601 (edytowany przez MiG25 2026-05-20 08:04:37)

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

Dobry kabel cat 5e bez problemu ma się spinać na 1Gbps ( 1000Mbps) , czy cat 5 na 35m będzie też tyle miał.... (generalnie cat5 jest właśnie do prędkości 100Mbps).
Zobacz przede wszystkim , z jaką prędkością się urządzenia spinają ( czy jest to 1Gbps czy 100Mbps ) , i czy jest to stabilne ( np. za pół dnia prędkość 1Gbps zmieni się na 100Mbps).

602 (edytowany przez g-grigor 2026-05-20 11:59:56)

Nie zepnie się na 1Gbps bo wykorzystuje tylko 2 pary dlatego ten kabel jest 100Mbps. Dziwne jest to, że jak robię testy zasobów dostępnych po Lan to na tym kablu osiągam maxymalne prędkości.
LAN SMB/FTP --------------------problematyczny kabel -------------------- Exigo D50 ----------LAN SMB/FTP klient (idzie 100/100Mbps)
komputer--------------------problematyczny kabel -------------------- Exigo D50 ---- internet LTE (idzie 10/30Mbps)

Jak wymienię Exigo D50 na Orbi to nie ma problemów na tym kablu z prędkością internetu i idzie max ile potrafi wyciągnąć LBR20 Orbi.
Dlatego zastanawiam się czy Exigo D50 w trakcie transmisji LTE nie sieje jakichś zakłóceń które interferują w tym problematycznym kabelku.
Chyba kupię nowy ekranowany/zewnętrzny i sprawdzę.
BTW Jakiego producenta kabli LAN polecacie? Tak żebym nie kupił miedziowanej chińszczyzny.

603 (edytowany przez mvincm 2026-05-20 16:32:30)

Polecam Lanberg seria Fluke passed (czyste Cu) np. Kod producenta: PCU6-10CU-0500-BK

604

Kupię testowo takiego zewnętrznego Lanberga KAT.6 F/UTP. Zobaczymy czy to była wina połączenia nieekranowanej skrętki + Exigo D50.

605 (edytowany przez spamsool 2026-05-21 09:43:08)

IceG napisał/a:

Zrobiłem aktualizację repozytorium, jak nic nie pomerdałem to pakiet luci-app-zerotier powinien być do zainstalowania po dodaniu mojego repo Modem-extras-apk.

Wielkie dzięki za info o Twoim repo, sprawdziłem i są tam same perełki. Tyle lat używam LuCi i o nim nie wiedziałem, myślałem że tam jest tylko paczka do GSM (po nazwie repo tak założyłem z góry), a tam takie skarby...

606

spamsool napisał/a:

Wielkie dzięki za info o Twoim repo, sprawdziłem i są tam same perełki. Tyle lat używam LuCi i o nim nie wiedziałem, myślałem że tam jest tylko paczka do GSM (po nazwie repo tak założyłem z góry), a tam takie skarby...

A prosze, milego uzywania. Na starcie moje repo rzeczywiscie dotyczylo tylko pakietow modemowych, a teraz to taki miks tego czego mi brakowalo w Lucynie, czego sam uzywam plus jakies pakiety zasugerowane przez uzytkownikow.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

607 (edytowany przez IceG 2026-05-24 15:21:58)

Eloo,
Zrobiłem i udostępniłem nowy obraz. Dorzuciłem pakiet luci-app-parentalcontrol (chyba już zapomniany) i moje repo.

Edit:
OK, obrazy działają.

Postaw kawę

608

A wiesz co może być nie tak bo po aktualizacji przestał działać easyconfig-transfer…

609

Jimmy napisał/a:

A wiesz co może być nie tak bo po aktualizacji przestał działać easyconfig-transfer…

Aktualizacje robiles z zachowaniem ustawien czy nie? Sprawdz czy sie nie zmienil interfejs w konfiguracji pakietu.

