1

Temat: ZTE MC888A ULTRA

Cześć wszystkim,

Po uśmierceniu forum bez-kabli.pl, eko.one.pl to chyba jedyne miejsce w polskiej sieci, gdzie można znaleźć ludzi z wiedzą niskopoziomową o modemach i routerach.
Trafił mi się trudny pacjent: ZYEMC888A Ultra (platforma Snapdragon X65). Sprzęt pochodzi z austriackiej dystrybucji A1 i siedzi na nim uciążliwy, zablokowany soft: BD_ATMC888AULTRAV1.0.0B26. Wersja B26 skutecznie uniemożliwia proste modyfikacje i zarządzenie pasmami.
Moim celem jest wykonanie pełnego debrandingu – sflashowanie go do czystej, oficjalnej wersji EU lub Nordic Open Market, aby w pełni otworzyć urządzenie.
Czy ktoś z Was zabezpieczył na dysku i mógłby się podzielić:
  1. Sprawdzonym, bezpiecznym firmware dedykowanym stricte dla wariantu **MC888A Ultra** (z literą „A”, wersja X65)? Zależy mi na plikach, które nie uwalą NVRAM-u ani nie zrobią hard-bricka softem od zwykłego MC888 (X62).
  2. Narzędziem **ZTE Terminal Technology Upgrade Framework** działającym pod te nowsze rewizje lub sprawdzonymi skryptami/konfiguracją pod Qualcomm QDLoader 9008 (tryb EDL)?
Dodatkowo, gdyby ktoś na forum bawił się już nowym flagowcem **ZTE G5 Ultra (MC8531)** ze Snapdragonem X75 (mam sztukę z Hongkongu bez aktualizacji OTA w Europie), chętnie wymienię się doświadczeniami w osobnym wątku, bo mam oba te urządzenia na stole.
Będę wdzięczny za wszelkie namiary na sprawdzone archiwa, linki (może być na PW) lub wskazówki, jak bezpiecznie podejść do tego softu B26 od A1.
Dzięki i pozdrawiam!

2

Odp: ZTE MC888A ULTRA

Zły dział był, przerzuciłem do "inne".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Scenic 2026-06-12 20:05:07)

A te loadery nie potrzebują klucza ?

Problem czesto jest z  takimi routerami  taki jest jeśli ma tylko jedną pamiec i siedzi tam gdzie modem 5G  to jest tam pamiec czesto typu  ram i nad w jednym Ciężko to odczytać jakimkolwiek programatorem Znam właściwie jeden co to potrafi ale podstawka pod bga kosztuje drugie tyle co programator. Czyli razem kolo 7 tys minimum. A to mowa tylko o  jednym typie pamieci a występują pod różnymi postaciami.

Oczywiście qualcom ma czesto specialny tryb który daje dostęp do pamięci ale trzeba mieć loader (klucz) który czesto nie jest dostepny .

Pozatym bootloadery są blokowane secure bootem Konto superuser też blokują  lub nawet specjalnie konsola jest wyłączona.

Ogólnie coraz mniej da się zrobić.

Jeśli ten router ma osobną pamiec z oprogramowaniem do routera to jest szansa.

Z drugiej strony to producenci się zabezpieczają aby nikt nie grzebał i oprogramowanie nie ma jak wyciec.

To zrozumiałe ale problem jest jak nand padnie i taki router nie ma jak naprawić.  Producenci nie zakladają ,ze ktoś będzie naprawiał. Dlatego nowe routery będą coraz trudniejsze w naprawie.

W tym akurat wypadku nie pomogę nie miałem tego modelu.

Z czego co widzę to ten model raczej ma tylko jedną pamiec która służy zarówno do oprogramowania modemu jak również routera.

4

Niebrzmi to dobrze, problem w tym że router posiada WiFi 6E, ale tak naprawdę systemowo jest zablokowana sieć 6Ghz, plus tylko taki że jest bardzo szybki i stabilny. Natomiast z tym nowym G5 ULTRA MC8531.. Minus jest taki że to wersja HK więc żadnych aktualizacji nie dostanę. A plus że system jest dość mocno otwarty, nie potrzebuje żadnych skryptów, nie mogę ustawić tylko DNS, muszę to robić ręcznie na każdym urządzeniu. No i nie mam zdalnego dostępu z aplikacji gdziekolwiek jestem.

5 (edytowany przez Scenic 2026-06-12 21:14:06)

Z czego co widzę to router mc888a ma pamiec bga 63 i ram osobno więc można to odczytać tańszym programatorem Koszt podstawki bga 63 do programatora xgecu to koszt kolo 300zl .

To trzeba by mieć dawce sprzęt i masę czasu .
Chyba mało kto się w to bawi ,bo routery nie są aż takie drogie i chętnych na takie zabiegi jest bardzo mało osób.

Czy dałbym radę to zrobić dla siebie jakbym się uparł pewnie tak ale aby na tym zarobić to ciężko to widzę. Szczególnie, że nie ma skąd wziąć oprogramowania tylko z dawcy.

6 (edytowany przez Somee 2026-06-12 22:07:19)

A jak mogę uzyskać najlepszy zasięg w tej chwili trochę grzebałem z pasmami i z przekręcaniem routera. Prędkości nie są zadowalające między 370-500 Na G5 ULTRA MC8351. Chciałbym napomnieć że właśnie na tym MC888A ULTRA pół roku temu miałem między 650-900. Jakieś porady? Dodatkowe pasma agregują się tylko przy obciążeniu. Jednocześnie na LTE nawet 3 pasma wchodzą

https://drive.google.com/file/d/1aZlqK0 … p=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1EBgWUB … p=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1pbXqeq … p=drivesdk

7 (edytowany przez Scenic 2026-06-12 22:39:44)

Antena zewnętrzna? Jeśli nie ma on złącz ts9 to jedynie podpięcie się bezpośrednio zamiast anten wbudowanych.

Mam obecnie sam ale model nr5103e V1 zyxela.

8 (edytowany przez Somee 2026-06-17 17:18:51)

Scenic napisał/a:

Antena zewnętrzna? Jeśli nie ma on złącz ts9 to jedynie podpięcie się bezpośrednio zamiast anten wbudowanych.

Mam obecnie sam ale model nr5103e V1 zyxela.

Ten nowy G5 ULTRA ma złącza TS9 fabrycznie.
ZTE MC888A Ultra nie ma, ale on ma naprawdę dobre solidne anteny więc nie potrzebuje. W sumie byłem mega zadowolony z niego, ale zachciało mi się najmocniejszego na rynku smile W zasadzie to wystawiłem go na sprzedaż ale już kilka razy anulowałem. Chciałbym tylko żeby tą sieć 6Ghz miał. Ma zablokowane systemowo, ale no cóż skrypt chyba nie pozwala uruchomić a jak widać powyżej chyba nikt tego nie zdoła zrobić. To może ktoś poleci jakieś dobre anteny?

https://drive.google.com/file/d/1fh6phg … p=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1QwjB_E … p=drivesdk