651

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

tu jest tez ciekawy projekt https://github.com/Telecominfraproject/wlan-ap ale nie udało mi się zbudować obrazu w którym ruszyło wifi. Tu jest nawet fork gl.inet https://github.com/gl-inet/wlan-ap-giovani. Wszystko na k5.4 zbudowane dookoła qsdk.

652

Śmiga wam ipv6 od orange/orange flex na tym routerze?
Zamowiłem go sobie w dobrej kasie. Słyszałem ze ipv6 lepsze prędkości pokazuje od ipv4.
Ktoś pokaże jeśli mu dziala jak ma skonfigurowane?

653

Nie lepsze, tylko minimalnie niższe pingi. Na tyle że w sumie nawet tego nie zaważysz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

654

thexerxis napisał/a:

Śmiga wam ipv6 od orange/orange flex na tym routerze?
Zamowiłem go sobie w dobrej kasie. Słyszałem ze ipv6 lepsze prędkości pokazuje od ipv4.
Ktoś pokaże jeśli mu dziala jak ma skonfigurowane?

Koledzy z forum cos tam testowali, a jak u wiecej niz jednej osoby sa takie kwiatki to moze byc cos na rzeczy
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 44#p332044

Jak wiadomo predkosci to rzecz zmienna i u kazdego moze byc inaczej.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

655

IPv6 moze działać tu i tam szybciej bo:
- mniej osób tego uzywa - DNSy i serwery mające ipv6 są mniej obciążone
- infrastruktura ipv6 jest zwykle nowsza
- jest sporo optymalizacji w IPv6 o ile twoje aplikacje z tego potrafią skorzystać
Ale różnice nie powinny być znaczące, bo prędkość radiowa się nie zmienia. No chyba, że coś straszliwie namieszane jest w sofcie.

656

jakubd napisał/a:

IPv6 moze działać tu i tam szybciej bo:
- mniej osób tego uzywa - DNSy i serwery mające ipv6 są mniej obciążone
- infrastruktura ipv6 jest zwykle nowsza
- jest sporo optymalizacji w IPv6 o ile twoje aplikacje z tego potrafią skorzystać
Ale różnice nie powinny być znaczące, bo prędkość radiowa się nie zmienia. No chyba, że coś straszliwie namieszane jest w sofcie.

Na fabrycznym sofcie nie ma zauważalnej różnicy między IPv6 a v4. Na sofcie IceG na IPv6 śmiga bardzo podobnie jak na fabrycznym - a na IPv4 ponad dwa razy wolniej. Mam bardzo podobne wyniki co bacz7. IPv6 sprawdzałem na Orange - ktoś jeszcze daje IPv6 na 5g? IPv4 sprawdzałem na Orange i t-mobile.

657

Na fork jest ipv4 nat i sprzętowe wspomaganie, procesor nie wskakuje na wysokie obroty, nss max widziałem 30%.
Co z tym usb, po podłączeniu czegokolwiek z prądem jedynie wywalają się porty usb modemu, ale działa na pcie.

658

zygzuso napisał/a:

Co z tym usb, po podłączeniu czegokolwiek z prądem jedynie wywalają się porty usb modemu, ale działa na pcie.

Port usb nie dziala na zadnym fw, ten port nie ma swojego zasilania. Producent nie uwzglednia tez portu usb na swojej stronie wiec pelni on jak dla mnie jakas funkcje diagnostyczna lub jest to fake.

Postaw kawę

659

Kaizen napisał/a:

Na fabrycznym sofcie nie ma zauważalnej różnicy między IPv6 a v4. Na sofcie IceG na IPv6 śmiga bardzo podobnie jak na fabrycznym - a na IPv4 ponad dwa razy wolniej. Mam bardzo podobne wyniki co bacz7. IPv6 sprawdzałem na Orange - ktoś jeszcze daje IPv6 na 5g? IPv4 sprawdzałem na Orange i t-mobile.

