526 (edytowany przez bacz7 2026-05-07 13:06:32)

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

cezarykrasuski napisał/a:

Witam
Czy ten router może zakłócać bramę wjazdowa zdalnie sterowanie bo mi sąsiad chce inspekcje częstotliwości powiadomić.Pytanie laika.

W PL na kanałach >= 100 w paśmie 5GHz pracują radary i jakieś urządzenia.
U mnie jak ustawiałem kanał 100 to przycinał chwilowo transmisję (np połaczenia głosowe na Teams-ach).

527 (edytowany przez bacz7 2026-05-07 12:46:13)

IceG napisał/a:

Chwile nad tym posiedzialem aby wszystko ze soba dzialalo. Bardziej sie zastanawialem czy z dobrego qmodem wyciagnalem pakiety, bo u mnie predkosci rozne. Skoro zestaw OK to bedzie mozna szykowac nowa kompilacje do testow.

Gratulacje!
Godne podziwu samozaparcie.

Czyli z tego routera coś jednak będzie?
No super.
Jeśli pójdzie dla UL > 60 Mbps, to byłaby rewelacja.
Dokładnie takiego routera poszukuję.

528

I po to masz DFS żeby router się sam przełączał na inny kanał. Jednakże bramy nie pracują w tym zakresie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

529 (edytowany przez IceG 2026-05-07 12:47:44)

bacz7 napisał/a:

Gratulacje!
Godne podziwu samozaparcie.

Czyli z tego routera coś jednak będzie?
No super.

Na ten moment bedzie alternatywa dla obecnych softow, czy bedzie mocne oficjalne wsparcie nie wiem bo kilka rzeczy kuleje i czeka na oficjalna implementacje.

Z mojej strony bedzie nowy soft do testow w okolicy piatku/soboty ostatecznie niedzieli (wszystko kwestia jak szybko uda mi sie dostosowac moje pakiety).

Jak ktos ma moj obraz to tam przy Wi-Fi jest zakladka "kanaly w uzyciu" mozna zerknac, sa pokazane kanaly DFS.

bacz7 napisał/a:

Jeśli pójdzie u mnie przy UL > 60 Mbps, to byłaby rewelacja.
Dokładnie takiego routera poszukuję.

To jest loteria, i zalezy od lokalizacji.. router ma anteny "dookolne" a taki uklad na moje oko jest dobry w aglomeracjach z wieloma BTS-ami blisko siebie, u nas gdzie jest blisko jeden BTS i z niego chce sie wyciagnac maks, to fajnie by bylo aby anteny byly kierunkowo (np. panel). Dlatego mi ciezko testowac osiagi bo mam slaby sygnal na obecnych antenach.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

530

IceG napisał/a:

Na ten moment bedzie alternatywa dla obecnych softow, czy bedzie mocne oficjalne wsparcie nie wiem bo kilka rzeczy kuleje i czeka na oficjalna implementacje.

Z mojej strony bedzie nowy soft do testow w okolicy piatku/soboty ostatecznie niedzieli (wszystko kwestia jak szybko uda mi sie dostosowac moje pakiety).

Jak ktos ma moj obraz to tam przy Wi-Fi jest zakladka "kanaly w uzyciu" mozna zerknac, sa pokazane kanaly DFS.

Dzięki.
Na pewno przetestuję.
I dam znać.

531

wojciech.rozpara napisał/a:

Cenna była uwaga: w sieci Orange trzeba zmienić APN na Internet i PDP na IPV4, żeby całość
działała.

Jak ustawisz PDP Type IPV4/IPV6 to z APN internetipv6 połączy się IPV6, a z APN internet IPV4.

532

BORAX napisał/a:

Hej, w ramach ciekawostki i ja zamówiłem ten model + z nadzieją na rozwój jakiegoś niezależnego buildu OpenWRT.
Głównym motywem zakupu było odpalenie 5G w paśmie 700 MHz i mój TP-Link NX510v oraz wszystkie inne urządzenia w domu uparły się na to pasmo,  nie ma opcji wykluczenia 700 MHz na rzecz N78.
Odpaliłem go właściwie tak jak przyszedł na ustawieniach defaultowych, zmieniłem tylko APN pod Orange.
-Wi-Fi działa stabilnie, udało mi się uruchomić szyfrowanie WPA2-PSK/WPA3-SAE Mixed Mode, zmieniałem kanały, moce i bez problemu. Połączenie jest stabilne, mogę się podłączyć o każdej porze dnia i nocy.
-Temperatury po 1 dniu działania CPU: 62°C WIFI0: 62°C WIFI1: 56°C, Modem 52 °C
- Czas bootowania nie odbiega znacząco od TP-Linka
- Żadnych dziwnych ograniczeń na interfejsie Eth
- W Orange podczas transmisji danych modem agreguje N78 + 2 pasma LTE, 2100 i 2600 MHz, w idle N78+ jedno pasmo LTE
-Pobór mocy to około 10 W z wpiętym jednym urządzeniem po RJ-45

Generalnie jestem bardzo zadowolony jak na razie z tego urządzenia. Na plus całkiem rozbudowane zarządzanie modemem i wraz z wszystkimi niezbędnymi informacjami na wierzchu. Prędkości jakie osiągam w mojej lokalizacji to około 450 Mbps, ale max jaki udało mi się osiągnąć do tej pory w mieście to trochę ponad 600 Mbps.

