1 (edytowany przez Cezary 2026-05-30 07:21:29)

Temat: luci-app-trafficctl

https://raw.githubusercontent.com/YusDyr/luci-app-trafficctl/refs/heads/main/docs/img/speed-graph-dark.gif

Wczoraj pojawiała się informacja o nowym pakiecie dla luci: https://forum.openwrt.org/t/luci-app-tr … bot/250531

Funkcje
- Monitorowanie w czasie rzeczywistym — podgląd wykorzystania pasma na żywo dla każdego urządzenia z interaktywnymi wykresami wyskakującymi (pobieranie + wysyłanie, wypełnienie gradientowe, krzyżyk kursora, zakres min/max).
- Blokada Internetu — reguły odrzucania ruchu warstwy 3 dla każdego urządzenia; natychmiast zrywa istniejące połączenia, śledzone są statystyki liczników.
- Blokowanie MAC Wi-Fi — oparte na hostapd_cli, rozłącza tylko wybranego klienta (bez restartu Wi-Fi, pozostali klienci pozostają połączeni), działa na wszystkich pasmach/radiach (2.4/5/6 GHz).
- Ogranicznik prędkości (policer) — oparty na nftables lub iptables, odrzuca pakiety powyżej ustawionego limitu, działa natychmiastowo.
- Kształtowanie ruchu (queue) — klasy tc/HTB z kolejkami fq_codel, nadmiarowy ruch jest kolejkowany dla płynniejszego transferu.
- Wykrywanie interfejsu — pokazuje pasmo Wi-Fi (2.4G/5G/6G) albo nazwę portu LAN (lan2/lan3/lan4).
- Bot Telegram — zdalne sterowanie z telefonu: lista /devices z przyciskami akcji inline, blokowanie/odblokowanie, limity prędkości, kształtowanie ruchu, konfigurowalne powiadomienia o nowych urządzeniach z 17 zmiennymi szablonu.
- Wykrywanie nowych urządzeń — ARP + dzierżawy DHCP + lista stacji Wi-Fi; natychmiastowy trigger hotplug DHCP dla niemal natychmiastowych alertów Telegram.
- Rejestrowanie aktywności — wszystkie działania są logowane wraz z czasem, źródłem, nazwą użytkownika i sposobem wywołania (LuCI/Telegram/CLI).
- Trwałość konfiguracji — reguły kształtowania ruchu, blokowania i limitowania prędkości są przywracane po restarcie systemu przez mechanizm hotplug.

Info na forum OpenWrt: https://forum.openwrt.org/t/luci-app-tr … bot/250531

Github z pakietami: https://github.com/YusDyr/luci-app-trafficctl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: luci-app-trafficctl

apk add luci-app-trafficctl_1.5.0-r1_noarch.apk
ERROR: luci-app-trafficctl_1.5.0-r1_noarch.apk: UNTRUSTED signature

3

I teraz życzył bym sobie żebyś przeczytał faq na górze tej strony jak się instaluje pakiet apk (--allow-untrusted)

I tak są te pakiety zepsute.

4

coś mi to nie zaskakuje

apk add luci-app-trafficctl_1.5.0-r1_noarch.apk --allow-untrusted
ERROR: luci-app-trafficctl_1.5.0-r1_noarch.apk: file format is invalid or inconsistent

5

janusz07 napisał/a:

coś mi to nie zaskakuje

apk add luci-app-trafficctl_1.5.0-r1_noarch.apk --allow-untrusted
ERROR: luci-app-trafficctl_1.5.0-r1_noarch.apk: file format is invalid or inconsistent

"i tak są te pakiety zepsute."

6

a teraz zaskoczyłem sorry smile

7

Moim zdaniem..

Powiinni dodac na forum OpenWrt ze jak chcesz sie dzielic pakietem (zakladam swoim) to musi on bazowac na aktualnych stylach LuCI JS. Ja rozumiem ze kod wygenerowany przez SI, nie wiem jak inni ale mnie oczy bola jak "na to patrze", jestem za narzuceniem regul/standardow co do wygladu.