Postaw kawę

610

Robiłem z zachowaniem ustawień, interfejs internetowy do monitoringu internetu to modem i taki mam w sekcji network,

init.d wygląda tak

root@Xunison:~# /etc/init.d/ boot bootcount
led log
cpu-perf
modem_led
cron dbus
ly_new_sms network
dnsmasq
odhcpd
done
openssl
dropbear
packet_steering
firewall
parentalcontrol
fstab
pcie mhi
gpio switch
qfirehose
sysctl sysfixtime sysfsutils sysntpd system ubihealthd ucitrack
radius rpcd rssileds sms_tool_calllogd sysctl sysfixtime sysfsutils sysntpd system ubihealthd ucitrack
urngd usbmode wifihistory wpad wsdd2
uhttpd umount urandom_ seed urngd usbmode wifihistory wpad wsdd2

611

Jimmy napisał/a:

Robiłem z zachowaniem ustawień, interfejs internetowy do monitoringu internetu to modem i taki mam w sekcji network,

Pytanie co oznacza ze przestal dzialac? nie ma kompletnie danych? nie ma wykresow?

Z moich obserwacji pakiet się wyklada kiedy jest problem z plikiem json od statystyk, zmieniona jest nazwa, uszkodzila sie struktura json. Ja przy kazdej aktualizacji eksportuje sobie plik statystyk i pozniej wczytuje plik jak system wstanie.

Postaw kawę

612 (edytowany przez Jimmy 2026-05-26 13:09:25)

nie wyświetla żadnych danych, po usunięciu pliku /tmp/easyconfig_statistics.json i restartu usługi przez przeglądarkę plik się nie utwarza. jak mogę sprawdzić co jest nie tak....?
edit.
ok udało się uruchomić - wystarczyło kliknąć Reset data... tyle ze teraz starych danych nie mam.. bo jak robię zamoane pliku json to znowu nic nie wyświetla...

613

Jimmy napisał/a:

nie wyświetla żadnych danych, po usunięciu pliku /tmp/easyconfig_statistics.json i restartu usługi przez przeglądarkę plik się nie utwarza. jak mogę sprawdzić co jest nie tak....?
edit.
ok udało się uruchomić - wystarczyło kliknąć Reset data... tyle ze teraz starych danych nie mam.. bo jak robię zamoane pliku json to znowu nic nie wyświetla...

Jak nie pokazuje nic to zapewne struktura json sie popsula w pliku statystyk i nie potrafi tego juz odczytac, musi byc zapisywany nowy plik.

Postaw kawę

614

@IceG czy gdzieś są patche/źródła używane do budowy Twoich obrazów? czy PR na githubie do openwrt? chciałem spróbować zbudować obraz z customową konfiguracją pod siebie

615

urban napisał/a:

@IceG czy gdzieś są patche/źródła używane do budowy Twoich obrazów? czy PR na githubie do openwrt? chciałem spróbować zbudować obraz z customową konfiguracją pod siebie

Przeciez wszystko jest

https://github.com/4IceG/openwrt/tree/i … unison-d50

https://github.com/georgemoussalem/openwrt/pull/1

Postaw kawę

616

IceG napisał/a:
urban napisał/a:

Przeciez wszystko jest

https://github.com/4IceG/openwrt/tree/i … unison-d50

https://github.com/georgemoussalem/openwrt/pull/1

super, dzięki! patrzyłem na https://github.com/4IceG/Xunison-Exigo-Hub-D50-5G i nie znalazłem, nie wiedziałem, że są w innym repo

617

Cześć, kupiłem włanie ten modem i mam pytanie czy trudno jest wgrać obraz na niego? Jestem kompletnie zielony w tym temacie. Mieszkam na wsi, do BTS mam z 500m i chciałbym wycisnąć maksa z tego modemu. Czy jest jakaś instrukcja, jak to bezpiecznie zrobić? Czy lepiej będze wysłać taki modem do speca?

618

Dzonzi napisał/a:

Cześć, kupiłem włanie ten modem i mam pytanie czy trudno jest wgrać obraz na niego? Jestem kompletnie zielony w tym temacie. Mieszkam na wsi, do BTS mam z 500m i chciałbym wycisnąć maksa z tego modemu. Czy jest jakaś instrukcja, jak to bezpiecznie zrobić? Czy lepiej będze wysłać taki modem do speca?

