Temat: 1043 wiesza się, traci internet itp

Witam. Postanowiłem zaktualizować swój kilku miesięczny gargoyle w tp-linku 1043 i od tej pory same problemy. Konfiguracja z modemo-routerem thomsona 530 v6(neostrada) w trybie bridge. Tp-link co jakiś czas traci ip wan i nic nie pomaga po za kilkukrotnym restartem. Z konfiguracją też kilka problemów. Uruchomienie np. pasma 40mhz dla uzyskania 802.11n przynosi skutek odwrotny od zamierzonego. Wszystko chodzi wolniej niż na 20mhz. Próbowałem już kilku obrazów znalezionych w sieci i na wszystkich te same problemy. Proszę o pomoc, gdzie szukać przyczyny co sprawdzić?

2

Odp: 1043 wiesza się, traci internet itp

Wiec albo masz problem ze sprzętem albo za dużo sieci w eterze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie ma nigdzie żadnych logów do przeanalizowania co się dzieje?

4

logread jedynie. Ale jak Ci się wiesza to nie dostaniesz się do routera, kabel szeregowy byś potrzebował i na bieżąco wynik z konsoli obserwować.

5

Największym problemem jest ten nieszczęsny internet. Siedzę w pracy a tu żona dzwoni " znowu nie ma internetu". Tu bym chciał wiedzieć co jest grane. Od wczoraj router chodził bezproblemowo, jeszcze wczoraj wrzuciłem gargoyle z 27 grudnia. Rano wstaje zonk lan jest ale znowu ip wan brak.

6

I wtedy zobacz w logach dlaczego. Jeżeli po ifup wan się podnosi to zrób sobie prosty skrypt, taki jak odpisany w poradniku "Router 3G" żeby sam wan podnosił.

7

Podepnę pendriva i zrobię

logread -f > /mnt/usbcostam/logread.log &

8

Nie smile

http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … ychdopliku

9

a w konfiguracji masz włączony czy wyłączony reapeter?  Ja mam podobną konfigurację i gdy reapeter jest wyłączony wszystko ok, lecz gdy jest włączony to się niestety sypie.

10

Ustawiony jako gateway, nie bridge/repeater.

Jak to jest z tym usb? Jest już standardowo dodana obsługa usb storage w gargoyle? Pendriva mi wykryło, ręcznie podmontowałem i loguje na niego już, ale jak dodać automontowanie pendriva? Fstab prowadzi do nikąd...

11

Nie ma w gargoyle domyślnie fstaba. Ma swój system montowania nośnika i dzieje się to automatycznie. Nie sterujesz tym w ogóle.