1 (edytowany przez jarekm95 2026-07-02 15:04:56)

Temat: Cudy - jak działa tryb 'client'? Jak skonfigurować na OpenWrt?

Cześć, kupiłem ostatnio router Cudy AP1300 Outdoor (https://www.cudy.com/pl-pl/products/ap1300-outdoor-1-0).
Chcę go używać w trybie klient, odbierając sygnał z routera mojego ISP. A router ISP rozsyła dwie sieci - 2.4 i 5 GHz.

Cudy na oprogramowaniu producenta w trybie klienta nie tworzy swojej podsieci (dostaję IP z puli routera ISP). Osiągam wyniki speedtest:
Download ~40Mbps
Upload ~40Mbps
Prędkości są podobne zarówno na sieci 2.4 jak i 5 GHz. Natomiast oprogramowanie nie pozwala na ustawienie dwóch sieci na raz.

Chciałbym ustawić to samo na OpenWrt, jednak ustawić dwie sieci (jeśli się da, to dwie na raz, w celu podwojenia prędkości, jak się nie da, to chociaż jako backup (powiedzmy podczas burzy sieć 5GHz może mieć słabsze osiągi, albo 2.4 może być zatłoczona).

Wgrałem OpenWrt (wersja 25.12.5) i skonfigurowałem tryb client (po prostu 'scan' w luci wireless). Mam więc NAT, dostaję adres z podsieci Openwrt. Speedtest:
Download ~35MBps
Upload ~15MBps
Sprawdzałem na 2.4GHz.

Pytania:
1. Skąd o tyle niższy upload na OpenWrt ? Gdzie szukać przyczyny - czy powinienem kombinować z pakietami 'relayd' i pominięciem NAT?
2. Czy da się zsumować oba pasma? Czy przypisanie dwóch sieci wireless do jednego interfejsu 'wwan' jest poprawne? Jeśli nie, to jak to poprawnie skonfigurować ( może multiwan? )

Z góry dziękuję za wskazówki! smile

GL-iNet

2

Odp: Cudy - jak działa tryb 'client'? Jak skonfigurować na OpenWrt?

Nie nie możesz zsumować. Sprawdź szerokość pasma jakie masz ustawione.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sprawdziłem jeszcze raz, zwracając uwagę na tą szerokośc.

Wszystko na 2.4 GHz
Oprogramowanie cudy:
szerokość 20MHz DL:39 UL: 39 ping 9
szerokość 40MHz DL:59 UL: 54 ping: 8

Oprogramowanie openwrt:
szerokość 20MHz DL:40 UL:33 ping:5
szerokość 40MHz DL:49 UL:42 ping:5

Więc różnica nieco mniejsza, ale nadal widać nieco gorsze osiągi UL na openwrt.

GL-iNet

4

Więc wiesz że problemem są ustawienia. Sprawdzaj inne opcje i zobacz co będzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.