626

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

Johny_T napisał/a:
Cezary napisał/a:

Takie neonowe...

I "za piniendze". A ty, Rafale, robisz jak ta pewna słynna królewna " za darmochę, bez pieniędzy, przez to wpędza nas do nędzy ". Nie wiem jak do Sagemcoma, ale Sopek do aw1000 też takie płatne i oczoj...hm...bne obrazy tworzy.

Upraszczając - licencja nie zabrania sprzedawania tego. Chodzi zaś o wygląd tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

627

Zabraniać nie zabrania, zostaje pewien niesmak, że w płatnym sofcie są darmowe pakiety niejakiego Cezarego i Rafała. No chyba, że o czymś nie wiem.

628

Ten Sopek jest na zaawansowanym stadium jeśli chodzi o tego Xunisona. Nawet ma działające NSS z tego co widziałem, ale oczywiście wiedzą się nie podzieli znając życie. Robi też obraz już pod Sagemcom Fast 5866T.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

629

lukasz3134 napisał/a:

...ale oczywiście wiedzą się nie podzieli...

O to to to... cieeepło cieplej. A do Sagemcoma już zrobił. Nawet podobno do aw1000 z działającą telefonią zrobił. Niestety... kasabubu " is a must ".

630

Johny_T napisał/a:

Zabraniać nie zabrania, zostaje pewien niesmak, że w płatnym sofcie są darmowe pakiety niejakiego Cezarego i Rafała. No chyba, że o czymś nie wiem.

Mi sie wydawalo ze to powinno wygladac tak jak z Bambu Lab czyli uzywasz otwartego oprogramowania to uhonoruj je dalej, popraw, dodaj funkcjonalnosc ale udostepnij znow, a nie wez i mow ze to praca wlasna.. to chyba przypomina dzialania ekipy ROOTer gdzie oni tez robia dedykowany soft za kase.

Z tego co przegladalem na szybko Ali to pakiety z eko one sie przewijaja w tych preinstalowanych forkach w routerach z OpenWrt, takze sie nie ma co dziwic na egzotyczne zdjecia z uzywania pakietow.

lukasz3134 napisał/a:

Ten Sopek jest na zaawansowanym stadium jeśli chodzi o tego Xunisona. Nawet ma działające NSS z tego co widziałem, ale oczywiście wiedzą się nie podzieli znając życie. Robi też obraz już pod Sagemcom Fast 5866T.

Taka ciekawostka z sieci niestety na kernelu 5.4 o ile dobrze pamietam
https://github.com/Wallystech/openwrt_DR5018

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

631 (edytowany przez lukasz3134 2026-05-30 11:50:00)

W ogóle to gadałem z tym gościem przed chwilą na telegramie, na Xunisonie nie działa mu wifi a NSS ma już na 6.12. A jak kupujesz od niego obraz, to nie dostajesz gotowego pliku do wgrania, tylko przesyła ci jakiś skrypt przez który pobiera się obraz i wgrywa na router, bo pytałem go o tego Sagemcoma.

EDIT: Ha, teraz zauważyłem, bo koleś wysłał mi filmik gdzie robi speedtest i ma odpalonego h-top. Z tym jego NSS to lipa. Zużycie procka podchodzi mu pod 90 procent. Z NSS to nie może miec miejsca, czyli to prawda że nikt nie ma działającego NSS na ipq5018.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

632

No tak to działa. Malezja i reszta Azji czerpie garściami za friko, ale co niektórzy zwietrzyli biznes i " płać, dostaniesz tokena ". Pewnie są bezwzględnie inteligentni jak dr Plama z Hydrozagadki.

633

lukasz3134 napisał/a:

EDIT: Ha, teraz zauważyłem, bo koleś wysłał mi filmik gdzie robi speedtest i ma odpalonego h-top. Z tym jego NSS to lipa. Zużycie procka podchodzi mu pod 90 procent. Z NSS to nie może miec miejsca, czyli to prawda że nikt nie ma działającego NSS na ipq5018.

Podeslalem wyzej link do innego routera ale na tej platformie, tylko ze wlasnie na starszym kernelu, fajnie by bylo jakby chcieli przejsc na wyzsze wersje i wtedy ich sledzic.

Postaw kawę

634

No własnie, nawet Qosmio nie chce się z tym bawić, a teraz gdzieś zniknął. Jego repo od NSS nieaktualizowane od 2 miesięcy... No cóż, QSDK pod ipq5018 siedzi na 5.4 właśnie i się nic na to nie poradzi.