Czesc,
Procedura wgrywania jest banalna, obejdzie sie bez speca. Kwestia dalszych krokow czy miales kontakt z OpenWrt i wiesz co pozniej nalezy ustawic, co chcesz uzyskac.

Instalacja oprogramowania / Procedura przywracania

1. Wyłącz zasilanie
2. Naciśnij i przytrzymaj przycisk reset (z tyłu routera)
3. Włącz zasilanie (nie zwalniaj przycisku reset, dioda "Internet" (na froncie) powinna zostać włączona po 10 sekundach)
4. Ustaw adres IP komputera na 192.168.1.2, maskę podsieci 255.255.255.0, bramę 192.168.1.1
5. Otwórz przeglądarkę na komputerze i wpisz adres 192.168.1.254 (czyli mamy http://192.168.1.254)
6. Wybierz plik oprogramowania (factory)
7. Kliknij raz przycisk aktualizacji i poczekaj, aż router się zrestartuje

https://camo.githubusercontent.com/a714bb6f5eb26ac6c13b00df17dea20ceae42b60695bc393b13bea953c5fbe97/68747470733a2f2f666f72756d2e6f70656e7772742e6f72672f75706c6f6164732f64656661756c742f6f726967696e616c2f33582f642f392f643932613136363065343633653362393361396335333135383435366139666131623335393963652e706e67

Postaw kawę

619

IceG napisał/a:

Eloo,
Zrobiłem i udostępniłem nowy obraz. Dorzuciłem pakiet luci-app-parentalcontrol (chyba już zapomniany) i moje repo.

Dzięki. Zainstalowałem sysupgrade.

Niby jest ip-full a jak chcę zainstalować zerotier:
Szczegóły pakietu zerotier
Wersja: 1.16.0-r2
Rozmiar: ~451.57 KiB skompresowane
Zależności:
ip Niedostępne

Zadziałało
apk add zerotier --allow-untrusted --force-broken
apk add luci-app-zerotier --allow-untrusted --force-broken

620

W weekend bedzie nowy obraz:

• zmienie ta zaleznosc dla zerotier na (ip-full)

• poleca aktualizacje moich pakietow

• dodam nowe jezyki

P.S.

Kaizen napisał/a:

Zadziałało
apk add zerotier --allow-untrusted --force-broken
apk add luci-app-zerotier --allow-untrusted --force-broken

Z poziomu Lucyny tez mozna bylo wykonac instalacje.

Postaw kawę

621

Super! Czekam z niecierpliwością! Wgrywam, testuje i na strych jako backup wan. Dzięki

622

Dopiero co pisalem "o tym" w innym temacie

https://forum.openwrt.org/uploads/default/original/3X/7/4/74eddc8c7bcaf992d7120758ad06bffcabd2b77e.jpeg

https://forum.openwrt.org/uploads/default/original/3X/d/7/d74c25cf445a0bcfb5dd971b2160c777c4394b3b.jpeg

az mi sie normalnie odechcialo na momencie robic pakiety / obrazy.

Postaw kawę

623

Takie neonowe...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

624

Cezary napisał/a:

Takie neonowe...

I "za piniendze". A ty, Rafale, robisz jak ta pewna słynna królewna " za darmochę, bez pieniędzy, przez to wpędza nas do nędzy ". Nie wiem jak do Sagemcoma, ale Sopek do aw1000 też takie płatne i oczoj...hm...bne obrazy tworzy.

625

Johny_T napisał/a:
Cezary napisał/a:

Takie neonowe...

I "za piniendze". A ty, Rafale, robisz jak ta pewna słynna królewna " za darmochę, bez pieniędzy, przez to wpędza nas do nędzy ". Nie wiem jak do Sagemcoma, ale Sopek do aw1000 też takie płatne i oczoj...hm...bne obrazy tworzy.

Dzieki za dobre slowo, moze jest jeszcze jakas nadzieja dla ludzkosci i troche sie ludzie opamietaja z tym wszystko wszedzie si, bo robiac tak dalej bede sie bal zalogowac na router.

Postaw kawę