Temat: ZTE MC888A ULTRA
Cześć wszystkim,
Po uśmierceniu forum bez-kabli.pl, eko.one.pl to chyba jedyne miejsce w polskiej sieci, gdzie można znaleźć ludzi z wiedzą niskopoziomową o modemach i routerach.
Trafił mi się trudny pacjent: ZYEMC888A Ultra (platforma Snapdragon X65). Sprzęt pochodzi z austriackiej dystrybucji A1 i siedzi na nim uciążliwy, zablokowany soft: BD_ATMC888AULTRAV1.0.0B26. Wersja B26 skutecznie uniemożliwia proste modyfikacje i zarządzenie pasmami.
Moim celem jest wykonanie pełnego debrandingu – sflashowanie go do czystej, oficjalnej wersji EU lub Nordic Open Market, aby w pełni otworzyć urządzenie.
Czy ktoś z Was zabezpieczył na dysku i mógłby się podzielić:
1. Sprawdzonym, bezpiecznym firmware dedykowanym stricte dla wariantu **MC888A Ultra** (z literą „A”, wersja X65)? Zależy mi na plikach, które nie uwalą NVRAM-u ani nie zrobią hard-bricka softem od zwykłego MC888 (X62).
2. Narzędziem **ZTE Terminal Technology Upgrade Framework** działającym pod te nowsze rewizje lub sprawdzonymi skryptami/konfiguracją pod Qualcomm QDLoader 9008 (tryb EDL)?
Dodatkowo, gdyby ktoś na forum bawił się już nowym flagowcem **ZTE G5 Ultra (MC8531)** ze Snapdragonem X75 (mam sztukę z Hongkongu bez aktualizacji OTA w Europie), chętnie wymienię się doświadczeniami w osobnym wątku, bo mam oba te urządzenia na stole.
Będę wdzięczny za wszelkie namiary na sprawdzone archiwa, linki (może być na PW) lub wskazówki, jak bezpiecznie podejść do tego softu B26 od A1.
Dzięki i pozdrawiam!