Temat: Serwer wydruku-luci-app-p910nd

Pacjent Drukarka laserowa Brother HL-1112E - tani model pozbawiony funkcji WI-FI, na Windows po manualnej konfiguracji wszystko działa, czy podpowie ktoś czy udało mu się i jak uruchomić drukowanie na Androidzie?
Próbowałem na kilkuletnim Samsungu A40 bodajrze wersja 11 (taki tylko mam w szafie), nie znajduje drukarki mimo wpisania ip routera i portu.

Zyxel T56, TP Link Archer C6 v3, Netgear R6220, Raspberry Pi4, ZTE MF286/D

2

Odp: Serwer wydruku-luci-app-p910nd

W Opcjach drukowania + Dodaj usługę ... powinno przekierować do Sklepu Play gdzie masz "Brother Print Service Plugin". Czy zadziała nie wiem.

3

Brother plugin nie działa, bo nie obsługuje tego protokołu.

Udało się osiągnąć zamierzony cel, gdyby ktoś potrzebował rozwiązania:

Pomogło doinstalowanie avahi-nodbus-daemon, utworzenie pliku tekstowego z konfiguracją, dodanie reguły w firewall
Teraz w sieci od razu widać drukarkę nie trzeba jej szukać ręcznie.
Na telefonie z androidem poradziła sobie aplikacja Netprinter - ważne jest ustawienie protokołu jako RAW i formatu GDI na liście modelu pojawi się Brother i wybrać odpowiedni sterownik dla modelu. oczywiście wprowadzić ip hosta routera i port 9100(albo taki jak ustawiony).

Zamykam.

Zyxel T56, TP Link Archer C6 v3, Netgear R6220, Raspberry Pi4, ZTE MF286/D

4

Ciekawe, bo avahi masz tylko do rozgłaszania usług w sieci, więc nie wiele to ma wspólnego z tym czy coś się do usługi podłączy czy nie. Chyba że android po prostu tego wymaga i tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.