635

Johny_T napisał/a:

No tak to działa. Malezja i reszta Azji czerpie garściami za friko, ale co niektórzy zwietrzyli biznes i " płać, dostaniesz tokena ". Pewnie są bezwzględnie inteligentni jak dr Plama z Hydrozagadki.

No niestety troche to slabe, niby otwarte oprogramowanie ale otwartosc dziala tylko w jedna strone. Pamietam ile bylo gadane ws tego skryptu do optymalizacji aw1000, pokazać pokazali jakie to predkosci wyciagaja, jaki rozklad obciazenia byl na rdzenie, ale kiedy padlo aby udostepnic to.. bylo ze to testowe, jeszcze nie gotowe, moze pozniej..

Postaw kawę

636

IceG przegladalem sobie troche Twojego githuba. Rzucila mi sie w oczy jedna ciekawa rzecz https://i.imgur.com/xiE0C2G.png mianowicie chodzi mi o to OC ipq5018 do 1.3ghz. Masz to domyslnie wgrane do swojego obrazu openwrt dla xunisona d50?
Drugie pytanie wyglada tak, jak myslisz jestes w stanie dodac wsparcie dla modemu RM520N-GL? Bo zgaduje ze nawet jesli wymienie modul modemu to openwrt go nie wczyta?
Pozdrawiam

637

thexerxis napisał/a:

IceG przegladalem sobie troche Twojego githuba. Rzucila mi sie w oczy jedna ciekawa rzecz https://i.imgur.com/xiE0C2G.png mianowicie chodzi mi o to OC ipq5018 do 1.3ghz. Masz to domyslnie wgrane do swojego obrazu openwrt dla xunisona d50?
Drugie pytanie wyglada tak, jak myslisz jestes w stanie dodac wsparcie dla modemu RM520N-GL? Bo zgaduje ze nawet jesli wymienie modul modemu to openwrt go nie wczyta?
Pozdrawiam

Odpowiadajac na pytania:
1) Tak, domyslnie jest to w obrazie.
2) Przez co rozumiesz dodanie wsparcia dla modemu RM520N-GL? Moge dodac latke aby przedstawial sie "ladniej w systemie", a dalej nie wiem co chcesz uzyskac. Jest problem z generycznymi sterownikami w OpenWrt dla mhi i nie potrafia poprawnie wzbudzic modemu, wiec uzytkownik jest skazany na pakiety Quectela.

Na ten moment walcze aby przygotowac nowa kompilacje (jeden pakiet nie chce mi dzialac tak jak powinien) jak gdzies znajde u siebie na dysku latke dla RM520N to ja tez dodam.

Postaw kawę

638

IceG napisał/a:
thexerxis napisał/a:

Pozdrawiam

Odpowiadajac na pytania:
1) Tak, domyslnie jest to w obrazie.
2) Przez co rozumiesz dodanie wsparcia dla modemu RM520N-GL? Moge dodac latke aby przedstawial sie "ladniej w systemie", a dalej nie wiem co chcesz uzyskac. Jest problem z generycznymi sterownikami w OpenWrt dla mhi i nie potrafia poprawnie wzbudzic modemu, wiec uzytkownik jest skazany na pakiety Quectela.

Na ten moment walcze aby przygotowac nowa kompilacje (jeden pakiet nie chce mi dzialac tak jak powinien) jak gdzies znajde u siebie na dysku latke dla RM520N to ja tez dodam.

(1) Super, jesli jest podkrecony to swietnie, slyszalem ze potrafi sie troche przydlawic, moze to podkrecenie rozwiazuje problem. A gdyby tak dodac jeszcze w obudowe jakis wiekszy radiator na procka + jakis maly cichy wentylator uda sie go jeszcze cos pokrecic czy to juz jest totalne maksimum?
(2) Nie chodzi mi o to zeby ladnie wygladal w menu, a chodzi mi dokladnie o to ze biore rozbieram xunisona d50 wypinam z niego modem ktory sie tam znajduje tj. rm500q-ae (sdx55) kupuje do niego nowszy RM520N-GL (sdx62) i wpinam po czym zamykam calosc i wlaczam router.
Rozumiem ze po dodaniu przez Ciebie latki do RM520N - bedzie to tak jak napisal wypinam stary wpinam nowy i bedzie dzialac?
Czy jednak cos musze dogrywac do nowego modulu modemu?