Najgorsze jest to ze na ten moment nie mam na to rozwiazania i trzeba by przeprowadzic jakies sledztwo wszak nie kazdy ma neta z Orange i troche slabo ze tak to teraz dziala.

Postaw kawę

660

4IceG, chciałbym cię uprzedzić, że niedługo może być spory problem jeśli kompilujesz swoje obrazy na Snapshot. Przygotowuję się przejście na kernel 6.18 dla ipq50x, i nastąpi to już niedługo, a na tym kernelu nie chcą się kompilować sterowniki quectel mhi. Pozwoliłem sobię napisać jako ostrzeżenie.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

661 (edytowany przez IceG 2026-06-06 17:28:46)

lukasz3134 napisał/a:

4IceG, chciałbym cię uprzedzić, że niedługo może być spory problem jeśli kompilujesz swoje obrazy na Snapshot. Przygotowuję się przejście na kernel 6.18 dla ipq50x, i nastąpi to już niedługo, a na tym kernelu nie chcą się kompilować sterowniki quectel mhi. Pozwoliłem sobię napisać jako ostrzeżenie.

Przeciez to bylo do przewidzenia ze tak sie stanie, wiec nie ma co tu robic afery. Mozna by napisac rozwoj / postep.

Bardziej mnie martwi czemu sa tak slabe predkosci na tych sterownikach dla IPv4 okolice 130 Mbps jak u siebie na Play testowalem (przy slabym sygnale) to zgroza.. pewnie jakbym przelaczyl na usb i uruchomil na usb 2.0 modem mialbym wiecej.. porazka straszna, wcale sie nie dziwie ze jest znikome zainteresowanie obrazem.

Testowalem stare sterowniki mhi_q i one powodowaly obciazenie cpu0 pod korek. Teraz dojdz co tutaj jest pomerdane i psuje cala radoche.

Na plus.. Dodali wsparcie dla uzytych w moim obrazie latek od ledow, wiec mocno prowizorycznie ale mogliby dodac oficjalnie router (nie czekajac na oficjalne dorobienie wsparcia dla diody wan, stery od modemu to jeszcze inny bajzel ale na usb by modem dzialal).

Postaw kawę

662

Myślę, że trzeba napisać na forum openwrt w temacie xunisona, a konkretnie do tego georgem83, on jest guru od ipq50xx, aby przygotował pr. Trzeba by mu napisać co działa, a co jest jeszcze do poprawy. No i aby to zaakceptowali, to trzeba by przełączyć modem w tryb usb żeby się nie bawić z tymi sterownikami mhi.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

663

+1 niech to poleci oficjalnie do openwrt żeby temat nie umarł

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

664

lukasz3134 napisał/a:

4IceG, chciałbym cię uprzedzić, że niedługo może być spory problem jeśli kompilujesz swoje obrazy na Snapshot. Przygotowuję się przejście na kernel 6.18 dla ipq50.

@lukasz3134 Możesz mi podać źródło tej informacji, ponieważ ten wątek https://github.com/openwrt/openwrt/issues/21030 nic ciekawego nie pokazuje.

Postaw kawę

665 (edytowany przez frutis 2026-06-07 16:17:43)

@IceG:
- https://github.com/openwrt/openwrt/pull … 4625977394
- https://github.com/openwrt/openwrt/pull … 4620290748
- https://github.com/openwrt/dwmac-ipq5018

666

Ok, dziękuję za info. Ciekawe co to z tego finalnie wyjdzie.
Szkoda że ten nieszczęsny co-procesor sieciowy tak zamknęli i się marnuje pod czystym OpenWrt.

No nic.. pozostaje czekać, niech Panowie działają.

Postaw kawę

667

No właśnie miałem napisać że rozmawiali o tym goście w PR-ach. Raz że będzie kernel 6.18 a dwa że zmieniają sterownik sieciowy.