Tamten pakiet od kontroli rodzicielskiej co ja podlinkowałem przeciez tez byl zrobiony z fantazja i musialem go ujednolicic i sprowadzic na ziemie.

Albo ja jestem juz za stary na to albo mam wrazenie ze pakiety "ida w strone Eurowizji" im lepsza choinka, im bardziej przesadzone tym lepsze.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

8

Tak, gość zrobił elementy po swojemu. Nie sprawdzałem jak to będzie wyglądało na innych motywach, ale pewnie coś się rozjeździe.

9 (edytowany przez yusdyr 2026-05-28 11:27:00)

Hi guys, I'm the author of that module (and Claude Code, lol).
I realized you have the issue with installing the package (shame on me, I haven't checked it!), so currently checking how I build it and will add other tests to check it from CI.
While checking, expect the code style, do you have other remarks for me?
I've tried to make a maximum features-rich user-friendly interface.

Ah, and thanks again for your attention, I really appreciate your attention and all remarks!

10

Missing style CSS in APK, invalid format (it shouldn't be a tar gz), check app with other theme (material,.openwrt 2020 etc)

11

parę nowych wydań i dalej zepsute.

apk add luci-app-trafficctl_1.6.5-r1_noarch.apk --allow-untrusted
ERROR: luci-app-trafficctl_1.6.5-r1_noarch.apk: file format is invalid or inconsistent

12

janusz07 napisał/a:

parę nowych wydań i dalej zepsute.

apk add luci-app-trafficctl_1.6.5-r1_noarch.apk --allow-untrusted
ERROR: luci-app-trafficctl_1.6.5-r1_noarch.apk: file format is invalid or inconsistent

Ja tego pakietu naprawiac nie planuje.

Postaw kawę

13

może Cezary naprawi i dołączy w przyszłym wydaniu  tongue

14

Kwestia złożenia tego w pakiet normalnie sdk, nie przez CI githuba. Zaś coś do funkcjonalności to oczywiście sprawa leży po stronie autora, chyba że ktoś chce dołożyć się do rozwoju pakietu.

15 (edytowany przez janusz07 2026-05-29 19:10:32)

ja mogę tylko testować na 25 i motywie argon, za słaby jestem
ale projekt ciekawie się zapowiada.

16

Sama kompilacja to tak jak pisal Cezary nie problem.

Najtrudniej to bedzie przepisac na istniejace kontrolki, schemat znany dla LuCI (ja bym tu zmienil kompletnie uklad, tabele, przyciski, okna powiadomien, zdecydowanie ograniczyl ilosc ikonek).

Najgorsze jest to ze teraz na forum OpenWrt jest wysyp takich "super pakietow". Ja wszystko rozumiem.. SI potrafi mega pomoc i ulatwic niektore rzeczy, ale to powinno byc z glowa robione i co wazniejsze ze smakiem. Albo ja jestem jakis dziwny i teraz mamy isc w taki wyglad, z drugiej strony nie slyszalem od tych co uzywaja moich pakietow jakiejs mega krytyki ze robie je "po staremu" i sa brzydkie, malo funkcjonalne, nieprzemyslane.

Postaw kawę

17

już działa, ale bardzo mocno obciąża system wg. mnie, mam Hardware flow offloading is active i pokazuje ,zlicza głupoty.
Może to przez to że u mnie brak pakietu bridge-utils i kmod-sched-htb.
Na motywie argon działa nic się nie rozjeżdża

apk add --allow-untrusted luci-app-trafficctl.apk
(1/1) Installing luci-app-trafficctl (1.6.6-r1)
  Executing luci-app-trafficctl-1.6.6-r1.post-install
OK: 71.1 MiB in 446 packages

18 (edytowany przez pablo.see 2026-06-04 15:48:23)

Po jakimś czasie nie można zalogować się do routera. Po restarcie logowanie działa ponownie i potem znowu przestaje. Też ktoś tak miał u siebie?

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748