Temat: ZTE 286D - Gargoyle

Witam.

Potrzebuje sprawdzić, które urządzenie w sieci pożera mi limit w Orange. Łącznie jest 21 urządzeń i nie wiem, które to z nich, a nie mam możliwości odłączania po kolei każdego z nich. Albo jakaś kamera wystawia obraz na zewnątrz albo robot sprzątający coś gdzieś wysyła, albo smart tv nie wiem, coś pożera mi dość znaczną ilość GB dziennie, a ten router w oryg. sofcie nie ma możliwości sprawdzenia.

Potrzebuje zatem wgrać Gargoyle, żeby każdemu IP porobić limity itd.

Niestety czytając instrukcję wgrywania gargoyle na MF286D widzę, że nie podołam tego wgrać.
Poszukuje chętnej osoby (odpłatnie) która by mi wgrała ten soft do tego routera. Okolice Leszna (wlkp) albo pocztą wyślę.
Ktoś coś ?

2

Odp: ZTE 286D - Gargoyle

Jaki soft masz teraz na MF286D?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez radar41 2026-07-06 08:35:24)

Nordic  B5

4

Masz windowsa? Użyj frameworka, przerobisz go na openwrt, a później zwykły sysupgrade na gargoyle i masz.

5

Cezary napisał/a:

Masz windowsa? Użyj frameworka, przerobisz go na openwrt, a później zwykły sysupgrade na gargoyle i masz.

Mam windowsa. Kiedyś bawiłem się i wgrywałem OpenWrt na TP-Link 841, ale tam było widze prościej. Teraz większe komplikacje z tego co widzę. Wypadłem trochę z gry i widze, że sobie z tym sam nie poradzę.
Mogę wysłać do Pana swój router celem wgrania właśnie tego Gargoyle ?

Jeśli tak proszę o dane na priv - nie chce za free, zapłacę.

6

Framework jest po prostu aplikacją na windowsa. Odpalasz, podłączasz i uruchamiasz odpowiednio router i wgrywa się openwrt.

7 (edytowany przez radar41 2026-07-06 10:15:22)

No dobra. Czyli ściągam to: https://firmware-selector.openwrt.org/?version=25.12.5
Ściągnąłem paczkę framework. Muszę teraz poczytać jak to odpalić.

Dobra znalzałem. Wieczorem będe się "bawił" to zapewne poproszę jeszcze o pomoc. dzieki

edit
wkleje sobie bo w pracy jestem a ten wątek mi się przyda: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=22831

8

Odpowiedni framework ma już w sobie openwrt. Poczytaj najpierw.

9 (edytowany przez adreskontaktowy 2026-07-06 15:03:34)

Czy faktycznie wgranie Openwrt rozwiąże temat?

Jeśli mają być limity na każde urządzenie, to trzeba zainstalować jakiś dobry pakiet (czy się zmieści?), no i nie może być włączony flow offloading, a wtedy prędkość będzie raczej kiepska (jeśli dla kogoś to ma znaczenie).

Ja bym jednak najpierw spróbował po prostu wyłączać po kolei urządzenia.
Ale nie fizycznie, a np. poprzez czarną listę MAC. To chyba ma każdy soft?

Nie jest to może przyszłościowe i kompleksowe rozwiązanie, ale pozwoli szybko i bezpiecznie namierzyć "szkodnika".

10

Dobra wgrałem tym Frameworkiem jakąś wersję 22.03.0 i teraz przez Backup Flash Firmware chciałem zaktualizować do najnowszej 25.12.5 i mam takie coś. Co z tym zrobić?
https://i.postimg.cc/cC3D1JZJ/IMG-5217.jpg

11

I dlaczego nie przeczytałeś tego komunikatu? Po prostu wykonaj aktualizacje BEZ zachowania konfiguracji. Wymuś jeżeli będzie potrzeba.

12

Cezary napisał/a:

I dlaczego nie przeczytałeś tego komunikatu? Po prostu wykonaj aktualizacje BEZ zachowania konfiguracji. Wymuś jeżeli będzie potrzeba.

a bo nie chciałem popsuć...... wgrała się najnowsze wersja. Na ten moment router działa (robi on u mnie za router obsługujący parter). Dobra to teraz będę chciał zaktualizować modem z B05 na B12 i w ogóle postawić modem do życia, bo aktualnie cofnąłem delikatnie ten sprzęt w funkcjonalności.
Wiesz może jaki adres IP wpisać w Putty i czy reset + power wchodzą w tryb bootloadera ? Tutaj coś się zmieniło? bardzo dawno to robiłem na starym tplinku i wszystko zapomniałem ;/

13

192.168.1.1, reset + power nie wchodzi w tryb bootloadera bo to nie ten sprzęt żeby tak robić. Modem podnosisz ręcznie - jest tu opis na forum - lub tu na forum znajdziesz dodatek do luci który to robi (ale to musisz wrócić do luci na chwilę)