639

thexerxis napisał/a:

(1) Super, jesli jest podkrecony to swietnie, slyszalem ze potrafi sie troche przydlawic, moze to podkrecenie rozwiazuje problem. A gdyby tak dodac jeszcze w obudowe jakis wiekszy radiator na procka + jakis maly cichy wentylator uda sie go jeszcze cos pokrecic czy to juz jest totalne maksimum?
(2) Nie chodzi mi o to zeby ladnie wygladal w menu, a chodzi mi dokladnie o to ze biore rozbieram xunisona d50 wypinam z niego modem ktory sie tam znajduje tj. rm500q-ae (sdx55) kupuje do niego nowszy RM520N-GL (sdx62) i wpinam po czym zamykam calosc i wlaczam router.
Rozumiem ze po dodaniu przez Ciebie latki do RM520N - bedzie to tak jak napisal wypinam stary wpinam nowy i bedzie dzialac?

1. Dalej bym nie podkrecal bo sprzet juz sie grzeje, wiec nie ma co ryzykowac.
2. Nie to mialem na mysli, to nie jest latka "upiekszajaca" w menu, ma ulatwic rozpoznanie modemu w systemie. Potem tylko przekladamy i konfigurujemy (modem domyslnie pracuje na usb, a chcemy miec zaiste pcie). Pytanie czy jest sens wymieniac tu modem? ten co jest domyslne w polskich realiach przeciez dobrze sobie radzi (nowszy jest troche chlodniejszy, ale w tej kasie nie ma co marudzic).

Postaw kawę

640

IceG napisał/a:
thexerxis napisał/a:

1. Dalej bym nie podkrecal bo sprzet juz sie grzeje, wiec nie ma co ryzykowac.
2. Nie to mialem na mysli, to nie jest latka "upiekszajaca" w menu, ma ulatwic rozpoznanie modemu w systemie. Potem tylko przekladamy i konfigurujemy (modem domyslnie pracuje na usb, a chcemy miec zaiste pcie). Pytanie czy jest sens wymieniac tu modem? ten co jest domyslne w polskich realiach przeciez dobrze sobie radzi (nowszy jest troche chlodniejszy, ale w tej kasie nie ma co marudzic).

Moze i faktycznie nie ma sensu zmieniac tego modulu modemu, ale juz na np rm521f (sdx65) ktory ma totalnie lepsza agregacje pasm lte i 5g chyba tak. Fakt nie jest to tanie, ae gdyby kiedys gdzies pojeawila sie jakas fajna oferta czy to do modemu rm520n czy rm521f to czemu nie.
Powiedz mi prosze w takim razie. Wkladam nowy modem i konfiguruje juz modem w samym routerze z panelu? Czy musze dograc mu jakies pakiety?

641

Czy ty czasami nie wybrałeś sobie zbyt słabej platfomy na takie zabawy? ipq50xx to ślepa uliczka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

642

thexerxis napisał/a:

Moze i faktycznie nie ma sensu zmieniac tego modulu modemu, ale juz na np rm521f (sdx65) ktory ma totalnie lepsza agregacje pasm lte i 5g chyba tak. Fakt nie jest to tanie, ae gdyby kiedys gdzies pojeawila sie jakas fajna oferta czy to do modemu rm520n czy rm521f to czemu nie.
Powiedz mi prosze w takim razie. Wkladam nowy modem i konfiguruje juz modem w samym routerze z panelu? Czy musze dograc mu jakies pakiety?

Ten router jest po taniosci, jego cena to w zasadzie koszt modemu Quectela, a tu jest jeszcze router z portami lan i wi-fi. W tych monetach nie ma co wymagac super wydajnosci i bajerow.

Nie odpowiem na pytanie ws. modemu bo do tego potrzebuje szklanej kuli. Moj obraz jest okrojony aby pakiety od modemow nie powodowaly konfliktow, tak aby dzialal poprawnie zamontowany modem. Bedzie inny modem, bedziemy sie martwic czego modem wymaga.

Postaw kawę

643

mvincm napisał/a:

Super! Czekam z niecierpliwością! Wgrywam, testuje i na strych jako backup wan. Dzięki

Opublikowalem nowy obraz.

Z tego co widzialem to zaleznosci dla zerotier sa juz poprawne (ip-full | ip-tiny).

Postaw kawę