Odp: Cudy AP3000 openwrt
Wielkie dzięki!
O to mi chodziło - pomijając subiektywne wrażenie, że sdk mediateka jest ciut wydajniejsze, to AP3000 miło działa z MESHem stockowym Cudy, który na potrzeby domowej sieci jest dla mnie bardzo wygodny. Ale to offtopic.
Napiszę tutaj moją instrukcję na bazie twojej @jeremi1982
-------------------------------------------------------------------
Jeśli ktoś ma uwalony AP3000 i chce wrócic do stocka - to jeśli nie był na najnowszym firmware (v2.4.7), który ponoć ma recovery oparte na porcie ethernet i tftp, to pozostaje lutowanie konsoli szeregowej i poniższe kroki.
Co potrzebne:
- jakiś UART USB/Serial - mi się sprawdza CP2102 - potrzebujemy 3 piny - TX,RX, GND
- przylutowane kabelki od płytki routera (demontaż heatsinka - szczegóły na forum w innych wiadomościach)
- w systemie Windows program terminalowy ze wsparciem X/Y/Zmodem czy Kermit - u mnie sprawdził się klon sławnego Teraterm (https://github.com/TeraTermProject/teraterm), gdzie ustawiamy seriala na 115200-8N1
- plik z najnowszym sysupgrade od Cudy
1. Tak jak Jeremi pisał, podłączamy Cudaka przez trzymanie resetu i czekamy na znak zachęty i możliwość wpisania czegokolwiek w terminalu - gdyby coś nie działało to pewnie nie ta prędkość i problemy z usb/serial - spróbuj czegoś innego opartego na innym chipie.
2. wpisujemy "mtkupgrade"
3. opcja 4 u mnie też zadziałała,, zgadzamy sie autorestart, wybieramy plik - natomiast Ymodem sie zbuntował, wiec Xmodem zadziałał - 10-15 minut i 20MB transferuje się do pamięci.
4. Po reboocie Cudy pyta o nowe hasło i mamy stockowy interfejs.
Dzięki i pozdrawiam serdecznie! Fajnie, że to poruszułeś jak to zrobic z mtkupgrade, jakoś nie chciałem eksperymentować z każdą z opcji, a wrzucenie partycji z backupu kończyło się komunikatem o badserialu i nie działało.
Ps. Zgadnijcie jak w interfejsie Cudy nazywa "Captive Portal" w polskim tłumaczeniu....