1

Temat: Cudy AP1300 - wsparcie OpenWrt

Dzień dobry,

Czy na Cudy AP1300 (wersja sufitowa) - będzie działać OpenWrt w najnowszej wersji? Ktokolwiek próbował?

TL-WDR3600
TL-WR1043ND
TL-WR842ND

2

Odp: Cudy AP1300 - wsparcie OpenWrt

Tylko outdoor jest oficjalnie wspierany.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A nieoficjalnie są szanse aby to urządzenie zadziałało z OpenWrt?

TL-WDR3600
TL-WR1043ND
TL-WR842ND

4

Rozbierz i zobacz najpierw co jest w środku

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cześć, Udało Ci się przejść temat?
właśnie mam jeden taki spodek, byłem pewny że to wersja 3000 i openwrt pódzie, a tu zonk. Opisany od spodu AP 1300, a wyżej AC 1200. Swoją drogą cudy to ma niezły bajzel w tym nazewnictwie.

6

Dobra, w sumie w 10 minut sam sobie opdoiwedziałem, tylko Gemini mnie trochę upewnił w odpowiedzi wink

Tak działa bez problemu.

Pobierasz tutaj odpowiednie oprogramowanie dla wersji AP 1300 v1 (nie mylić z outdoor)
wgrywasz przez www i działa. co rpawda wersja V23, ale teraz update już sie ogarnie.
tutaj też więcej info:

https://drive.google.com/drive/folders/ … qeCa5KpMnj
https://www.cudy.com/blogs/faq/openwrt- … e-download

7

Dobra, mały update dla potomnych, bo przeklikałem temat do końca i postawiłem na tym spodku najnowsze oficjalne OpenWrt 25.12.5.

Okazuje się, że wersja sufitowa (AP1300) i wersja zewnętrzna (AP1300 Outdoor v1) to sprzętowo dokładnie to samo pod maską. Razem z Gemini przekopałem parametry przez SSH i zaryzykowałem wymuszenie softu od wersji zewnętrznej – poszło i wszystko śmiga bez zająknięcia.

Jakby ktoś robił update przez LuCI, to wrzucacie oficjalny plik sysupgrade od AP1300 Outdoor v1. Wywali wam na czerwono błąd "Image check failed". To tylko dlatego, że fabryczny soft spodka ma w kodzie zapisaną inną nazwę płytki niż ten od outdoor, więc to ignorujecie. Wystarczy odznaczyć na samej górze "Keep settings" (obowiązkowo, żeby nie było syfu w plikach), zaznaczyć niżej w czerwonej ramce "Force upgrade" i kliknąć Continue. Po 2-3 minutach router wstaje na czystym systemie.

Dla jasności wrzucam parametry tego spodka, które potwierdziłem w bebechach:

Procek: MediaTek MT7621

RAM: 128 MB

Flash: 16 MB

Wi-Fi: MT7603E (2.4 GHz) i MT7613BE (5 GHz)

Także jak ktoś ma ten model i się cyka, to śmiało można wymusić soft od outdoor, pasuje bez problemu.