1 (edytowany przez slimax 2026-06-01 13:33:10)

Temat: Kompilacja OpenWrt pod RK3066 (MK808 tv box)

Witam,
próbuję pierwszy raz swoich sił z kompilowaniem... smile

Wybieram:
Target System: Arm SystemReady (EFI) compliant => no i to EFI chyba jest problemem ?
Target Profile: 32-bit (armv7) machines

Po co to robię:
mam dwa takie tv boxy które potrzebuję zamienić na proste routerki (adapter LAN) rndis + ftp

Uruchomiłem picuntu i fajnie tylko nie ma opcji rndis, brak modułów w kernelu

Wgrywam linuxroot.img na partycje recovery i się uruchamia, zainstalowalem ftpa i pracuje na ile adapter LEN pozwala, generalnie do moich celów wystarcza.

----------------------------
Wsparcie dla rockchip armv7:
https://downloads.openwrt.org/releases/ … msr/armv7/
Ale nie bardzo wiem czy mogę któryś z tych plików wgrać jako partycje recovery ?

Da się to jakoś ogarnąć kompilując + moduły rndis?

2

Odp: Kompilacja OpenWrt pod RK3066 (MK808 tv box)

To jest generyczny ARMv7, a strzelam że twoje pudełko ma jakiś flash, jakieś gpio, układ do ethernetu itd. Na początek to w ogóle uruchom w ramie initramfs i zobacz czy i jak chodzi. Jakiś bootloader pewnie tam masz, zobacz czy możesz nim załadować obraz do pamięci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez slimax 2026-06-01 16:53:26)

Probuje też budowac picuntu wg. tego opisu:

https://github.com/SpatariuMihail/mk808Ubuntu14build

Tylko nie wiem gdzie i jak dodać moduły w takim przypadku.

analogicznie jak to:
echo "bcm40181" >> /etc/modules
?

próbowałem zainstalować dla wersji ubuntu 14:
depmod: ERROR: could not open directory /lib/modules/4.4.0-142-generic: No such file or directory
ale nie ma wersji dla arma sad

Jest bootloader i on po wciśnieciu przycisku reset przy uruchamianiu => ładuje recovery.img z partycji recovery jako wlasnie initramfs.

Wrzucilem openwrt 23.05 initramfs.bin jako recovery.img, jako recovery.bin ale nic nie startuje, ani ekran ani dioda na tym boxie.

"Reszta" systemu jest ładowana z karty microSD, w przypadku jak initramfs zadziala.

4

Nie znam tego projektu. Zapewne gdzies tam jest konfig kernela , więc go znajdź i włącz moduł żeby się kompilował.

Serial podłącz, bo to że dioda się nie swieci to może być normalne, bo to generyczny obraz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.