1 (edytowany przez cyberkill 2012-01-01 12:59:18)

Temat: zrywanie połączenia wifi - 1043nd

po instalacji nowego obrazu (zarówno eng i pl) i kiedy wszystko okazało się być ok (oprócz linków), zauważyłem że jakiś nowy sąsiad postawił kolejną w okolicy siec wi-fi (jest ich widocznych u mnie w domu 16). Tak więc kanały od 1 do 11 są pozajmowane i sieci nakładają się na siebie (do tej pory używałem kanału 1 bo jakaś sieć miała -100db i prawie jej nie było). Tak też stało się z siecią sąsiada - ustawił ją na kanał 1, a że mieszka gdzieś nie daleko to moc sygnału jest znaczna i zaczynają się jaja - moje kompy gubią połączenie z routerem, transfery spadają z 30 Mb/s do 0,5 Mb/s i rwie dlna.

Zauważyłem, że na kanale 13 jest jakaś sieć która ma bardzo słaby zasięg u mnie - dlatego dużo nie myśląc ustawiłem (przynajmniej tak mi się wydaje) moje wifi z konsoli na kanał 13. I się troszkę zdziwiłem, kiedy wifi nie ruszyło.

Co źle zrobiłem? ( z komend na pewno wydałem uci show wireless, odczytałem linijkę gdzie wyszczególniony był kanał i wkleiłem ją z komendą uci set linijka z kanałem i zmieniłem nr kanału na 13, uci commit  - nie pokazało błędów wiec uznałem, że jest ok.)

Na chwilę obecną jadę na oryginalnym firmware tplinka i jest ok.

2

Odp: zrywanie połączenia wifi - 1043nd

A konsola w ogóle obsługuje kanał 13? bo większość wifi jest "amerykańskich" i mają do 11 max.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

nie pamiętam jakim poleceniem, ale sprawdzałem i pokazało mi kanał 13

4

To powinno działać w takim razie.

5

no właśnie - ale nie działało tongue

a nie dałoby rady w następnych obrazach dodać w gui kanału 13 ? i 14 ? (bo 14 też mi pokazało).

6

Przecież 12,13 jest. 14 to nie nasza strefa i jest zabroniony.

7 (edytowany przez cyberkill 2012-01-02 02:54:18)

No ja widzialem w gui max 11 kanal, wyzszych niet chyba ze z konsoli. A mialem na mysli aby w gui byly dostepne po wybraniu regionu polska

8

wikipedia "W Polsce można wykorzystywać pasmo od 2400,0 do 2483,5 MHz, czyli od kanału 1 do 13."
W GUI rzeczywiście jest 11 kanałów. Aby mieć 13 w konsoli należy wpisać:

# uci set wireless.@wifi-device[0].country=PL
    # uci commit wireless

9

podepnę się na moment pod temat w moim tl-wr941nd mam najnowsze gargoyle ale czasem jak zasięg mi w smartfonie z n spadnie na jedną kreskę to połączenie zawiesza się i muszę ręcznie się rozłączyć i połączyć ponownie.

i tu mam pytanie sprawdziłem sobie zawartość pliku /etc/config/wireless na routerze i tu wynik:

config 'wifi-device' 'radio0'
    option 'type' 'mac80211'
    option 'macaddr' 'f4:ec:38:a4:00:52'
    option 'hwmode' '11ng'
    option 'htmode' 'HT20'
    list 'ht_capab' 'SHORT-GI-40'
    list 'ht_capab' 'DSSS_CCK-40'
              list 'ht_capab' 'HT40+'     
              list 'ht_capab' 'HT40-'
              option 'channel' '2'
    option 'noscan' '1'

config 'wifi-iface' 'ap_g'
    option 'device' 'radio0'
    option 'mode' 'ap'
    option 'network' 'lan'
    option 'ssid' 'Spec .net'
    option 'encryption' 'psk2'
    option 'key' 'internet24'

i tu moje pytanie czy tak jest dobrze czy może lepiej będzie jak usunę z tego pliku linijki :

list 'ht_capab' 'HT40+'     
             list 'ht_capab' 'HT40-'

a w htmode ustawię na HT40+

?

10

To będzie w sumie to samo w tym przypadku.

11

a czy warto w ogóle dodawać tam wpisy typu:

option 'diversity' '1'
option 'bursting' '1'
option 'ff' '1'
option 'compression' '1'

dodam że zależy mi głównie ja najk najwyższych transferach i stabilności urządzeń w standardzie n bo aby jeden tel mi  działa w standardzie g i akurat jemu wystarczyłby nawet 1Mb byle stabilnie ale  inne sprzęty są w n i ciekaw jestem czy to coś poprawi czy te opcje mają głównie zastosowanie do standardu 802.11g ???

12

Ja bym nie ustawiał.

13

a czy jest możliwość przeniesienia obecnych ustawień gargoyle na openwrt bez wprowadzania wszystkiego ręcznie?

14

Tak, możesz to zrobić podmieniając poszczególne pliki konfiguracyjne.