668

Pytanie może głupie może mądre, ale czy to możliwe żeby ten modem zżerał aż połowę prędkości po wifi? Podłączyłem router 600/60 do WAN, zrobiłem wifi 5Ghz i miałem prędkość 270/60, a z routera vectry 550/60. Wgrałem najnoszwy ovbrać OpenWRT

669

nie mogę uruchomić sieci wifi na oryginalnym sofcie chinczyka, wgrywałem/resetowałem i nic. W ustawieniach niby jest włączony ale żadnej sieci (2.4 czy 5) nie ma.  Czy to jest powszechny problem z tym sprzętem? Chińczyk oczywiście twierdzi że coś źle wgrywam ;-)

670

Ja testuję od kilku tygodni tego D50 na chińskim openwrt z którym sprzęt fabrycznie przyszedł i wifi działa bez problemu. Generalnie całe urządzenie sprawuje się w porządku. Co prawda działa u mnie, w prostej konfiguracji, jako router zapewniający backupowe łącze LTE.
Maksymalnych możliwości modemu nie mam jak sprawdzić z uwagi na BTSa. Ale generalnie w tym samym punkcie nadawczo-odbiorczym osiąga lepsze wyniki niż mój poprzedni Netgear LBR20 Orbi.

671

g-grigor napisał/a:

Ja testuję od kilku tygodni tego D50 na chińskim openwrt z którym sprzęt fabrycznie przyszedł i wifi działa bez problemu. Generalnie całe urządzenie sprawuje się w porządku. Co prawda działa u mnie, w prostej konfiguracji, jako router zapewniający backupowe łącze LTE.
Maksymalnych możliwości modemu nie mam jak sprawdzić z uwagi na BTSa. Ale generalnie w tym samym punkcie nadawczo-odbiorczym osiąga lepsze wyniki niż mój poprzedni Netgear LBR20 Orbi.

Jestes moze w stanie zrobic screena jaki u Ciebie przyszedl firmware w tym xunisonie?
U mnie nosci dumny dopisek " OpenWrt 23.05-AliExpress ZEARTS Store "
https://i.imgur.com/fQtgWZO.png

IceG napisał/a:

Najgorsze jest to ze na ten moment nie mam na to rozwiazania i trzeba by przeprowadzic jakies sledztwo wszak nie kazdy ma neta z Orange i troche slabo ze tak to teraz dziala.

Pytanko do Ciebie IceG - czy jestes w stanie podeslac sam pliczek z podkreceniem tego procesora w routerze? Jestem ciekaw jak bedzie zachowywac sie chinski firmware z procem ustawionym na 1.3ghz

672

Ten plik jest tylko dostępny w czystym openwrt od 4IceG, lub gdy sam robisz obraz. Nie da się go "wgrać" od tak.

673

thexerxis napisał/a:

Jestes moze w stanie zrobic screena jaki u Ciebie przyszedl firmware w tym xunisonie?

Tak wygląda u mnie

System
Czas pracy:23d 7h 50m 24s
Czas lokalny:2026-06-09 16:13:25
Wersja kernela:5.4.213
Model:D50 5G
Architektura:ARMv8 Processor rev 4 (v8l)
Wersja firmware:OpenWrt 23.05

674

lukasz3134 napisał/a:

Ten plik jest tylko dostępny w czystym openwrt od 4IceG, lub gdy sam robisz obraz. Nie da się go "wgrać" od tak.

No nic, bede musial wgrac firmware od IceG i przetestowac te predkosci, martwi mnie ze duzo osob pisze ze osiaga gorsze predkosci niz ten oryginalny chinski soft

675 (edytowany przez nicefile 2026-06-09 17:59:39)

@IceG
Czy testowałeś może wydajność sieci

iperf3 --bidir -P 2 -t 60 -c server

jeśli w 'br-lan' dołączysz jedynie wan ?
U mnie na scr50axe okazało się ze port wan ma przepustowość większą o prawie 100% od portów na switchu
testowałem "pull/22381" i tak mi wyszło. W PR mój komentarz dotyczy SoC na standardowym zegarze.