ten internet jest zaśmiecony błędnymi, nieużytecznymi informacjami-najgorzej iż AI powtarza to... .

7

Pochyliłem się nad M60-2 który do tej pory leżał w szafie. Mam backup ubi / ubi1 przed pierwszym włączeniem jeśli ktoś chciałby przywrócić OEM.
Dodałem PR/24484 na naprawę adresów MAC w urządzeniach z dwu- i trójpaków. jak moje.
Następny będzie ubootmod bo sprzęt spokojnie przyjmuje nowy BL2 i BL31. Testowałem nawet podkręcenie procka ale nawet mizerne @2.4Ghz jest niestabilne więc pewnie nic z tego nie będzie.

8 (edytowany przez pytonlon 2026-07-30 09:17:48)

@nicefile - czy to jest upgrade tego co zrobił @kszaq - bo już obraz jest testowy z poprawką MAC i uboot modem skompilowany przez Cezarego
https://dl.eko.one.pl/test/m30m60/  - link wygasł sad,
jak potrzeba to podeślę, ale ma nowy obraz być w kolejnej miesięcznej kompilacji by Cezary

patrz temat https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24722

9

Tylko że tam była zaślepka a nie docelowe rozwiązanie.

10

Dziękuje @Cezary za doprecyzowanie

Przeglądnąłem opis PR i kod - @nicefile dzięki za czas i przygotowanie rozwiązania pod wymogi openwrt, żeby działało dla całej rodziny M60 (pojedyńczych i 2-3 packów). Teraz to czekanie na przeglądnięcie przynajmniej 6 user-ów aby poszło dalej.

Czy dobrze to czytam, że rozwiązanie jest dalej w ramach user space?
Dyskutowane i parser,  patch lub driver ponad miesiąc temu w ramach PR nie miało żadnego odzewu?

Nasi koledzy @kszaq i @nicefile pchnęli temat i mamy coś co pozwoli urządzeniu działać - jeszcze raz dzięki

@Cezary - czy to rozwiąznie wpadnie do budowanych obrazów M60 przez Ciebie zanim będzie zatwierdzone w openwrt?

11

Już pewnie nie w tym buildzie co będzie w weekend, bo nikt już nie zdąży go sprawdzić.

12

Cezary napisał/a:

Już pewnie nie w tym buildzie co będzie w weekend, bo nikt już nie zdąży go sprawdzić.

Czy ja mogę jako użytkownik Twoich obrazów jakoś pomóc i to sprawdzić?
Czy może tutaj coś więcej wymagane niż myślący użytkownik openwrt?

- jutro będę miał dostęp do boxa bez uboot-a więc mogę wgrać testowy obraz, na tym co mam uboot-a mogę wrócić do normalnej wersji i też spróbować wgrać testowy obraz
Tylko potrzebny obraz do testowania - więc tutaj jakby się udało Ci to skompilować to jestem gotowy.

13

Nie zdążymy już. Potrzebuje ostatecznej latki, muszę to zbudować i udostępnić do testów. Na razie wiec będzie wsparcie jakie jest, później jak to wejdzie oficjalnie to będzie wraz z następnymi buildami.

14

To nie jest palący problem dla M60-2 Jak komuś zależy to sobie poprawi MAC w konfiguracji sieci. Niestety system PR dla OpenWrt już dawno się zatkał więc nie wiadomo co z tego wyjdzie.

15

PR od @nicefile co prawda wprowadza kilka wpisów w dts, które mogą być potrzebne dla WiFi, ale odczytanie poprawnego MAC w zależności od wariantu nadal jest w userspace i mówiąc nieskromnie, moje rozwiązanie jest bardziej uniwersalne, bo opiera się na odnalezieniu taga z adresem w partycji Odm niezależnie od wcześniejszych wpisów.

16

@kszaq każde rozwiązanie jest dobre jeśli zostanie wciągnięte do oficjalnego wydania. Tu nie my rozdajemy karty. Swoją drogą przez to drewno (beton) sam buduje obrazy mvebu na mój NAS

17

@nicefile & @kszaq dzięki Waszej pracy mamy lepiej działające sprzęty.

W sprawie ubootmoda - czy tam będą jakieś zmiany w tym co już przygotował @kszaq? czy można to jakoś poprawić, ulepszyć i zrobić z tego PR aby też wylądowało w oficjalnym wydaniu - kiedyś? smile  aby docelowo było łatwiej budować obrazy - i mniej kroków w procesie dla Cezarego przy jego wydaniach.

18 (edytowany przez nicefile 2026-07-31 18:52:08)

@pytonlon Będzie jak każdy inny ubootmod czyli nowy preloader BL2 i u-boot BL31 oraz połączone partycje ubi i ubi1. Nie będzie kompatybilny z OEM recovery ani modyfikacją @kszaq.

19

@nicefile W przypadku tych routerów połączenie ubi i ubi1 nie wymaga podmiany BL2 czy BL31, wystarczy modyfikacja zmiennych środowiskowych bootloadera i odpowiedni DTS.

Modyfikacja byłaby potrzebna, gdyby chcieć zrobić mtdconcat i użyć dodatkowe 11 MB dostępne na końcu flasha, partycje Config1, Config2 i Storage.

20

@kszaq już napisałem wyżej że nie my tu rozdajemy karty i będzie to co zostanie zaakceptowane w main.