551

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

Pytanie i prośba.

Pytanie:
A da się wyłączyć to sterowanie diodami o którym piszesz? W moim przypadku (akurat w moim) jest to wtórne bo modem i tak pójdzie na strych.

Prośba:
Jak będziesz robił nowy build to możesz dorzucić pakiety od zerotier? Brakuje mu ip i kmod-tun aby doinstalować ręcznie. Dzięki!

552

mvincm napisał/a:

Pytanie:
A da się wyłączyć to sterowanie diodami o którym piszesz? W moim przypadku (akurat w moim) jest to wtórne bo modem i tak pójdzie na strych.

Można
System --> Autostart --> modem_led --> Zatrzymaj --> Wyłącz

mvincm napisał/a:

Prośba:
Jak będziesz robił nowy build to możesz dorzucić pakiety od zerotier? Brakuje mu ip i kmod-tun aby doinstalować ręcznie. Dzięki!

Dodam to za moment i wrzucę nowy obraz, będzie z głowy.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

553

Dzięki

554

Dopisałem te pakiety do zależności aby nie szukać i by dodało się z automatu. Pakiet kmod-tun się dodał a ip brak, więc albo się nazwa pakietu zmieniła, albo te zależności są nieaktualne.

Postaw kawę

555

ip-full albo ip-tiny

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

556

Cezary napisał/a:

ip-full albo ip-tiny

Wersja ip-tiny jest w obrazie, więc zależności są do poprawy, bo samego ip może sobie szukać.

Postaw kawę

557

Jeszcze raz: pakiet ip-tiny lub ip-full dostarcza wirtualny pakiet ip. Fizycznie ip nie istnieje, potrzeba instalacji albo ip-tiny albo ip-full żeby spełnić zależność.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

558

Cezary napisał/a:

Jeszcze raz: pakiet ip-tiny lub ip-full dostarcza wirtualny pakiet ip. Fizycznie ip nie istnieje, potrzeba instalacji albo ip-tiny albo ip-full żeby spełnić zależność.

Niby logiczne.. tylko tym sposobem pakiet szuka czegos czego nie ma.. i to samo tyczy sie autowyboru zaleznosci przy kompilacji, ale OK ip-tiny jest, wiec idziemy w wersje full.

Postaw kawę

559

Nowy obraz dostępny. Dodane (ip-full i kmod-tun).

Postaw kawę

560

Dziękuję serdecznie!

561 (edytowany przez bacz7 2026-05-11 09:01:36)

IceG napisał/a:

Nowy obraz dostępny. Dodane (ip-full i kmod-tun).

Super, wielkie dzieki!
Dobra robota.

U mnie wyciaga 380/30 maks. przy RSRP = -103... -99 dla N78.
Zwykle: 300/25 Mbps.
Czyli jak ZTE w 3CA/5CA.

Wygląda na to, że to jest norma, w moich warunkach.
Wifi 5GHz chodzi w AX, i musiałem przestawić APN na internetipv6 (IPv4/IPv6) w Orange, aby transfery "ożyły" (na APN internet + IPv4: 180/20 maks).
Teraz jest OK.

PS: jak na sprzęt za ok. 4-stówki, z modemem o osiągach podobnych jak ZTE (3CA/5CA) i z OpenWRT, to teraz można myśleć, aby coś z tym zrobić więcej.
Na starym sofcie próbowałem stawiać np sieć mesh, ale porażka totalna była, po prostu nic się tam nie dało zrobić.

PPS: muszę chyba w końcu jakąś antenę 5G ogarnąć.

Pozdrawiam.

562

No coś z tymi prędkościami jednak nie tak. Sam modem na tym BTS wiem, że da radę więcej (konkretnie ta sztuka na przejściówce Ethernet). Tu mi 270 nie może przeskoczyć...

563

Cezary napisał/a:

Na razie nic nie możesz zrobić, bo OpenWrt (o którym tu rozmawiamy)  dopiero raczkuje, a i sam modem sprawia problemy. Na razie kupiłeś sprzęt który jest taki sobie i nic więcej na bieżącą chwilę nie osiągniesz.

Dziękuję za wszelką pomoc, Udało mi się wszystko poprawnie poustawiać, szyfrowanie WPA PSK w sieci Wi-Fi ruszyło.
Osiągane jest 350 Mb/s w sieci Orange. Dostałem od Pana Chińczyka spakowany opis wszelkich ustawień z filmami, w 2 godziny
sobie poradziłemz ustawieniami.
Stwierdziłem, że jednak należałoby jeszcze popróbować z anteną zewnętrzną dla sieci Orange, bo czasem występują zaniki 5G.
Są dwa wejścia na taką antenę oznaczone jako: Main i Div. są w jakimś dziwnym standardzie,  niczego nie da się dopasować, może ktoś wie, co to za gniazda, aby czegoś poszukać na Ali.. ?

564

mvincm napisał/a:

No coś z tymi prędkościami jednak nie tak. Sam modem na tym BTS wiem, że da radę więcej (konkretnie ta sztuka na przejściówce Ethernet). Tu mi 270 nie może przeskoczyć...