15

główne ustawienia masz w /etc/config/ jednak programy się instalują też w /etc/. sugeruję od czasu do czasu zrobić kopię /etc/ [ja tak mam].

cp /etc/* -a /sciezka_gdzie_maja_byc_skopiowane_pliki -a   [pisze z palca]

16

A czy jak przekopiuję odpowiednie pliki to ustawienia QoS z gargoyle będą działały tak samo w openwrt?
A co waszym zdaniem działa stabilniej i wydajniej gargoyle czy openwrt?

17

Nie będzie, qos w gargoyle to całkiem inny pakiet, którego nie ma w openwrt. Choć podobne ideologicznie.

18

Doczytałem że ten router nadaje tylko 2 antenami a odbiera 3.

Ja jedną z anten zamieniłem na pentagrama 9dbi i kablem wyprowadziłem do pokoju obok.

Czy to nie przeszkadza że jedna jest mocniejsza i w dodatku jest w innym pomieszczeniu niż pozostałe dwie?

Które dwie odpowiadają za nadawanie?

19

1043 ma 3T3R. Wszystkie 3 są używane jednoczenie i do odbioru i do nadawania.  2T3R ma 941.

20

Tak tylko że ja pisałem o wr941nd

Czy mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanka z poprzedniego postać?

Dla mnie to dość istotne jak to jest z tymi antenami.

21

Nie wiadomo która. Te które mają najlepszy sygnał lub coś takiego. Wyniesienie jeden z anten mija się z celem w sumie, bo mimo może wtedy nie działać.

22

sprawdziłem i tak patrząc na router normalnie od przodu to antenka lewa i środkowa nadją i odbierają sygnał a prawa tylko i wyłącznie odbiera sygnał.

sprawdziłem też że MIMO nawet po podłączeniu kablem jednej z anten nadawczo odbiorczych i umieszczeniu jej w innym pokoju naprawdę pomogło a zamiana jej na antenkę dookólną 9 dBi pomogła jeszcze bardziej i zasięg jeszcze wzrósł i jest teraz tak jak trzeba a jak będzie chwila to dokupię jeszcze 2 takie antenki i zamontuję zamiast oryginalnych.

mam teraz pytanie po zrobiłem sobię serwerek ftp na smartfonie i mając zasięg na full dokładnie -38dB jak próbowałem kompem połączonym kablem ściągnąć coś w ten sposób z telefonu to wyciągałem max około 2.7MB/s czyli 21.6Mb/s a więc tyle samo co w standardzie 802.11g a router jest ustawiony na N+G+B a tel też obsługuje N i tu moje pytanie czy to normalne że niema żadnego przyrostu prędkości względem 802.11g ?

dodam że w czasie pomiarów żadnego innego urządzenia połączonego po wifi lub kablu z moją siecią nie było.

a tel to samsung galaxy S  więc chyba nie jest za słaby czy coś?

czy może w jakiś inny sposób wykonać pomiar? na dzień dzisiejszy nie dysponuję żadnym laptopem czy coś aby PC i smartfon.

23

Zrób sobie iw dev wlan0 station dump i zobacz na ile się połączyło.

24

wyniki prezentują się tak:

root@Gargoyle:~# iw dev wlan0 station dump
Station b4:07:f9:9c:81:d7 (on wlan0)
        inactive time:  6870 ms
        rx bytes:       7410
        rx packets:     76
        tx bytes:       66525
        tx packets:     70
        tx retries:     88
        tx failed:      0
        signal:         -59 dBm
        signal avg:     -59 dBm
        tx bitrate:     58.5 MBit/s MCS 6
        rx bitrate:     65.0 MBit/s MCS 7
root@Gargoyle:~#

czy to oznacza że router szybciej odbiera dane z telefonu niż je do niego wysyła? Dobrze rozumuję ?

Jeśli tak to czemu tak się dzieje skoro jest w bliskiej odległości od tej anteny pentagrama która zarówno odbiera jak i wysyła i widoczność optyczna jest też.

a po kilku minutach nie używania tel wifi non stop włączone wynik jest taki

tx bitrate:     58.5 MBit/s MCS 6
rx bitrate:     58.5 MBit/s MCS 6

jak mam to rozumieć?

a w czasie transferu ftp między urządzeniami prędkość lata między 65 a 19.5Mb/s a więc teoretycznie 2MB/s transferu FTP powinno być?

a tu lipa jest tylko od 900KB/s do 1400KB/s odpowiednio jak konsolka wyświetla prędkość 19.5Mb to transfer ftp ma 900KB/s z chakiem a przy 65Mb/s jest to 1400 KB/s z chakiem.

co jest nie tak czemu mam takie rozbierzności?

Jest jakiś prosty sposób przejścia z gargoyle do oryginalnego firmware bez użycia kabelka szeregowego?

bo chciałbym zrobić test jak będzie na nim to śmigać bo nawet nie sprawdzałem.

25

Po zmianie kanału na 3 bez problemu wyciągam 1600-2000KB/s. Przy transferze ftp z kompa na komputer.
Ale jak chciałem ściągnąć telefonem z neta z serwera ftp linuxa to osiągam max 700KB/s nawet mając pełny zasięg i pr3dkość połączenia wifi 65Mb.

W tym czasie bić nie jest do routera podłączone aby tylko tel.

Z internetem też mam wszystko ok bo na kompie po kablu za każdym razem wyciągam z tego serwera 800KB/s.