1

Temat: Toto X5000R, światłowód T-Mobile i wolny WAN

Hej,

Przeprowadzam się właśnie i zmieniam łącze - mam światłowód t-mobile + ONT, podłączyłem toto X5000R i wyciągam niestety ledwie 400mbps z groszami. Włączone packet steering na wszystkich rdzeniach (bez tego jeszcze wolniej), hardware NAT offloading też. Jest szansa że coś jest jeszcze nie halo i dam radę wyciągnąć okolice 900mbps, czy to CPU nie wyrabia i bez wymiany sprzętu się nie obejdzie?

2

Odp: Toto X5000R, światłowód T-Mobile i wolny WAN

Używasz pppoe?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Może być ciężko.
Zaczął bym od podłączenia bezpośrednio pod ONT laptopa i sprawdzeniu szybkości.
Jak będzie OK. To tego TOTO bym przywrócił do oryginalnego firmwaru i sprawdził na nim jakie są szybkości.
Ogólnie OpenWRT lubi szybkie routery (procesory). Jak nie działają na nim offloading to tylko szybszy router

4

Cezary napisał/a:

Używasz pppoe?

Tak, plus software vlan.

5

To raczej ciężko będzie.

6

A jaki sprzęt pod to łącze + openWRT jest godny polecenia? Flint 2 da radę?

7

Nie mam takiego typu łącza żeby odpowiedzieć na to pytanie. Zobacz https://forum.openwrt.org/t/minimum-har … ion/184365 lub poczekaj, może ktoś używa szybkiego łącza z pppoe i powie czego używa.

8

Dziękuję.

To wstępnie nie wygląda zachęcająco hmm
https://forum.gl-inet.com/t/flint-2-onl … ps/57230/7

9

Tak sobie myślę... mam od dawna nie używane HTPC z 8GB RAM i Intel Celeron J4105 @ 4x 2.5GHz - dokupię sieciówkę na USB 3, wrzucę openWRT i odpalę NextCloud w dockerze - akurat oszczędność na miesięcznej opłacie za VPS powinna mi za prąd zwrócić.

Jak się akutalizuje buildy x86 EXT4? Czy lepiej squashfs?

10

Jak wolisz, nie wiem czy tu jest sens żeby mieć pierwotna wersję systemu na dysku, chyba że się boisz że tak namieszasz ze system nie wstanie.

11 (edytowany przez ovax 2026-06-02 13:48:41)

kidyś miałem x5000r. normalnie sobie radzi przy pppoe z gigabitem. co masz dodatkowo doinstalowane? vlany też używałem
Po wifi było w okolichach tych 400, procek nie ma wsparcia wed więc wygląda na to że nie uruchomiłeś hw nat i to samo masz na kablu. pewnie to max dla tego cpu

12

Zasadniczo nic nie mam zainstalowane, jedynie DNS over https + webapp do tego. W piątek będę tam z notebookiem i sprawdzę, ile wyciągam po kablu.

13

czyli podałeś wcześniej predkości wifi?
na rynku jest sporo routerow na MT7981 z wifi6. do kupinia nawet za 80zl na olx
praktycznie każdy bez hw offload i wed robi 1.2gbps oczywiscie bez p2p

14

dijxie napisał/a:

Hej,
Przeprowadzam się właśnie i zmieniam łącze - mam światłowód t-mobile + ONT, podłączyłem toto X5000R i wyciągam niestety ledwie 400mbps z groszami. Włączone packet steering na wszystkich rdzeniach (bez tego jeszcze wolniej), hardware NAT offloading też. Jest szansa że coś jest jeszcze nie halo i dam radę wyciągnąć okolice 900mbps, czy to CPU nie wyrabia i bez wymiany sprzętu się nie obejdzie?

Myślę że masz coś spitolone w konfiguracji/ bo mam router w identycznej konfiguracji sprzętowej i 600Mbps wyciąga przy PPPoE/Orange wyciąga w locie, nie generując żadnego obciążenia (Xiaomi 3G), oczywiście z włączonym  flow_offloading 

# uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=1
    # uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw=1 #(dla niektórych Mediateków)
    # uci commit firewall

.

15

ovax napisał/a:

czyli podałeś wcześniej predkości wifi?
na rynku jest sporo routerow na MT7981 z wifi6. do kupinia nawet za 80zl na olx
praktycznie każdy bez hw offload i wed robi 1.2gbps oczywiscie bez p2p

Tak, podawałem prędokości wifi. Dziś dotarłem z notebookiem i tak:
- po kablu speedtestem wyciągam swoje 900mbps
- iperf3 odpalony jako serwer na routerze + klient wifi iperf3 daje jakieś 760mbps, notebook tuż obok toto.

Wniosek chyba jest taki, że wifi na totolink nie do końca daje radę, zwłaszcza gdy jednocześnie jest duży ruch pppoe. Czyli toto mogę zostawić jako router z wyłączonym wifi i wstawić jakiegoś AP obok - albo zmienić router. Mówisz, że MT7981/Filogic 820 da radę? Możesz zarzucić jakimiś przykładowymi urządzeniami z tym chipsetem, które uważasz za szczególnie warte uwagi?

16

jarek7714 napisał/a:

Myślę że masz coś spitolone w konfiguracji/ bo mam router w identycznej konfiguracji sprzętowej i 600Mbps wyciąga przy PPPoE/Orange wyciąga w locie, nie generując żadnego obciążenia (Xiaomi 3G), oczywiście z włączonym  flow_offloading 

# uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=1
    # uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw=1 #(dla niektórych Mediateków)
    # uci commit firewall

.

root@gw:~# uci get firewall.@defaults[0].flow_offloading
1

hardware flow offloading jest włączony, przynajmniej tak raportuje uci i luci - router również zachowuje te ustawienia po reboocie.
Na flow_offloading_hw nie reaguje, w sensie po zapisaniu get zwraca nic.
Natomiast czy on naprawdę działa, to nie wiem, bo jak przełączę na software flow offloading, to mam takie same wyniki. Spróbuję się podnieść do 25 i zobaczyć, bo jestem ciągle na 24.