Musialbys porównać parametry sygnalów router kontra adapter. Router z tymi antenami moze i bylby ok majac za oknem BTS. Dlatego ja nie podejmuje się testow predkosci na tym routerze bo na jego antenach mam slabo. Jak modem podlacze pod normalna antene to porobie "testy".

Postaw kawę

565

wojciech.rozpara napisał/a:

Stwierdziłem, że jednak należałoby jeszcze popróbować z anteną zewnętrzną dla sieci Orange, bo czasem występują zaniki 5G.
Są dwa wejścia na taką antenę oznaczone jako: Main i Div. są w jakimś dziwnym standardzie,  niczego nie da się dopasować, może ktoś wie, co to za gniazda, aby czegoś poszukać na Ali.. ?

To są gniazda TS-9.

Postaw kawę

566

mvincm napisał/a:

To normalne, na forku tylko w środku nocy odczyty nakręcają pik 700, średnio 550, a stacja odl. 400m z lasem po drodze, sygnał rsrp -100 na wysokości 20m.
https://ibb.co/4gw8w7Mb

567 (edytowany przez bacz7 2026-05-11 22:15:30)

IceG napisał/a:

To są gniazda TS-9.

Trzeba dorobić normalne gniazda, bo te to się wyłamią szybko.

Zrobiłem kilka testów.
1. APN internet z typem IPv4 działa 5-6x wolniej od internetipv6 z IPv4/IPv6.
Dosyć dziwne to jest.
Na poprzednich wersjach tego efektu nie było.

2. Dla N78 i RSRP = -92...-89 osiąga transfery maks. DL: 380Mbps, UL: 70 Mbps.
Czyli anteny zewnętrzne mogą mocno pomóc.

3. Router ZTE w identycznych warunkach i na tych samych kanałach: UL: 35Mbps.
MB520-5G w tych warunkach daje UL: 50Mbps.

4. Router ma 10-wewnętrznych anten.

Czyli D50 przy RSRP = -90 wypada zdecydowanie najlepiej (UL wyższy 2x niż ZTE).
Przy RSRP <= -100 lepiej wypada router tp-linka.
ZTE ze średniej półki wydają się przereklamowane, powyżej 200m od BTSa konkurencja je deklasuje.

568 (edytowany przez IceG 2026-05-11 15:42:36)

bacz7 napisał/a:

1. APN internet z typem IPv4 działa 5-6x wolniej od internetipv6 z IPv4/IPv6.
Dosyć dziwne to jest.
Na poprzednich wersjach tego efektu nie było.

Zaraz wyjdzie ze trzeba do ip-tiny wrocic..

Postaw kawę

569

Potwierdzam obserwację re: APN i PDP na Orange!

Pracuję jeszcze na build bez "zerotier".

I teraz APN internetipv6 i PDP IPv4/IPv6 transfer wskoczył (godzina 18:25) na 370/35 co swoją drogą jest przy tych warunkach obciążenia BTS równe w telefonem.

570

@IceG
A wiesz może dlaczego (i jak się pozbyć) przy każdym reboot pomimo oczywiście ustawionego "Bring up on boot" jak nie zapodam AT+CFUN=1 to nie rejestruje się do sieci sim? Wiesz może jaka komenda AT to wymusza na stałe?

571

mvincm napisał/a:

@IceG
A wiesz może dlaczego (i jak się pozbyć) przy każdym reboot pomimo oczywiście ustawionego "Bring up on boot" jak nie zapodam AT+CFUN=1 to nie rejestruje się do sieci sim? Wiesz może jaka komenda AT to wymusza na stałe?

Ciekawy przypadek, testowałem kartę Orange i u mnie łączy się od strzała, więc zakładam że to ustawienia modemu.

Ja bym przywrócił modem do domyślnych ustawień i dopiero potem szukał innych przyczyn..

AT+QCFG="ResetFactory"
AT+QCFG="data_interface",1,0
AT+QCFG="pcie/mode",0
AT+QCFG="pcie_mbim",0
AT+QCFG="usbnet",3
Postaw kawę

572

mvincm napisał/a:

@IceG

Na githubie widziałem podobny przypadek w AW1000 . Aktualizacja fw nie pomogła , inne czary komendami AT też. Znalazł się jeden "wyjątkowy"
https://github.com/xhikarishii/openwrt-ipq/issues/3

573

Niezłe kwiatki.. jak to wyżej nie zadziała to najszybciej dopisać do rc.local polecenie at i tyle.. co nie zmienia faktu że takie zachowanie jest dziwne.

Postaw kawę

574

Tak to raczej nie "wina" karty bo na innych modemach (a konkretnie nawet tym samym) łączy się/łączyła się.

Reset tu nie wiele pomógł znaczy nie pomógł. W ostateczności wrzucę do któregoś pliku startowego.

Którą wersję firmware masz? U mnie to RM500QAEAAR13A03M4G

575

mvincm napisał/a:

Którą wersję firmware masz? U mnie to RM500QAEAAR13A03M4G

Mam to samo fw.

Postaw kawę