533

BORAX napisał/a:

Hej, w ramach ciekawostki i ja zamówiłem ten model + z nadzieją na rozwój jakiegoś niezależnego buildu OpenWRT.
Głównym motywem zakupu było odpalenie 5G w paśmie 700 MHz i mój TP-Link NX510v oraz wszystkie inne urządzenia w domu uparły się na to pasmo,  nie ma opcji wykluczenia 700 MHz na rzecz N78.
Odpaliłem go właściwie tak jak przyszedł na ustawieniach defaultowych, zmieniłem tylko APN pod Orange.
-Wi-Fi działa stabilnie, udało mi się uruchomić szyfrowanie WPA2-PSK/WPA3-SAE Mixed Mode, zmieniałem kanały, moce i bez problemu. Połączenie jest stabilne, mogę się podłączyć o każdej porze dnia i nocy.
-Temperatury po 1 dniu działania CPU: 62°C WIFI0: 62°C WIFI1: 56°C, Modem 52 °C
- Czas bootowania nie odbiega znacząco od TP-Linka
- Żadnych dziwnych ograniczeń na interfejsie Eth
- W Orange podczas transmisji danych modem agreguje N78 + 2 pasma LTE, 2100 i 2600 MHz, w idle N78+ jedno pasmo LTE
-Pobór mocy to około 10 W z wpiętym jednym urządzeniem po RJ-45

Generalnie jestem bardzo zadowolony jak na razie z tego urządzenia. Na plus całkiem rozbudowane zarządzanie modemem i wraz z wszystkimi niezbędnymi informacjami na wierzchu. Prędkości jakie osiągam w mojej lokalizacji to około 450 Mbps, ale max jaki udało mi się osiągnąć do tej pory w mieście to trochę ponad 600 Mbps.

534

Nie polecam tego urządzenia EXIGO D50 5G. Szkoda Waszego czasu, zaangażowania, wysiłku i pieniędzy. Sprzęt niedopracowany.
Sam się wkopałen przez tego typa z YT  GLOBUZ co reklamuje hotelowe mikrotiki.

535

OK, jak coś udostępniłem nowy obraz https://github.com/4IceG/Xunison-Exigo- … G/releases, można testować.

Postaw kawę

536

Mikrotik zdjęty smile wypakuje modem, wsadzę do D50 i będę testował.

Wielkie dzięki i szacunek za trud i walkę!

537 (edytowany przez IceG 2026-05-09 10:18:43)

mvincm napisał/a:

Mikrotik zdjęty smile wypakuje modem, wsadzę do D50 i będę testował.

Wielkie dzięki i szacunek za trud i walkę!

Spoko, dziś pod wieczór zrobię nowe obrazy bo pojawiło się parę drobiazgów do poprawy:
- są braki w paru tłumaczeniach (nie zawsze wszystko wyłapię, przeklikam)
- do poprawy są luci-app-atinout oraz luci-app-sms-tool-js (tu zatwierdziłem PR dla który miał dodać nową funkcjonalność, spoko. Zrobiłem tłumaczenia i teraz testując mi wyszło że ktoś popsuł zarządzanie plikami od poleceń at/kodów USSD, więc muszę to naprawić)

To co jest obecnie można testować, wypisałem co będzie później naprawione.

P.S.
Swoją drogą to mnie ciekawi..

(...)Nie da się  niestety uruchomić sieci bezprzewodowej po resecie urządzenia, bo nie działa jakiekolwiek szyfrowanie,
jest co najwyżej  sieć jako "otwarta".  Inni Kupujący ten Xunison Exigo D50 5G  AX5400 WI-Wi 6 Mesh też zgłaszali ten
problem. Czy jest sposów na uruchomienie tego WiFi z szyfrowaniem?

Postaw kawę

538

IceG napisał/a:

OK, jak coś udostępniłem nowy obraz https://github.com/4IceG/Xunison-Exigo- … G/releases, można testować.

Hi, I tried your router firmware. Everything seems to work, but I'm new to OpenWRT and need minimal configuration, so your firmware works perfectly for me. The only downside is that I have to manually restart the modem after each router reboot.

539

Forest777 napisał/a:

Hi, I tried your router firmware. Everything seems to work, but I'm new to OpenWRT and need minimal configuration, so your firmware works perfectly for me. The only downside is that I have to manually restart the modem after each router reboot.

Hi,
Have you checked option

Bring up on boot

?

Postaw kawę

540

IceG napisał/a:
Forest777 napisał/a:

Hi,
Have you checked option

Bring up on boot

?

I didn't know this option existed, and that it was disabled by default. As I said, I'm not experienced with OpenWrt. I enabled it, and now the modem turns on automatically. Thanks smile

541

Forest777 napisał/a:

I didn't know this option existed, and that it was disabled by default. As I said, I'm not experienced with OpenWrt. I enabled it, and now the modem turns on automatically. Thanks smile

My firmware configures a few things, but it doesn't do everything for the user. That's why I recommend checking out the packages available in the menu.

Postaw kawę

542

IceG napisał/a:

Muszę na nowo  przestudiować dokumentację OPENWrt i spróbuję na nowo zainstalować obrazy, bądż te "sklepowe" -
udostępnione na forum,  lub te nowe   pierwszomajowe 2026, bo nie widzę innego sposobu,aby coś zadziałało prawidłowo.
Przekazałem wsparcie i podziękowanie w uznaniu za jakość dokumentacji i wkładany wysiłek w rozwój OpenWrt.

543

Trochę mi zeszło z poprawianiem.. ale aktualizacja poleciała i nowy obraz jest do pobrania.

P.S.
Ciekawe czy pojawi się więcej w statystykach, dodałem pakiet, dodałem opis i tłumaczenia na inne języki.. ale czy ktoś będzie chętny dołączyć.

Na ten moment:
https://zapodaj.net/images/0cb6a6b321fd7.png

Postaw kawę

544

Normalnie sysupgrade dawać?

545

mvincm napisał/a:

Normalnie sysupgrade dawać?

Jak na pokładzie jest już moje OpenWrt to tak.

Postaw kawę

546

Niestety nie. Chińczyk "oryginalny". Szukać w wątku jak wgrać startowo?

547 (edytowany przez IceG 2026-05-10 12:22:02)

mvincm napisał/a:

Niestety nie. Chińczyk "oryginalny". Szukać w wątku jak wgrać startowo?

Masz opis u mnie na githubie, czyli:

Installing firmware / Recovery steps

Turn off the power
    Press and hold the reset button
    Turn on the power (reset cannot be released, the internet light will stay on after 10s)
    Set the computer IP address to 192.168.1.2 subnet mask 255.255.255.0 gateway 192.168.1.1
    Open the computer browser and enter 192.168.1.254
    Select the firmware file (factory)
    Click the update button once and wait for the router to restart

Dodatkowo.. jeźeli modem był "grzebany" przestawiany pod inny sprzęt, protokoły to wymaga FactoryReset i powrotu do tych ustawień, bo na tym chcemy aby działał.

+QCFG: "data_interface",1,0
OK
+QCFG: "pcie/mode",0
OK
+QCFG: "pcie_mbim",0
OK
+QCFG: "usbnet",3
OK
Postaw kawę

548

Działa. Super. Dzięki.

To jest zainstalowany Twój build na D50, modem "zresetowany" powyższymi komendami AT oraz AT+CFUN=1 aby ruszył, sim od Orange w środku.

Z wyzwań na szybko przyławażonych:
1) prędkość znacznie niższa na D50 niż na telefonie (samsung A52S) w tym samym miejscu na Orange (300 vs 150) ale za to upload lepszy (60 vs 30)
2) komendy AT lucyna wysyła jakoś dziwnie, nie zawsze to co wpisane, czasami część, czasami poprzenią niż wpisana

549 (edytowany przez IceG 2026-05-10 18:06:45)

mvincm napisał/a:

Działa. Super. Dzięki.

To jest zainstalowany Twój build na D50, modem "zresetowany" powyższymi komendami AT oraz AT+CFUN=1 aby ruszył, sim od Orange w środku.

Z wyzwań na szybko przyławażonych:
1) prędkość znacznie niższa na D50 niż na telefonie (samsung A52S) w tym samym miejscu na Orange (300 vs 150) ale za to upload lepszy (60 vs 30)
2) komendy AT lucyna wysyła jakoś dziwnie, nie zawsze to co wpisane, czasami część, czasami poprzenią niż wpisana

Malo kiedy router dorowna telefonowi w predkosci. Telefon ma optymalizacje, my tu tego nie mamy, przydala by sie ta sprzetowa akceleracja.

Modem odpowiada na polecenia at kiedy jest wolny, mój obraz co 20 sekund wysyla polecenia at do modemu aby sterowac diodami led 4G / 5G, wiec efekty moga być rozne jak się spotkaja dwa zapytania w tym samym czasie.

Postaw kawę

550

jutro rano sprawdzę prędkość, moja obserwacja jest taka, że na bardziej obciążonym BTS telefon daje sobie znacznie lepiej radę a jak jest luźniej to modem "nadgania". Sprawdzę z samego rana.

Co to AT to pewnie tak jest ale generalnie da się wysłać trzeba najwyżej parę razy sprawdzić.

Wielkie dzięki i testuję dalej!